Με την καραμέλα του συμφωνηθέντος ανώτατου ποσοστού 29.2% έπαιξε στο θέμα του χάρτη ο Μουσταφά Ακιντζί σε πλήρη συνέργεια, κατά δική του δημόσια παραδοχή, με τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας.
Αποκαλυπτικές πληροφορίες του Σίγμα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρουν ότι πέραν του κριτηρίου του ποσοστού – το οποίο ούτως ή άλλως δεν γίνεται ως αποδεκτό – και στα άλλα δύο κριτήρια ο Τ/κ χάρτης είναι άκρως απαράδεκτος
Συγκεκριμένα, ο τ/κ χάρτης προνοεί:
- Ποσοστό εδάφους υπό Τ/κ διοίκηση 29.15%
- Ποσοστό ακτογραμμής υπό Τ/κ διοίκηση πέριξ του 55% (όπως το σχέδιο Ανάν)
- Αριθμός προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν 55.000
Όπως αρμοδίως πληροφορείται το Σίγμα από τ/κ πηγές που δεν τυγχάνουν αμφισβήτησης ο κατοχικός ηγέτης συνεπικουρούμενος από την κατοχική Τουρκία κατέθεσαν χάρτη ο οποίος προνοεί:
- Διοικητικό όριο ευθείας γραμμής που παραπέμπει σε σκληρό σύνορο
- Χαράσσουν τη γραμμή με βάση τον αυτοκινητόδρομο που ξεκινά από τη Μόρφου και καταλήγει στην Αμμόχωστο (Βόρεια Τ/κ συνιστώσα - Νότια Ε/κ συνιστώσα)
- Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής περιοχές ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας για την Ε/κ πλευρά
- Αφήνουν (ως γνωστό) εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής την πόλη της Μόρφου και τα γύρω χωριά
- Δεν επιστρέφουν πολλά από τα Κεφαλοχώρια της Μεσαορίας με μεγάλο αριθμό προσφύγων τα οποία ζητεί η Ε/κ πλευρά
- Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής όλα τα Μαρωνίτικα χωριά και απορρίπτουν τη δημιουργία Ε/κ θύλακα, διαγράφοντας και τον δικό τους θύλακα στα Κόκκινα.
- Διατηρούν τα χωριά της Καρπασίας (Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα και Μελάναργα) υπό Τ/κ διοίκηση αλλά ειδικό καθεστώς και όχι υπό ομοσπονδιακή διοίκηση που θα βελτίωνε και το θέμα της ακτογραμμής.
Ο Τ/κ χάρτης όπως κατατέθηκε στην κλειστή συνάντηση με τους χαρτογράφους των δύο κοινοτήτων και των Η.Ε στη Γενεύη, ήταν αναμενόμενος, εξ ου και ήταν έτοιμες οι γραπτές παρατηρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη που διαβιβάστηκαν και πρακτικογραφήθηκαν άμεσα. Ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι το κυριότερο σημείο της επιστολής διαμαρτυρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως «ο τ/κ χάρτης δεν αποτυπώνει καν τον αριθμό των προσφύγων που είχε καταθέσει η τ/κ πλευρά στο Μοντ Πελεράν 2 (65.000) και ο οποίος λόγω του ότι είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτος οδήγησε στο γνωστό τότε ναυάγιο».
Δεδομένων των πιο πάνω πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής ομάδας είναι όπως κατά τη συζήτηση του εδαφικού προηγηθεί διαπραγμάτευση για τα δύο κριτήρια, πριν αρχίσει το επί της ουσίας πάρε – δώσε επί των χαρτών.
Κάτι που μπορεί να γίνει και στην Κύπρο, παρά την επιμονή του Ακιντζί και τη διαφαινόμενη συμφωνία του κυρίου Έιντε για συζήτηση του εδαφικού στο περιθώριο της επανάκαμψης σε πολιτικό επίπεδο της Διεθνούς Διάσκεψης, όπως ακριβώς είχε γίνει στη Γενεύη.
Το μπαλάκι στους ηγέτες
Εν τω μεταξύ, δεν καθόρισαν συγκεκριμένη ατζέντα για τα θέματα που θα τύχουν διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Πέμπτη, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων.