Στήριξη προς την Λευκωσία για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς κηδεμόνες, εξέφρασαν Ελλάδα και Αίγυπτος κατά την Τριμερή Σύνοδο στην Κρήτη. Σε δηλώσεις τους με το πέρας της Συνόδου, οι τρεις ηγέτες των χωρών επαναβεβαίωσαν βούληση για συνέχιση και εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας.

Σημαντική εξέλιξη για την Λευκωσία θεωρείται η απόφαση της Τριμερούς για τη δημιουργία μόνιμης Γραμματείας Συντονισμού των τριών χωρών με έδρα την Κύπρο.

Στήριξη Τσίπρα προς Κύπρο για αξιοποίηση της ΑΟΖ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε αρχικά την χαρά του που φιλοξενήθηκε στην Ελούντα η 6η Σύνοδος της Τριμερούς.

Η Κρήτη, ανέφερε είναι το πιο κοντινό μέρος στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και αποτελεί σταυροδρόμι οικονομικό και πολιτιστικό με γεωστρατιγική αξία διαχρονικά.

Πολύ σύντομά σημείωσε θα είναι ενεργειακά αυτόνομη και κόμβος μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλήσαμε εκτενώς για τις περιφερειακές εξελίξεις και τονίσαμε τον ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας ως Ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας, ανέφερε.

«Για εμάς λύσεις στα προβλήματα της περιοχής χωρίς την συμμετοχή της Αιγύπτου δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο», τόνισε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση των ψηφισμάτων Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ εξέφρασε την στήριξη για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.

 

Ως Ελλάδα υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων όμως για το θέμα της ασφάλειας πρέπει να γίνει από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντάνα στο πλαίσιο Γκουτέρες με τερματισμό των εγγυήσεων και των στρατευμάτων κατοχής, τόνισε

Την ίδια ώρα εξέφρασε στήριξη στην Κύπρο για να προχωρήσει με την αξιοποίηση του φυσικού της  πλούτου στη βάση του διεθνούς δικαίου και παρά τις όποιες απειλές.

Με τον Σίσι, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες για οριοθέτηση ΑΟΖ, δήλωσε.

Τονίσαμε τις μεγάλες ευκαιρίες για μεταφορά LNG στην Ρεβυθούσα αλλά και στην δημιουργία του Eastmed, ανέφερε.

 

Παράλληλα ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη για μια λύση βιώσιμη στο Παλαιστινιακό πρόβλημα, για βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος, με τα σύνορα του ‘69 και με πρωτεύουσα τα Ιεροσόλυμα.

Στην Ε.Ε κατανοούν τα οφέλη στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, πρόσθεσε και  χαιρέτησε την απόφαση να διεξαχθεί στον επόμενο Φλεβάρη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου  με την Ε.Ε

 

Μιλήσαμε για τις πολλές ευκαιρίες σε διμερές και τριμερές επίπεδων και την σημασία των ομογενενών αλλά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για ελληνικές και κυπριακές εταιρείες στο Κάϊρο, πρόσθεσε.

Ο κ . Τσίπρας έκανε αναφορά και στην συμφωνία για καλύτερο συντονισμό των τριών χωρών με την δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας με έδρα την Κύπρο.

Σίσι: Λύση Κυπριακού χωρίς κηδεμόνες

Ο Πρόεδρος της Αίγυπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την θερμή υποδοχή.

Ο ίδιος, τόνισε, την επιμονή των χωρών να συνεχίσουν την συνεργασία στην περιοχή και να καθιστούν ως ένα παράδειγμα προς μίμηση.

«Οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας θα είναι πάντα ένα οχυρό», δήλωσε.

Ανάμεσα στα κύρια μέτρα που συζητήθηκαν ήταν το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Σίσι έκανε λόγι για ταύτιση απόψεων με θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή (Παλαιστίνη, Λιβύη, Συρία).

«Τονίσαμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ανάκτηση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε.

Όσο αφορά το Κυπριακό, έκανε λόγο για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου στη βάση των διεθνών συνθηκών και χωρίς κηδεμονίες.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Αναστασιάδης: Λύση χωρίς στρατεύματα και παρεμβάσεις

Με την σειρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την άψογη φιλοξενία στην Κρήτη την οποία χαρακτήρισε γενέτειρα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για νέα προοπτική και περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των τριών χωρών που διανοίγονται μέσα από την 6η Τριμερή Σύνοδο.

Η υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης, πρόσθεσε, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς αυτήν κατεύθυνση.

Παράλληλα, τόνισε, την αποφασιστικότητα εντατικοποίησης του διαλόγου για να προωθηθούν συνεργασίες σε όλους τους τομείς όπως τεχνολογία, εμπόριο, επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι κατά την διάρκεια συνομιλιών ασχοληθήκαμε με την ειρήνη στην περιοχή χωρίς να αποκλείουμε τον οποιοδήποτε.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι η δημιουργία συγκυριών συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή», σημείωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα εμπλοκής του σε διάλογο που θα φέρει την ειρήνη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος  της Ε.Ε. Μια λύση όπως ανάφερε, χωρίς στρατεύματα και παρεμβάσεις και με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις.

Επίσης  ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Αίγυπτο για την στήριξη σε θέματα αρχών για επιτυχή επίλυση του Κυπριακού

Εξάλλου, πρόσθεσε, συζητήθηκαν τα θέματα της Λιβύης , το μεταναστευτικό, το Παλαιστινιακό.

Η Αίγυπτος αποτελεί ανάχωμα των μεταναστευτικών ροών και επιτέλους έφτασε η ώρα να γίνει η Σύνοδος της Ε.Ε με τον Αραβικό Κόσμο με προεξάρχουσα την Αίγυπτο, σημείωσε

Οι συμφωνίες αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα συνέχειας των συνεργασιών, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην Δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας με έδρα την Κύπρο, ως συντονιστικό όργανο των τριών χωρών.

Ένα σημαντικό στοιχείο που θα αποτελέσει ένα ακόμα συνδετικό κρίκο πέραν του ΕastΜed θα είναι ο EuroAfrica Interconnector, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ανατασιάδης.