Σε μια παραδοχή αναφορικά με τον φάκελο της Κύπρου την περίοδο που ο ίδιος ήταν πρόεδρος της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προέβη ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο ίδιος, καλεσμένος στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ, δήλωσε ότι οι εκδόσεις που αφορούν τον φάκελο της Κύπρου, θα περιλαμβάνουν κυρίως τις καταθέσεις που έδωσαν στην ελληνική Βουλή οι 170 περίπου πρωταγωνιστές της εποχής.

«Είναι σημαντικά αυτά τα γεγονότα όμως το πιο σημαντικό από όλα και το έχω θέσει κατ’ επανάληψη στη Βουλή είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και συγκεκριμένα έγγραφα εκείνης της εποχής από διάφορες κρατικές υπηρεσίες», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ακόμη δεν έχουμε εξασφαλίσει τα σχετικά έγγραφα απάντησε: «Όχι. Εγώ έχω καταφέρει την περίοδο που ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής να εξασφαλίσω ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων εγγράφων, όχι με νόμιμες σε εισαγωγικά διαδικασίες».

Για να προσθέσει επ΄ αυτού του ζητήματος: «Το είπα ξεκάθαρα, ήταν υποκλοπή. Αφού δεν μου έδωσαν πρόσβαση αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω άλλες μεθόδους για να τα εξασφαλίσω. Και εξασφάλισα ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων εγγράφων».

Ο κ. Σιζόπουλος, υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις έχουν τη δική τους μεγάλη σημασία όταν μάλιστα διασταυρώνονται με άλλες καταθέσεις.

Ωστόσο, σημείωσε, ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι τα έγγραφα της περιόδου εκείνης τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως υποκειμενικά.

«Οι καταθέσεις έχουν την δική τους αξία αλλά πάντα έχουν το υποκειμενικό στοιχείο. Κι όταν αυτές οι καταθέσεις γίνονται σε χρόνο μεταγενέστερο των γεγονότων είναι προφανές ότι οι πρωταγωνιστές θα επιχειρήσουν να αλλοιώσουν δεδομένα για να δικαιολογήσουν την στάση και την συμπεριφορά τους», τόνισε.

«Αυτό το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί είναι για παράδειγμα το συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο εκδόθηκε την συγκεκριμένη στιγμή», συνέχισε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έδωσε ένα παράδειγμα της σημασίας που διαδραματίζουν τα έγγραφα προς τεκμηρίωση των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά σε πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο ετοιμάστηκε από το 2ο Επιτελείο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο περιέγραφε την δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, από τον Απρίλιο του 1974 μέχρι και την εισβολή.

Το έγγραφο αυτό επιβεβαίωνε μαρτυρία  του τότε επικεφαλής της Ελληνικής ΚΥΠ ότι κατά την περίοδο εκείνη είχε παρατηρηθεί ασυνήθιστη συμπεριφορά των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος επανέλαβε την διαφωνία του με την διάνοιξη συγκεκριμένων οδοφραγμάτων που ευνοούν όπως είπε τους Τουρκοκύπριους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι ο κίνδυνος που υπάρχει σήμερα είναι να πάμε σε μια λύση  που θα διευκολύνει την Τουρκία να θέσει την ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της υλοποιώντας σχεδιασμούς που είχε από το 1950 ή αν δεν το πετύχει αυτό να ανακηρύξει ένα νόμιμο τουρκικό κράτος στην Κύπρο.