Το παρασκήνιο στο Μοντ Πελεράν και ιδιαίτερα τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων παραθέτει με τη δική του ματιά ο αρθρογράφος της Χαβαντίς Μετέ Τουμερκάν, σύμφωνα με τον οποίο η κρίση προέκυψε όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη δεύτερη ημέρα, τη Δευτέρα, απέσυρε πρόταση που είχε καταθέσει νωρίτερα για τρίτη φάση διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και μία εβδομάδα μετά πενταμερή διάσκεψη.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς, την πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν, η τ/κ πλευρά ζήτησε εξηγήσεις για τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με την πενταμερή διάσκεψη και ο κ. Ακιντζί ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εάν αυτό που είχαν καθορίσει μαζί ως οδικό χάρτη για τις συνομιλίες ίσχυε μετά τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Επειδή, αναφέρει ο Τουμερκάν, εάν επιτυγχάνετο πρόοδος στα κριτήρια του εδαφικού θα ανακοινώνετο η ημερομηνία της πενταμερούς. Εάν η Ελλάδα δεν θα προσέρχονταν, δεν θα υπήρχε λόγος να γίνει η πενταμερής, προσθέτει ο αρθρογράφος της Χαβαντίς.
Σύμφωνα με τον Τουμερκάν, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θεώρησε ότι ήταν σωστό το αίτημα της τ/κ πλευράς και να ξεκαθαριστεί το θέμα, λέγοντας ότι “με μια τέτοια ασάφεια δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα”. Ο κ. Έιντε, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς, μετά από αυτό προχώρησε σε σειρά επαφών, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει απάντηση και βρήκε διάφορα εμπόδια στην προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Ο Μετέ Τουμερκάν, γράφει ότι ενώ ο κ. Έιντε δεν μπορούσε να έχει ένα αποτέλεσμα στις πρωτοβουλίες του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε να αισθάνεται μεγαλύτερη πίεση και άρχισε να λέει ότι “δεν έχει την ίδια ιδέα με τον Τσίπρα και θα προσπαθούσε να πείσει την Ελλάδα”. Τότε, αναφέρει ο αρθρογράφος, γύρισε προς τον Ακιντζί και του είπε ότι έχει μια πρόταση.
Η πρόταση αφορούσε το να ξανασυναντηθούν οι δύο πλευρές στο Μοντ Πελεράν στις 10,11 και 12 του Δεκέμβρη και να προγραμματίσουν την πενταμερή διάσκεψη για τις 17,18 και 19 Δεκεμβρίου και ζήτησε, όπως γράφει ο Τουμερκάν, να αξιολογήσουν οι πλευρές αυτή την πρόταση.
Αναφέρει επίσης ότι το μεγάλο διάλειμμα της πρώτης ημέρας, της Κυριακής, στις διαπραγματεύσεις το ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και για να επικοινωνήσει με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Μετέ Τουμερκάν, η τ/κ πλευρά ήταν έτοιμη να απαντήσει στην πρόταση Αναστασιάδη μετά από μία ώρα.
Η τ/κ πλευρά, ανέφερε ο τ/κ αρθρογράφος, στην αξιολόγησή της κατέληξε ότι εάν δεν υπήρχε αλλαγή στη στάση της Ελλάδας, τότε δεν θα υπήρχε νόημα να γίνει η συνάντηση και αποφάσισε να κάνει αποδεκτή υπό όρους την πρόταση Αναστασιάδη, και αυτοί ήταν οι ημερομηνίες που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καταγραφούν από τα ΗΕ και να σημειωθεί ότι δεν θα επαναλαμβάνονταν το αίτημα για νέα αναβολή.
Το βράδυ της Κυριακής, προστίθεται, στο δείπνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέσυρε την πρότασή του, λέγοντας ότι προσπαθούσε να μεταπείσει την Ελλάδα (για την πενταμερή) και γι’ αυτό δεν υπήρχε λόγος να ισχύει η πρόταση που έκανε το πρωί και θα μπορούσαν να αρχίσουν τις συνομιλίες που έπρεπε να αρχίσουν το πρωί.
Όλη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, αναφέρει ο Τουμερκάν, γίνονταν επαφές με Ελλάδα και Τουρκία και ο κ. Ειντε προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει τη στάση της Ελλάδας.
Ο Τουμερκάν γράφει ότι το πρωί της Δευτέρας άρχισε η συζήτηση επί των κριτηρίων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να κλείσει όλο το κεφάλαιο του εδαφικού, παρά την αντίληψη στην οποία είχαν καταλήξει πριν οι ηγέτες. Στο τέλος, αναφέρει ο αρθρογράφος της Χαβαντίς, η διαδικασία κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα.
Πηγή ΚΥΠΕ