«Αν δεν χρησιμοποιήσουν οι πλευρές την πρόοδο που έχουν στα χέρια τους, θα αναγκαστούν να δώσουν εξηγήσεις ως προς τον λόγο για τον οποίον δεν χρησιμοποίησαν την ευκαιρία αυτή για λύση», αναφέρει με νόημα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο κ. Έιντε χαρακτήρισε την τωρινή, ως την πιο καλή ευκαιρία λύσης, που υπήρξε μέχρι τώρα. Είπε, ωστόσο, ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε σεναριολογία πότε μπορεί να γίνει μια πολυμερής συνάντηση για την Κύπρο. “Αλλά αυτήν τη στιγμή θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας την καλύτερη ευκαιρία για λύση που είχαμε μέχρι σήμερα. Και εάν αυτό το αναβάλουμε ή περιμένουν δεν θα φέρει καλύτερα δεδομένα για κανένα πράγμα. Αυτό δεν ενέχει το στοιχείο του χρονοδιαγράμματος. Εγώ δεν δίνω καμιά ημερομηνία, αλλά το παιχνίδι με το χρόνο δεν θα επιτύχει κάτι θετικό ούτε για τη γειτονική περιοχή ούτε για τις παραμέτρους που υφίστανται αυτή τη στιγμή”.

Παρουσιάστηκε, εξάλλου, το «ίδιο αισιόδοξος όσο και οι Κύπριοι ηγέτες στο θέμα της επίτευξης λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σημείωσε δε ότι έχουν προετοιμάσει την τριμερή πολύ καλά και εργάστηκαν για να προκύψει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

«Θεωρώ ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία σε σχέση με το μέλλον αυτή της διαδικασίας, που έχει η (τριμερής) συνάντηση», ανέφερε.

Χρηματοδότηση της λύσης

Σημαντικές είναι οι αναφορές του κ. Έιντε και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της λύσης. Αναφέρθηκε σε μεγάλη στήριξη, η οποία έχει διαφανεί τον τελευταίο χρόνο, από διεθνείς οικονομικούς θεσμούς. Έκανε, επίσης, λόγο για εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε, επίσης, στην αναγκαιότητα του να «μην μείνουμε μόνο στην επανένωση της χώρας με τη λύση αλλά να διασφαλιστεί ότι θα συγκροτηθεί μια βάση για την ανάπτυξη μιας καλής οικονομίας.

«Το χρήμα δεν είναι κάτι που μόνο παίρνουμε, αλλά κάτι που δημιουργούμε», είπε χαρακτηριστικά

Ανέφερε επίσης ότι μια συμφωνία θα άρει το οικονομικό κόστος του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κάνει εμπόριο με την Τουρκία και ότι τα κατεχόμενα δεν κάνουν εμπόριο με την Ευρωπαϊκής Ένωση. Χαρακτήρισε δε πιο εύκολη την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, σε περίπτωση λύσης.

Ο κ. Έιντε ενημέρωσε ότι, η ΕΕ είναι έτοιμη σε περίπτωση σχεδίου λύσης, να δώσει ξεκάθαρη στήριξη, ακόμα και οικονομική.

Σε σχέση με το ρόλο που έχει ο ίδιος ο Μπαν κι Μουν στην διαδικασία επίλυσης, ο κ. Είντε είπε ότι «δουλειά του ίδιου και του ΓΓ του ΟΗΕ είναι εάν οι δύο ηγέτες θέλουν πραγματικά τη λύση να εξασφαλίσουν και να συντονίσουν την στήριξη της διεθνούς κοινότητας».

«Απαραίτητη η παρέμβαση στη διαδικασία από τις εγγυήτριες δυνάμεις»

Ο κ. Έιντε πρόσθεσε ότι το κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την παρέμβαση των χωρών που είναι σήμερα οι εγγυήτριες δυνάμεις γιατί έχουν κι αυτές σημαντικό ρόλο σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, συνέχισε, υπάρχουν τρεις διεθνείς συμφωνίες που καθορίζουν το πλαίσιο του πως θα είναι η Κύπρος. “Εάν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το πλαίσιο, αυτό μπορούμε να κάνουμε με τις χώρες που αποτελούν μέρη αυτών των συμφωνιών”.

Πηγή ΚΥΠΕ