Στους όρους αναφοράς θα πρέπει να συμπεριληφθεί αυτούσιο το πλαίσιο Γκουτέρες, οι έξι παράμετροι, όπως τις παρουσίασε ο ΓΓ των ΗΕ και όχι όπως μπορεί να εμφανίζονται μέσω τρίτων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς πώς χειρίζεται η Κυβέρνηση τη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή των Στροβιλιών, είπε ότι «οι Αρχές του κράτους αντιμετωπίζουν το θέμα σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη».

Σε ερώτηση πόσο σοβαρό ήταν το επεισόδιο που συνέβη στα Στροβίλια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση και για αυτό δεν έχουμε να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Μπουρτζιού στα κατεχόμενα ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι αυτό της 30ης Ιουνίου και ότι δεν υπήρξε συνάντηση στις 4 Ιουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θέση μας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που διακόπηκαν, επομένως το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα πολύ ουσιαστικό μέρος των όρων αναφοράς. Εννοείται το πλαίσιο, δηλαδή οι έξι παράμετροι, όπως τις πρότεινε προφορικά ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 και όχι η απόδοση του πλαισίου μέσα από σημειώσεις οποιουδήποτε άλλου ούτε βεβαίως η μια σελίδα την οποίαν κάποιοι κυκλοφορούν και αποτελεί σημειώσεις που παρουσιάστηκαν στις 2 Ιουλίου 2017.

Αυτό που πρέπει να συμπεριληφθεί στους όρους αναφοράς είναι αυτή καθαυτή, αυτούσια, η εισήγηση του κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπως τελικά διευκρινίστηκε με δικά του σχόλια στις 4 Ιουλίου 2017.

Είναι σημαντικό ότι με τη σημερινή δήλωση του κ. Μπουρτζιού επιβεβαιώνεται ότι στις 4 Ιουλίου υπήρξε σύσκεψη. Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας σε αυτή τη σύσκεψη, διότι ο κ. Έιντε μετέφερε τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Γκουτέρες στον κ. Έιντε.

Για να κλείσουμε αυτό το θέμα, στους όρους αναφοράς θα πρέπει να συμπεριληφθεί, αυτό έχει υπογραμμίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κα Λουτ, αυτούσιο το πλαίσιο Γκουτέρες, οι έξι παράμετροι όπως τις παρουσίασε ο ΓΓ και όχι όπως μπορεί να εμφανίζονται μέσω τρίτων».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το γεγονός ότι έγινε σύσκεψη στις 4 Ιουλίου το πρωί επιβεβαιώνεται από τα πρακτικά των ΗΕ. Σε όλες τις επόμενες συσκέψεις ο κ. Έιντε αναφέρεται στην πρωινή σύσκεψη.

Η ουσία είναι μία: το πλαίσιο Γκουτέρες, οι έξι παράμετροι, όπως τις εισηγήθηκε ο κ. Γκουτέρες, αυτούσιες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους όρους αναφοράς, διότι ο ΓΓ των ΗΕ – το γνωρίζουν οι πάντες - εισηγήθηκε την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων που πρέπει να καταργηθεί με ένα σύγχρονο σύστημα πολυμερούς ασφάλειας για την Κύπρο, εισηγήθηκε τη δραστική αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα και στη συνέχεια μέσα από ένα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα την ολοκλήρωση της αποχώρησης και να εναπομείνουν μόνο τα αγήματα του 1960 - για τα οποία αγήματα είναι που προσφερόταν συνεννόηση των δύο εγγυητριών δυνάμεων σε υψηλότατο επίπεδο και όχι για κάτι άλλο.

Επίσης στο πλαίσιο Γκουτέρες γινόταν αναφορά για το ότι πρέπει να γίνει συζήτηση, πού, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα πρέπει να υπάρχει η ανάγκη μιας θετικής ψήφου και όχι παντού όπως είναι μέχρι τώρα η διεκδίκηση.

Επίσης, είναι καλά γνωστό ότι υπήρξε η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Γκουτέρες στην εδαφική ανακατανομή η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη Μόρφου».

Ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει από τα ΗΕ – αυτό έχει υπογραμμίσει στην κα Λουτ – ότι στους όρους αναφοράς θα συμπεριληφθεί αυτούσιο το πλαίσιο, δηλαδή, οι έξι παράμετροι όπως τις έχει εισηγηθεί ο ΓΓ των ΗΕ και όχι όπως τυχόν αποδίδονται σε άλλες σημειώσεις, κείμενα, εκδοχές».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στις Εκθέσεις του ΓΓ γίνεται λόγος για το πλαίσιο, το οποίο κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου κατατέθηκαν από τον ίδιο τον ΓΓ οι έξι παράμετροι όπως περιμένουμε ότι θα συμπεριληφθούν στους όρους αναφοράς».

Κληθείς να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν σχολιάζουμε τις συνεχείς ανακοινώσεις, δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, δεν έχει λόγο να εμπλακεί σε αυτή τη τεχνητή κρίση που θέλει να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά. Ενεργούμε με βάση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο».

Ερωτηθείς πότε αναμένονται ανακοινώσεις για τη γεώτρηση της εταιρείας Exxon, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζουμε προκαθορισμένη  ημερομηνία. Τις επόμενες ημέρες, είναι ευνόητο πως όλοι περιμένουμε ότι θα υπάρξουν τα αποτελέσματα όταν η εταιρεία είναι σε θέση να τα οριστικοποιήσει και να τα ανακοινώσει».