Με αφορμή την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας - Απλικίου που είναι προγραμματισμένες για την Δευτέρα (12/11), το SigmaLive παρουσιάζει το σχετικό χρονικό από το 2003 μέχρι σήμερα.

Το χρονικό

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Απριλίου 2003, όταν ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντεντκτάς, αποφάσισε μονομερώς να ανοίξει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στην Λευκωσία. Σε κλίμα συγκίνησης, 29 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα περνούσαν ξανά από την άλλη πλευρά της «πράσινης γραμμής».

Η αναγκαστική επίδειξη ταυτότητας από τους Ελληνοκυπρίους προς τις κατοχικές Αρχές για να επισκεφθούν τα κατεχόμενα εδάφη δεν αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα. Σύμφωνα με στοιχεία της εποχής, μόνο τις πρώτες 15 ημέρες 260 χιλιάδες Ε/κ επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ήρθε μέσω του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου,  Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το τείχος δεν έχει πέσει και ότι το Κυπριακό δεν είχε επιλυθεί.

Μετά από τέσσερις ημέρες, δηλαδή στις 27 Απριλίου 2003, ακολούθησε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Στροβιλιών και Περγάμου. Σε λιγότερο από ένα μήνα και πιο συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου 2003, θα άνοιγε και το οδόγραγμα του Αγίου Δομετίου.

Το πέμπτο οδόφραγμα που άνοιξε επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν αυτό του Αστρομερίτη, στις 30 Μαρτίου 2006. Στην πενταετία διακυβέρνησης του τόπου, υπό τον Δημήτρη Χριστόφια, άνοιξαν άλλα δυο οδοφράγματα. Πρόκειται για το οδόφραγμα της οδού Λήδρας το οποίο άνοιξε στις 3 Απριλίου του 2008.

Και αυτό του Λιμνίτη, στις 14 Οκτωβρίου 2010, που ήταν και η τελευταία φορά διάνοιξης οδοφράγματος.

Αν όλα κυλήσουν ομαλώς, την Δευτέρα (12/11), τα ανοικτά οδοφράγματα θα γίνουν 9 στο σύνολο και θα αποτελούν ιστορικά τα πρώτα δυο στα οποία Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης.

Οι αντιδράσεις

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη διάνοιξη οδοφράγματος, η κυπριακή κοινωνία παρουσιάζεται διχασμένη στο κατά πόσο αυτή η πολιτική, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μας φέρνει πιο κοντά στην επανένωση ή απλώς αναβαθμίζει το παράνομο καθεστώς.

Ωστόσο, το μοναδικό κόμμα στην Κύπρο το οποίο τάσσεται δημόσια κατά της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων και υπέρ του κλεισίματος όλων των υπολοίπων είναι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Κατά της διάνοιξης του οδοφράγματος Δερύνειας με ανακοινώσεις τους το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκαν επίσης η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών και Συμμαχία Πολιτών, ζητώντας όμως την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροΐου. Αξίζει να σημειωθεί Sigma Live ότι σε εκδήλωση της ΕΔΕΚ που πραγματοποιήθηκε κατά της διάνοιξης τους οδοφράγματος Δερύνειας τον Ιούλιο, παρευρέθηκαν και στελέχη του ΔΗΚΟ.