‘Συνομοσπονδία’ και όχι ‘Ομοσπονδία’ είναι πλέον η βάση συνομιλιών για την τουρκική πλευρά, όπως δήλωσε ο λεγόμενος ‘υπουργός Εξωτερικών’ του ψευδοκράτους. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος έκανε τη δήλωση αυτή στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για επαφές, είπε ότι «πρώτον θα προσπαθήσουμε για αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ από τη διεθνή κοινότητα, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι αυτόνομη δημοκρατία, όπως το μοντέλο Μονακό - Γαλλία ή Βρετανία – Γιβραλτάρ. Δηλαδή, μια δημοκρατία στην οποία να μεταβιβάσουμε τις αρμοδιότητες της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στην Τουρκία και τα υπόλοιπα να τα διοικήσουμε εμείς». Ωστόσο, επισήμανε πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποια λύση θα ακολουθήσουν και πως θα αποφασίσουν μαζί με την Άγκυρα.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η απάντηση που έδωσε ο λεγόμενος ‘ΥΠΕΞ’ των Κατεχομένων για ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/κ στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού. Ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά -αν χρειαστεί- θα ‘χτυπήσει’, αν και κάτι τέτοιο δεν το προτιμούν.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου θεωρεί ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να το συζητήσουν αυτό το θέμα του φυσικού αερίου. «Ωστόσο, εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να σταματήσουν να κάνουν (οι Ε/κ) του κεφαλιού τους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ξένες εταιρείες, είναι ότι αυτή τη δουλειά δεν θα μπορέσουν να την κάνουν με τους Ε/κ. Γνωρίζετε ότι μετά από δική μας πρόσκληση ήρθε ένα τουρκικό σκάφος για έρευνες. Ελπίζουμε ότι οι Ε/κ δεν θα επιμείνουν στη μονομερή έρευνα. Εδώ και χρόνια, με την εφαρμογή του εμπάργκο διαπράττουν ληστεία, αλλά αυτή τη φορά δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επωφεληθούν».

Όταν ρωτήθηκε για το εάν εννοεί ότι η τουρκική πλευρά θα ‘χτυπήσει’ τα γεωτρύπανα και τα πλοία που κάνουν τις έρευνες, ανάμεσα στα οποία είναι και αμερικανικά, απάντησε: «Εάν χρειαστεί, ναι. Βέβαια δεν το προτιμάμε. Αλλά, αν υπάρξει ένταση, τι άλλο να κάνουμε; Περιμένουν ότι θα κλείσουμε τα μάτια στα τετελεσμένα που προκαλούν οι Ε/κ; Εάν η ένταση αυξηθεί, υπεύθυνη γι’ αυτό θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Δήθεν ιδρύσαμε μαζί εκείνη τη δημοκρατία. Τότε, πού είναι οι Τ/κ; Μας ρώτησε κανείς πού είναι τα αποθέματα και τι δικαιώματα έχουμε σε αυτά;», αναρωτήθηκε.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, μετά τη Νέα Υόρκη, πήγε στην Ουάσιγκτον και παρακάθισε σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών και οργανώσεων think tank. Στη συνάντηση αυτή, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου απάντησε σε ερωτήσεις και ανέφερε πως μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, «για εμάς η επιλογή της ομοσπονδίας έχει πεθάνει. Πρόκειται για μια αποτυχία 50 χρόνων. Δεν επιθυμούμε να προτείνουμε νέες μεθόδους ή να επιβάλουμε την άποψή μας. Αν θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας, το θέλουμε κι εμείς, αλλά με διάλογο που θα συμμετέχει και η διεθνής κοινότητα. Αλλά, αν θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας, δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θέλουμε να ορίσουμε τον νέο οδικό μας χάρτη πριν από τις εκλογές των Ε/κ», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ταχσίν Ερντουγρούλογλου, η τ/κ πλευρά είπε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι από δω και πέρα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα διεξάγονται μόνο σε επίπεδο ‘κράτος με κράτος’ και πως θέλουν να ορίσουν τον νέο οδικό χάρτη πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι δεν έχει νόημα η ύπαρξή της, ωστόσο μπορεί να μετατραπεί σε μια δομή που να ασχολείται με ανθρωπιστικά ζητήματα.