Πολύ σημαντική η δουλειά που θα γίνει κατά την τριήμερη συνάντηση των ομάδων εργασίας στο Μοντ Πελεράν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο.
Σε συνέντευξή του στο Sigmalive, η οποία θα δημοσιευτεί ολοκληρωμένη το ερχόμενο Σάββατο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η διαδικασία έτσι όπως πραγματοποιείται στο Μοντ Πελεράν, ήταν εισήγηση του Γ.Γ. ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, τις 12 Ιανουαρίου 2017.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει καμιά διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, όπως επίσης δε θα συζητηθεί κανένα ζήτημα το οποίο να άπτεται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.
Η διαδικασία όλη, επισημαίνει, γίνεται έτσι ώστε η Διάσκεψη για την Κύπρο η οποία συνεχίζεται, να έχει ενώπιον της μια βάση στην οποία θα μπορεί να συζητήσει όταν θα κληθούν εκ νέου οι πλευρές να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο.
Στόχος μας στο Μοντ Πελεράν, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, είναι να απαντηθούν κάποια ερωτήματα, να τεθούν κάποιες παράμετροι, να ξεκαθαρίσει το τι αντιλαμβάνεται ο καθένας ως ζήτημα εγγυήσεων, ως ζήτημα ασφάλειας, ως αποχώρηση στρατευμάτων και με ποιο τρόπο μπορούν αν επιλυθούν τα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με την κάθε πλευρά.
Μέσα από τα ερωτηματολόγια και από τη δουλειά όλη που θα γίνει στο Μοντ Πελεράν θα βγουν στοιχεία και δεδομένα τα οποία θα πρέπει να βοηθήσουν τον διάλογο σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο θα αρχίσει και η διαπραγμάτευση, αναφέρει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο, οι πτυχές της ασφάλειας που θα συζητηθούν έχουν να κάνουν με:
- το ζήτημα των εγγυήσεων, όπου εμείς προτείνουμε κατάργηση
- το ζήτημα της εγγύησης της εφαρμογής της λύσης, όπου εμείς προτείνουμε να τεθεί υπό την εποπτεία του Σ.Α του ΟΗΕ
- το ζήτημα της πλήρους αποχώρησης στρατευμάτων από την Κύπρο
- το ζήτημα της εσωτερική ασφάλεια των πολιτών
- το ζήτημα της εξωτερικής ασφάλειας
Τόνισε άλλωστε ότι η δουλειά που θα γίνει στο Μοντ Πελεράν, θα είναι πολύ σημαντική και καθοριστική για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται πλέον να συζητήσουν την αλλαγή, τη μεταρρύθμιση, τη διαφοροποίηση της υφιστάμενης Συνθήκης Συμμαχίας και της Συνθήκης Εγγυήσεων, επισημαίνει.
Χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά σημαντικό το ότι η ΕΕ πλέον παρακάθεται στη διαδικασία και έχει λόγο ως ενδιαφερόμενο μέρος/παρατηρητής.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι χάρη στην Κυπριακή Δημοκρατία που βρέθηκε στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ΚΔ είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ, συνέχισε, ενδιαφέρεται για τα ζητήματα ασφάλειας στην Κύπρο, όπως και σε κάθε άλλη χώρα - μέλος της, καθώς η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να συνάδει και να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνα.
Είναι θετικό το ότι και η Βρετανία βρίσκεται στο Μοντ Πελεράν έτοιμη να συζητήσει την τροποποίηση -αλλαγή-μεταρρύθμιση των Συνθηκών. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη στάση της Βρετανίας στη διαδικασία είτε της Γενεύης είτε τώρα στο Μοντ Πελεράν, σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος.
Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δέχθηκε να συζητήσει το θέμα της αλλαγής της Συνθήκης Εγγυήσεων.
"Όντως είναι γεγονός", σημείωσε, "ότι υπάρχουν δηλώσεις με τις οποίες παρουσιάζεται αδιάλλακτη η Τουρκία, αλλά από τη στιγμή που αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, αυτό δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει το εν λόγω ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων".
"Η Τουρκία θα πρέπει πλέον να δώσει εξηγήσεις στο γιατί ένας εισβολέας θέλει να είναι εγγυητής της χώρας στην οποία εισέβαλε. Να εξηγήσει γιατί επιμένει στον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων και γενικότερα να αναλύσει τη στάση της στα ζητήματα αυτά. Μια στάση που μέχρι τώρα κανείς στο διεθνή χώρο δεν μπορεί να κατανοήσει, καθώς ένα ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορεί να χρειάζεται εγγυήσεις", τόνισε.
Σε σχέση με τις προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον των πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι η μόνη συνολική πρόταση που υπάρχει ενώπιον της Διάσκεψης είναι αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιοδήποτε σενάριο με το οποίο να αποδεχθεί η ε/κ πλευρά την οποιαδήποτε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. "Θα πρέπει να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης όλων των στρατευμάτων", επεσήμανε.
"Θέλουμε πραγματικά να εξευρεθεί λύση μακάρι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά να κατανοήσουν τις θέσεις μας γιατί έχει λεχθεί ήδη με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να δημιουργεί ανασφάλειες και απειλές για την άλλη.
Είναι μια θέση που βρίσκει διεθνώς απήχηση. Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ένα ευρωπαϊκό κράτος να χρειάζεται εγγυήσεις μιας τρίτης χώρας, κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει πως ο εισβολέας θέλει να είναι εγγυητής στο κράτος που έχει εισβάλει
Φτάσαμε σ' ένα σημείο όπου είτε η τουρκική πλευρά θα δείξει διαλλακτικότητα και ευελιξία στις θέσεις της, είτε αν η τουρκική πλευρά δεν αλλάξει τη στάση της, θα πρέπει να καταδειχθεί ποιος είναι αυτός που ευθύνεται για το ότι δεν προχώρησαν τα πράγματα για τη λύση.
Δεν πολιτευόμαστε όμως με τη λογική των blamegame (επίρριψης ευθυνών) εμείς, αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να υπάρξει συναίνεση Τουρκίας και τ/κ για τη λύση του προβλήματος.