“Ο θείος Σαμ πάτησε το κουμπί για τη χρηματοδότηση και τις εγγυήσεις” είναι ο τίτλος της χθεσινής τ/κ εφημερίδας Κίπρις Ποστασί αναφερόμενη στην δέσμευση από πλευράς ΗΠΑ προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σημειώνεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την οποία χαρακτήρισε ως «πολύ εποικοδομητική».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έχει ετοιμασθεί ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο στον προϋπολογισμό (των ΗΠΑ) που αφορά τη χρηματοδότηση της λύσης που θα βρεθεί εντός του 2016 και έχει δοθεί η οδηγία στις αρμόδιες επιτροπές για να μπορέσει να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από το αμερικανικό Κονγκρέσο.
Ο κ. Μπάιντεν όπως αναφέρουν τα τ/κ δημοσιεύματα, ενημέρωσε επίσης τον Τ/κ ηγέτη ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλία και να μεσολαβήσει ώστε να αρθεί το πρόβλημα των εγγυήσεων και ασφάλειας. Δεσμεύθηκε επίσης να στηρίξει τις πλευρές σε αυτό το θέμα και εξέφρασε ετοιμότητα να μοιραστούν οι ΗΠΑ μαζί τους την εμπειρία τους από την διεθνή αρένα.
Άτυπες συναντήσεις των εγγυητριών
Σύμφωνα με την απεσταλμένη της Χαβαντίς, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ αρμοδίων της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας και των ΗΕ συζητούνται ιδέες που μπορούν να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές στην Κύπρο για το θέμα των εγγυήσεων. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των ιδεών που συζητούνται και πως “εάν υπάρχει πρόθεση, η φόρμουλα θα βρεθεί”.
Οι διπλωματικές πηγές φέρονται να επεσήμαναν στην απεσταλμένη της Χαβαντίς, Εσρά Αιγκίν ότι Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο με δημιουργικές ιδέες για το θέμα των εγγυήσεων.
Αναφέρεται επίσης ότι κατά τις συναντήσεις του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τους ΥΠΕΞ της Βρετανίας, της Γερμανίας, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε συζητήθηκε και ο σχεδιασμός για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.
Αναφορά Έιντε για οφέλη από αέριο σε ενδεχόμενη λύση
Σημαντικές ήταν εξάλλου και οι αναφορές του κ. Έιντε και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της λύσης. Αναφέρθηκε σε μεγάλη στήριξη, η οποία έχει διαφανεί τον τελευταίο χρόνο, από διεθνείς οικονομικούς θεσμούς. Έκανε, επίσης, λόγο για εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε, επίσης, στην αναγκαιότητα του να «μην μείνουμε μόνο στην επανένωση της χώρας με τη λύση αλλά να διασφαλιστεί ότι θα συγκροτηθεί μια βάση για την ανάπτυξη μιας καλής οικονομίας.
«Το χρήμα δεν είναι κάτι που μόνο παίρνουμε, αλλά κάτι που δημιουργούμε», είπε χαρακτηριστικά
Ανέφερε επίσης ότι μια συμφωνία θα άρει το οικονομικό κόστος του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κάνει εμπόριο με την Τουρκία και ότι τα κατεχόμενα δεν κάνουν εμπόριο με την Ευρωπαϊκής Ένωση. Χαρακτήρισε δε πιο εύκολη την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, σε περίπτωση λύσης.