Σε μια αποκάλυψη από το διπλωματικό παρασκήνιο που αφορούσε την επιστροφή της Αμμοχώστου, προέβη ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.
Ο κ. Λιλλήκας, μιλώντας σε εκδήλωση της Συμμαχίας Πολιτών, με τίτλο: «Κυπριακό-Εναλλακτικές Επιλογές ή Αδιέξοδα;», αναφέρθηκε σε μια άγνωστη πτυχή του Κυπριακού το 2006 όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.
«To 2006 όταν είχαμε δηλώσει ότι θα παγώσουμε τα οκτώ κεφάλαια της Τουρκίας, ετοιμάσαμε ένα πακέτο ουσιαστικά πάρε – δώσε. Να μην παγώσουμε τα οκτώ κεφάλαια, να ανοίξουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την αιγίδα της Ε.Ε.», ανέφερε.
Για να προσθέσει: «Πρέπει να σας πω ότι αρνείτο η Φιλανδική Προεδρία μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεις και η Τουρκία αρνείτο να καθίσει τότε σε διάλογο μαζί μας απευθείας».
Όμως, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, σε μια μυστική πρωτοβουλία, τέλος Νοεμβρίου του 2006, της Ισπανικής κυβέρνησης (είχε την προεδρία της Ε.Ε) ανατέθηκε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στον ίδιο να διαπραγματευτεί από δικής μας πλευράς. Από Τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν ο κ. Ταλάτ. Αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε, καταλήξαμε σε συμφωνία.
«Ετοιμάστηκαν και τα κείμενα και είχαμε ετοιμάσει και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με την σύμφωνο γνώμη των πέντε μονίμων μελών του πώς θα μεταβιβαζόταν η πόλη της Αμμοχώστου σε εμάς και πώς θα άνοιγε το λιμάνι κλπ», σημείωσε.
«4 Δεκεμβρίου πάει ο Μορατίνος (Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας που είχε την Προεδρία της Ε.Ε) και μεταφέρει αυτή την συμφωνία στον Ερντογάν, ο οποίος είχε δεχθεί εκ των προτέρων πως ότι συμφωνήσουν οι Κύπριοι μεταξύ τους θα το δεχτεί. Και ο Ερντογάν έσχισε τη συμφωνία μπροστά στα μάτια του Μορατίνος λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Λιλλήκας.
«Άρα δεν είναι εύκολο να πειστεί η Τουρκία να επιστρέψει εδάφη και μάλιστα πριν την λύση του Κυπριακού», κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι την Κυριακή ο Γιώργος Λιλλήκας αποκαλύπτει στη "Σημερινή" άγνωστες πτυχές για πρόσωπα και καταστάσεις σε μια συνέντευξη που θα προκαλέσει συζητήσεις.