Το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών δημοσιοποίησε χθες βίντεο με συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Άϊντα, στο οποίο μιλά σχετικά με την αποστολή του στην Κύπρο. Η συνέντευξη προφανώς, όπως συνάγεται από τις απαντήσεις, δόθηκε πριν τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο ερώτημα γιατί μετά από 50 χρόνια βλέπει πιθανότητα λύσης του Κυπριακού, ο κ. 'Άϊντα είπε ότι κι ο ίδιος έκανε την ίδια ερώτηση στον εαυτό του πριν αποδεχθεί τη θέση και ότι πιστεύει ότι υπάρχουν τώρα νέες ευκαιρίες.
«Υπάρχουν νέοι λόγοι για τους οποίους οι πλευρές στην Κύπρο δεν πρέπει να πιστεύουν ότι το στάτους κβο μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Υπάρχουν επίσης νέοι λόγοι για τους οποίους, οι οικονομικές εξελίξεις στο νησί πραγματικά ευνοούν ακόμη περισσότερο από ό, τι πριν, σε μια λύση ενοποίησης. Προσπαθώ να πείσω τους ηγέτες πως είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον τους, ότι υπάρχει πολύ περισσότερο κέρδος να μοιραστούν, παρά πόνος για τον καθένα και αν πραγματικά κάνουν τις απαραίτητες παραχωρήσεις προκειμένου να επιτύχουν κάτι, στο τέλος της ημέρας θα είναι προς το συμφέρον όλων», αναφέρει.
Στο ερώτημα γιατί ο διεθνής οργανισμός να ασχολείται με τον Κυπριακό, όταν υπάρχουν τόσες πολλές κρίσεις σ’ όλον τον κόσμο, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ είπε ότι το πρόβλημα είναι μία από τις πλέον παγωμένες συγκρούσεις στην Ευρώπη και αυτό προφανώς επηρεάζει τους ίδιους τους ανθρώπους στην Κύπρο, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν κι αρκετές συσχετίσεις με ό, τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή.
«Νομίζω ότι αν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, θα μπορούσε να είναι ένα στοιχείο καλών ειδήσεων σε μια κατά τα άλλα μάλλον ταραγμένη χρονική περίοδο, όπου βλέπουμε πόλεμο στην Ευρώπη, μαζικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που είναι πολύ κοντά στην Κύπρο και έτσι, αν μπορούμε να πάμε από τη σταθερή μη-λύση που έχουμε σήμερα, σε μια πραγματική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων και στην επανένωση του νησιού, θα μπορούσε να είναι όχι μόνο για καλό των ανθρώπων στην Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Άιντα εξήγησε πως για το λόγο αυτό υπάρχει μια μεγάλη υποστήριξη και το Κυπριακό είναι ένα από τα παγκόσμια θέματα για τα οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει ενωμένο.
«Συναντώ όλα τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. και όλοι τους υποστηρίζουν το έργο που προσπαθούμε να κάνουμε για την επανένωση. Κάτι που όλοι γνωρίζουμε είναι πως η ενότητα δεν μπορεί να θεωρείται ως κάτι δεδομένο αυτές τις μέρες. Γι `αυτό πιστεύω ότι η διεθνής υποστήριξη τώρα είναι κάτι σωστό και είναι σημαντικό να πείσει τώρα και τους ηγέτες, αλλά και τους ανθρώπους στο νησί, ότι τώρα είναι η (κατάλληλη) ώρα να προχωρήσουμε μπροστά».
Στο ερώτημα πώς προσπαθεί να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, ο κ. Άιντα δηλώνει ότι έτυχε προσωπικά θερμής υποδοχής από τις δύο πλευρές, καθώς και την Ελλάδα και την Τουρκία, τους ηγέτες και το ευρύ κοινό.
«Προσπαθώ να πείσω τους ηγέτες και πραγματικά να βοηθήσω να επεξεργαστούν μια προσέγγιση στο θέμα αυτό, όπου οι ηγέτες και οι κοινωνίες τους θα καταλάβουν ότι υπάρχουν περισσότερα να κερδίσουν από μια κοινή λύση. Ότι μοιράζονται ένα πρόβλημα, αλλά κι ότι μπορούν επίσης να μοιραστούν μια λύση. Και στη συνέχεια, να απαλλαγούμε από το κοινό τους πρόβλημα μέσω της συλλογικής δράσης κι αυτό απαιτεί εμπιστοσύνη».
Ο Νορβηγός πρώην Υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης σήμερα οφείλεται στα παράπονα που έχουν κι οι δύο πλευρές από πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν.
«Όταν πάτε στο νησί θα έχετε την αίσθηση ότι υπάρχει κατά πολλούς τρόπους πάρα πολύ ιστορία για ένα τόσο μικρό μέρος και αν απλά συσσωρεύσεις όλα τα παράπονα και των δύο πλευρών, ο κατάλογος είναι αρκετά μεγάλος. Γι `αυτό ελπίζω ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα κοιτάζοντας μπροστά. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε με το παρελθόν. Μπορείτε να το καταλάβετε και να το αγαπάμε και να επαναλάβετε το μάθημα της ιστορίας, αλλά μόνο το μέλλον μπορείτε να αλλάξετε. Τώρα είναι καιρός να επικεντρωθούμε στο πού οδεύει η χώρα, αντί για το από πού φτάσαμε».
ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ