Ξεκάθαρη πρέπει να θεωρείται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών ότι δεν αποδέχεται θέμα εγγυήσεων σε μελλοντική λύση του Κυπριακού.

Το θέμα αυτό, μαζί με το εδαφικό, συζητήθηκε για πρώτη φορά σήμερα μεταξύ των ηγετών και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι για το υπόλοιπο μισό του Αυγούστου (μετά τις θερινές διακοπές του Δεκαπενταύγουστου) θα βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων που θα γίνονται, όπως προγραμματίζεται, σχεδόν τρεις φορές την βδομάδα ( οκτώ συνολικά συναντήσεις). Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΠτΔ είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, η ε/κ πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αποδέχεται τη σταδιακή απομάκρυνση (δεν είναι δυνατό από την επομένη της λύσης να απομακρυνθούν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες), ενώ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σημαντικό ζήτημα το οποίο πρέπει να διασαφηνιστεί και να αποφασιστεί, και για το οποίο φαίνεται πως η έχει γίνει σημαντική προεργασία, είναι αυτό των κριτηρίων στο εδαφικό που συνδέονται με την άλλη κύρια πτυχή του Κυπριακού, το περιουσιακό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η επιστροφή τουλάχιστον 100, 000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση (οι καταγεγραμμένοι) πρόσφυγες είναι 160,000) και η επιστροφή θρησκευτικών μνημείων και χώρων λατρείας που έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Ε/κ.

Ιδιαίτερης σημασίας για την ε/κ πλευρά είναι και η διασφάλιση της ακτογραμμής (στην οποία εμπίπτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) και η συνδεσιμότητα των διαφόρων χωριών και κοινοτήτων.

Αν για παράδειγμα ένα χωριό έχει 5,000 κατοίκους και ένα άλλο 1,000 κατοίκους, προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση του χωριού με τους περισσότερους κατοίκους, γιατί αυτόματα αυτό σημαίνει και επιστροφή περισσοτέρων προσφύγων.

Τα κριτήρια του εδαφικού, όπως πληροφορούμαστε, θα αποτυπωθούν σε κατοπινό στάδιο σε χάρτες, ενώ σημαντικό είναι να λεχθεί πως αν δεν κλείσει το κεφάλαιο του εδαφικού δεν κλείνει ούτε το περιουσιακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ