Η σύγκληση για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα, η οποία αναμένεται ν' αρχίσει στις 28 Ιουνίου, πυροδότησε εκ νέου συζητήσεις σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. 
 
Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και οι κόκκινες γραμμές που θα πρέπει να θέσει εν όψει της διαπραγμάτευσης στη Διάσκεψη, είναι το κύριο σημείο διαφωνίας στο εσωτερικό μέτωπο. Αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων πριν την εφαρμογή της λύσης ή αποχώρηση με χρονοδιάγραμμα μετά τη λύση; Κατάργηση των εγγυήσεων πριν την εφαρμογή της λύσης ή αναπροσαρμογή των εγγυήσεων με αναθεώρηση σε βάθος χρόνου; 
 
Πιο κάτω παρατίθενται οι θέσεις οι οποίες είχαν τεθεί επί χάρτου ή και εκφράστηκαν δημόσια διαχρονικά από το 1989 έως και σήμερα. Οι θέσεις αυτές παρατίθενται αυτούσιες, όπως πηγάζουν μέσα από τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και από τροποποιήσεις που είχαν κατατεθεί επί του Σχεδίου Ανάν. 
 
Οι προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 
 
Αποστρατικοποίηση και Ασφάλεια
 
1. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι η εξάλειψη τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών απειλών, μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη αποστρατικοποίηση της Δημοκρατίας. Αυτή συνεπάγεται:
 
(α) αποχώρηση από το έδαφος της Δημοκρατίας όλων των μη Κυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων και στοιχείων, περιλαμβανομένων των εποίκων, και
 
(β) την πλήρη διάλυση όλων των Κυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων.
 
2. Θα πρέπει να καταρτισθεί χρονοδιάγραμμα για την αποστρατικοποίηση της Δημοκρατίας και την αποχώρηση των εποίκων και να υλοποιηθεί πριν από την εγκαθίδρυση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ή από οποιαδήποτε μεταβατική διευθέτηση. Με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και των δύο Κοινοτήτων, θα πρέπει να γίνει πρόνοια για διεθνή εποπτεία της αποστρατικοποίησης.
 
3. Θα πρέπει να γίνει πρόνοια για διεθνή δύναμη κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσει στη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας τόσο στο Ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και στο Περιφερειακό επίπεδο για όσο καιρό χρειάζεται. Οι κίνδυνοι σύγκρουσης θα εκλείψουν με την αποστρατικοποίηση και την ανυπαρξία στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο άλλων από εκείνων των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αποχώρηση των Τούρκων εποίκων, των οποίων η παρουσία μεταβάλλει τη δημογραφική δομή της χώρας και οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο από πλευράς ασφάλειας για ολόκληρο το νησί.
 
Εγγυήσεις
 
1. Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κυρίαρχο Ανεξάρτητο Κράτος και Μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να έχει μόνο εγγυήσεις οι οποίες να είναι σύμφωνες με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 
2. Οποιεσδήποτε παρεχόμενες εγγυήσεις, πρέπει να είναι πολυμερείς. Κατά την άποψη της Ελληνοκυπριακής Πλευράς, η καλύτερη εγγύηση θα ήταν αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
3. Καμιά εγγυήτρια δύναμη δεν πρέπει να έχει δικαίωμα μονομερούς επέμβασης.
 
4. Το αντικείμενο οποιωνδήποτε εγγυήσεων πρέπει να είναι η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία και η συνταγματική τάξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.
 
Οι εγγυήσεις πρέπει να εξακολουθούν να ισχύουν για όσο χρονικό διάστημα είτε η μια είτε η άλλη Κοινότητα θεωρεί τη συνέχισή τους αναγκαία.
 
Η δέσμη ιδεών Γκάλι και οι πρόνοιες για Ασφάλεια και Εγγυήσεις  
 
Κρίνεται σκόπιμο στο σημείο αυτό να παρατεθούν οι πρόνοιες των ιδεών Γκάλι όσον αφορά στο δίπτυχο Ασφάλεια - Εγγυήσεις, καθώς είχαν γίνει αποδεκτές ως βάση για διαπραγμάτευση από τη Λευκωσία. Η Δέσμη Ιδεών Γκάλι, η οποία ήρθε ως πρόταση του Μπούτρος Γκάλι μετά από διαβούλευση με τις δυο πλευρές, έγινε αποδεκτή ως βάση για διαπραγμάτευση από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι χρειαζόταν να γίνουν κάποιες αλλαγές μετά από διαβούλευση. Οι προτάσεις αντικρίστηκαν θετικά από το ΑΚΕΛ, ενώ ο ΔΗΣΥ, ο οποίος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συναινούσε, τελικώς τις απέρριψε, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτήν του Γιώργου Βασιλείου. Το ΔΗΚΟ, του Σπύρου Κυπριανού, διαφώνησε, όπως επίσης και η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη.
 
Στο ζήτημα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, οι Ιδέες Γκάλι προνοούσαν:
 
"Η ασφάλεια της οµοσπονδιακής δηµοκρατίας και του Ελληνοκυπριακού και του Τουρκοκυπριακού Οµόσπονδου Κράτους θα είναι εγγυηµένη. 
Η αποστρατικοποίηση της οµοσπονδιακής δηµοκρατίας παραµένει αντικειµενικός σκοπός.
 
Οι Συνθήκες Εγγυήσεως και Συµµαχίας εξακολουθούν να ισχύουν και θα συµπληρωθούν µε έγγραφο που θα επισυναφθεί, ως εκτίθεται πιο κάτω.
 
Η Συνθήκη Εγγυήσεως θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της οµοσπονδιακής δηµοκρατίας και θα αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή µέρους της µε οποιαδήποτε άλλη χώρα και οποιαδήποτε µορφή διχοτόµησης ή απόσχισης. Θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ελληνοκυπριακού και του Τουρκοκυπριακού οµόσπονδου κράτους και θα παρεµποδίζει τη µονοµερή αλλαγή της νέας συνταγµατικής τάξης της οµοσπονδιακής δηµοκρατίας από τη µια ή την άλλη κοινότητα.
 
Θα επιτευχθεί αριθµητικό ισοζύγιο των Ελληνικών και Ελληνοκυπριακών στρατευµάτων και εξοπλισµού αφενός και των Τουρκικών και Τουρκοκυπριακών στρατευµάτων και εξοπλισµού αφετέρου, εντός ......... µηνών µετά την έγκριση του Πλαισίου Συνολικής Συµφωνίας από τις δυο κοινότητες σε χωριστά δηµοψηφίσµατα.
 
Θα τεθεί χρονοδιάγραµµα για την περαιτέρω µείωση σε συµφωνηµένο επίπεδο των Ελληνοκυπριακών και των Τουρκοκυπριακών µονάδων και για την αποχώρηση όλων των µη Κυπριακών δυνάµεων που δεν προνοούνται στη Συνθήκη Συµµαχίας. Το χρονοδιάγραµµα αυτό θα εφαρµοστεί πλήρως πριν την εγκαθίδρυση της οµοσπονδιακής δηµοκρατίας και σε φάσεις παράλληλες προς την εφαρµογή του προγράµµατος δράσης που εκτίθεται στο παράρτηµα.
 
Η Συνθήκη Συµµαχίας θα προνοεί τη στάθµευση στην Κύπρο Ελληνικού και Τουρκικού αποσπάσµατος ίσου µεγέθους και εξοπλισµού, που δεν θα ξεπερνά .... πρόσωπα το καθένα. Το Ελληνικό απόσπασµα θα σταθµεύει στο οµόσπονδο κράτος που θα διοικείται από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα και δεν θα µπορεί να εισέρχεται στο οµόσπονδο κράτος που θα διοικείται από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το Τουρκικό απόσπασµα θα σταθµεύει στο οµόσπονδο κράτος που θα διοικείται από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν θα µπορεί να εισέρχεται στο οµόσπονδο κράτος που θα διοικείται από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα.
 
Η οµοσπονδιακή δηµοκρατία θα διατηρεί οµοσπονδιακή δύναµη που θα αποτελείται από µια Ελληνοκυπριακή και µια Τουρκοκυπριακή µονάδα ίσου µεγέθους και εξοπλισµού, που δεν θα ξεπερνά το µέγεθος του Ελληνικού και του Τουρκικού αποσπάσµατος, κάτω από την κοινή διοίκηση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.
 
Η Ελληνοκυπριακή µονάδα θα σταθµεύει στο οµόσπονδο κράτος που θα διοικείται από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η Τουρκοκυπριακή µονάδα θα σταθµεύει στο οµόσπονδο κράτος που θα διοικείται από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα αποφασίζουν από κοινού πού θα σταθµεύουν οι µονάδες.
 
∆εν θα υπάρχει οποιαδήποτε εφεδρική δύναµη και οποιαδήποτε στρατιωτική ή παραστρατιωτική εκπαίδευση οµάδων πολιτών. 
 
Η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή µονάδα θα προωθούν τον αµοιβαίο σεβασµό, φιλία και στενότερες σχέσεις µεταξύ των δυο κοινοτήτων και την ευηµερία τους, µε τη διεξαγωγή κοινών κοινωνικών δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια της οµοσπονδιακής δηµοκρατίας. 
 
Κάθε οµόσπονδο κράτος και η οµοσπονδιακή δηµοκρατία θα διαθέτουν αστυνοµική δύναµη. Όλες οι παραστρατιωτικές δραστηριότητες και η κατοχή όπλων εκτός εκείνων τα οποία είναι αδειούχα για κυνηγετικούς σκοπούς θα κηρύσσονται παράνοµες σε όλη την επικράτεια της οµοσπονδιακής δηµοκρατίας και οποιαδήποτε παράβαση θα αποτελεί οµοσπονδιακό παράπτωµα. Η εισαγωγή ή µεταφορά όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισµού, εκτός των εγκεκριµένων από την οµοσπονδιακή κυβέρνηση, θα απαγορεύεται.
 
Αµέσως µετά την έγκριση του Πλαισίου Συνολικής Συµφωνίας από τις δυο κοινότητες, σε χωριστά δηµοψηφίσµατα, θα εγκαθιδρυθεί προσωρινή επιτροπή παρακολούθησης, αποτελούµενη από τις τρεις εγγυήτριες δυνάµεις, τις δυο κοινότητες και την ειρηνευτική δύναµη των Ηνωµένων Εθνών, η οποία θα έχει την ευθύνη της
  • παρακολούθησης της επίτευξης του συµφωνηµένου αριθµητικού ισοζυγίου των Ελληνικών και Ελληνοκυπριακών στρατευµάτων και εξοπλισµού αφενός και των Τουρκικών και Τουρκοκυπριακών στρατευµάτων και εξοπλισµού αφετέρου, που θα εφαρµοσθεί εντός ....... µηνών µετά την έγκριση του Πλαισίου Συνολικής Συµφωνίας από τις δυο κοινότητες σε χωριστά δηµοψηφίσµατα.
  • παρακολούθησης της εφαρµογής του συµφωνηµένου χρονοδιαγράµµατος για την περαιτέρω µείωση στο συµφωνηµένο επίπεδο της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής µονάδας και για την αποχώρηση όλων των µη κυπριακών δυνάµεων για τις οποίες δεν υπάρχει πρόνοια στη Συνθήκη Συµµαχίας, πριν την εγκαθίδρυση της οµοσπονδιακής δηµοκρατίας.
Η Συνθήκη Εγγυήσεως, κατά τρόπο που να συνάδει µε τις αρχές της ΔΑΣΕ, στην οποία η οµοσπονδιακή δηµοκρατία θα επιβεβαιώσει την προσήλωσή της, θα προνοεί Επιτροπή Παρακολούθησης και Επαλήθευσης, που να αποτελείται από αντιπροσώπους των εγγυητριών δυνάµεων και του οµοσπονδιακού Προέδρου και του οµοσπονδιακού Αντιπροέδρου. Τα Ηνωµένα Έθνη θα διαθέσουν το προσωπικό υποστήριξης που θα βοηθήσει την Επιτροπή Επιτήρησης και Επαλήθευσης να διεκπεραιώσει το έργο της.
 
Η Επιτροπή Επιτήρησης και Επαλήθευσης θα έχει την ευθύνη της διερεύνησης οποιαδήποτε εξέλιξης η οποία, κατά την άποψη του οµοσπονδιακού Προέδρου ή του οµοσπονδιακού Αντιπροέδρου ή οποιασδήποτε εγγυήτριας δύναµης, αποτελεί απειλή κατά της ασφάλειας οποιασδήποτε κοινότητας ή της οµοσπονδιακής δηµοκρατίας µε επί τόπου επιθεωρήσεις και άλλες µεθόδους που θα θεωρεί αναγκαίες η Επιτροπή Επιτήρησης και Επαλήθευσης. Η Επιτροπή Επιτήρησης και Επαλήθευσης θα προβαίνει σε συστάσεις για επανόρθωση οποιασδήποτε κατάστασης που θα έχει διαπιστώσει ότι παραβαίνει τις διευθετήσεις που καλύπτει η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη Συµµαχίας.
 
Τα µέρη θα είναι υποχρεωµένα να εφαρµόζουν τις συστάσεις αυτές άµεσα και µε καλή θέληση.
 
Θα ζητηθεί από το Συµβούλιο Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών να αναθεωρήσει τους όρους εντολής της Ειρηνευτικής Δύναµης των Ηνωµένων Εθνών στην Κύπρο, περιλαµβανοµένης της υποστήριξης της Επιτροπής Επιτήρησης και Επαλήθευσης". 
 
Αντίδραση Τάσσου Παπαδόπουλου στο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν-30 Μαρτίου 2004 
 
Το σχέδιο Ανάν είχε απορριφθεί με συντριπτικό ποσοστό από τους Ελληνοκύπριους, ωστόσο, η ε/κ πλευρά, στις 30 Μαρτίου του 2004, κατέθεσε προτάσεις ως αντίδραση στο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν. Προτάσεις, οι οποίες ετοιμάστηκαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες, λόγω πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων, μιας και το Σχέδιο υποβλήθηκε στις 29 Μαρτίου στις δυο πλευρές για να προτείνουν άμεσα αλλαγές.
 
Οι προτάσεις, που αφορούν Ασφάλεια και Εγγυήσεις, όπως καταγράφονται στην «Αρχική αντίδραση και προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για συμβιβασμούς επί του αναθεωρημένου Σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών της 29ης Μαρτίου 2004»: 
 
Σε σχέση με τη Συνθήκη Εγγυήσεων, αναφέρει ότι το εύρος δεν θα έπρεπε να επεκταθεί σε σύγκριση με τις συμφωνίες του 1960. Ζητά περιορισμό μόνο στην κάλυψη της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και η διάρκειά της να υπόκειται σε αναθεώρηση. Ζητά, επίσης, όπως διευκρινιστεί ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων δεν θα δίνει δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης. 
 
Στο σχέδιο Ανάν, η αρμοδιότητα για τροποποίηση της Συνθήκης Εγγυήσεων μεταφερόταν σε πενταμελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετείχαν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Κύπρος, ενώ την προεδρία της Επιτροπής θα ασκούσαν τα Ηνωμένα Έθνη. 
 
Σε σχέση με την αποχώρηση στρατευμάτων, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, στο ίδιο έγγραφο, αναφέρει ότι "η δύναμη του ελληνικού και του τουρκικού στρατιωτικού αποσπάσματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 2500 άνδρες, 29 μήνες μετά που θα τεθεί σε ισχύ η Θεμελιώδης Συμφωνία. Όλα τα ελληνικά και τα τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την Κύπρο όχι αργότερα από την 1η Ιουνίου 2015 ή πριν από αυτή την ημερομηνία με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.". 
 
Αναφορές για Ασφάλεια-Εγγυήσεις στο Διάγγελμα Παπαδόπουλου πριν το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν
 
Σ' ένα πολύ αναλυτικό και μακροσκελές διάγγελμα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανέλυσε τη θέση του για απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Πιο κάτω οι αναφορές που αφορούν στο ζήτημα Ασφάλειας και Άμυνας: 
 
"Με πόνο ψυχής καταλήγω στη διαπίστωση ότι ακόμα και την πιο ελαστική, την πιο επιεική κρίση, το τελικό Σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιεί τους ελάχιστους στόχους που θέσαμε.  Οι ουσιαστικότερες των προτάσεών μας δεν έγιναν αποδεκτές... Η πιο βασική και θεμελιώδης ανησυχία και αγωνία μου για το μέλλον της πατρίδας μας, εστιάζεται στο εξής και παρακαλώ να το προσέξετε:
 
Η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκτά όλα τα βασικά αιτήματα που διεκδίκησε, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης.  Για την ακρίβεια, 24 ώρες μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων... 24 ώρες μετά τη λήξη και την επικύρωση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων, αναγνωρίζεται η οντότητά της τουρκικής πλευράς, της τουρκοκυπριακής πλευράς ως «νόμιμο συνιστών κράτος». Απ’ εκείνη την ώρα διαγράφεται η εισβολή και η κατοχή. Οι κάτοχοι της «τουρκοκυπριακής υπηκοότητας», γίνονται αποδεκτοί ως νόμιμοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
 
Οι Τουρκοκύπριοι εξασφαλίζουν ισότιμη συμμετοχή στη διοίκηση του νέου ομοσπονδιακού κράτους, με το καθεστώς των ισότιμων «συμπροέδρων» και ισότιμη και ισάριθμη συμμετοχή των εκπροσώπων του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους, τόσο στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, όσο και σε όλες τις ειδικές επιτροπές και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Αντίθετα, όλα και όσα προσδοκεί να αποκτήσει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, όλα όσα το Σχέδιο Ανάν λέει ότι παραχωρεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα,  έστω και από μια κακή και οδυνηρή λύση, που είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε,  παραπέμπονται χωρίς εγγυήσεις στο μέλλον και εξαρτώνται από την καλή πίστη της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.  Υπόκεινται, ακόμα, στην προϋπόθεση ότι όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.
 
Με λίγα λόγια, εκείνο που επιτυγχάνουμε είναι ότι «αγοράζουμε ελπίδα», με μόνο αντάλλαγμα και διασφάλιση την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς να τηρήσει τα συμφωνηθέντα... Με το τελικό Σχέδιο Ανάν, δεν ικανοποιήθηκαν οι Κύπριοι, αλλά ικανοποιήθηκε απόλυτα η επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο... Η παραμονή έστω και μικρού αριθμού τουρκικών στρατευμάτων μόνιμα στην Κύπρο και μάλιστα με διευρυμένα παρεμβατικά δικαιώματα στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο χωρίς εγγυητικούς μηχανισμούς, ενώ εμείς θα έχουμε διαλύσει την Εθνική Φρουρά, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους.  
 
Τόσο ο εποικισμός όσο και η συνεχής παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, δεν εξυπηρετεί βέβαια ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους, εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία".
 
Ομόφωνες αποφάσεις Εθνικού Συμβουλίου 2009
 
Το 2009, το Εθνικό Συμβούλιο, κατέληξε μετά από συνεδρίες τεσσάρων συνεχόμενων ημερών σε συγκεκριμένες ομόφωνες αποφάσεις, που αφορούν στην Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις: 
 
Η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Τελικός στόχος, παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου με την απομάκρυνση και των Βρετανικών Βάσεων.
 
Η αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις.
 
Επιπρόσθετα στοιχεία
 
Το καλοκαίρι μετά το σχέδιο Ανάν το 2004 και απαντώντας στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, σε επιστολή του, τοποθετήθηκε σημείο προς σημείο στα όσα καταλόγιζε στην ε/κ πλευρά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
Το 2005 κατατέθηκε επίσης στον βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κίραν Πρέντεργκαστ, έγγραφο με κωδικοποίηση των θέσεων της ε/κ πλευράς με τις θέσεις των κομμάτων, σε σχέση και με το ζήτημα Ασφάλειας και Άμυνας, ωστόσο δεν αποτελεί δημόσιο έγγραφο.
 
Χριστόφιας και Ταλάτ είχαν επίσης καταλήξει στις συγκλίσεις μεταξύ τους σε συμφωνία όσον αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση του ελληνοκυπριακού στρατού και της τουρκοκυπριακής στρατιωτικής δύναμης, ωστόσο υπήρχε διαφωνία σε σχέση με την αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων. Η ε/κ πλευρά αξίωνε πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ η τ/κ ήθελε σταδιακή μείωση, με παραμονή ενός αριθμού.
Αναλυτική αναφορά στις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο άρθρο. 
 
*Πηγές: Βιβλίο: Claire Palley-Αρχική αντίδραση και προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για συμβιβασμούς επί του αναθεωρημένου Σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών της 29ης Μαρτίου 2004
Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Αποφάσεις Εθνικού Συμβουλίου 
Έγγραφο Ντάουνερ-Συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ