Σε τέσσερις άξονες κινείται απόφαση του ΕΓ του ΔΗΚΟ σε σχέση με την πρόθεσή του, για αποχώρηση του κόμματος από την Κυβέρνηση. Μάλιστα καλούνται οι Υπουργοί και οι Πρόεδροι των Ημικρατικών Οργανισμών όπως υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 4 Μαρτίου. Η απόφαση του ΕΓ θα υποβληθεί ενώπιον της ΚΕ του κόμματος η οποία θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα
 
Διαβάστε την πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης:  "Προέχει η ενότητα στη βάση επιδιωκόμενης λύσης"
 
Οι τέσσερις άξονες της απόφασης του Ε.Γ.
  1.  Η συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου είναι κακή. 
  2.  Παραβιάζεται η συμφωνία ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ 
  3.  Το ΔΗΚΟ με βάση την πολιτική ηθική δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μέρος των αποφάσεων της Κυβέρνησης και καλούνται οι Υπουργοί καθώς και οι Πρόεδροι των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών να υποβάλουν την παραίτησή τους μέχρι τις 4 Μαρτίου. 
  4. Επιβεβαιώνεται ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να συμμετέχει επικοδομητικά στο κοινοβούλιο και στο εθνικό συμβούλιο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το ίδιο το ΔΗΚΟ, 22 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου είναι υπέρ της αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση ενώ 17 μέλη υπέρ της παραμονής του ΔΗΚΟ στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα επιχειρήματά του και τις εξηγήσεις του σε σχέση με την αποχώρηση ή όχι του κόμματος απο την Κυβέρνηση ανέλυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΕΓ το οποίο άρχισε τη συνεδρίαση του απο τις 16.30 το απόγευμα. 

Η πρόταση Παπαδόπουλου θα προκρίνει την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα και η εισήγηση Κάρογιαν την παραμονή. Μιλώντας ενώπιον του ΕΓ του κόμματός του ο κ. Παπαδόπουλος, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ζήτησε αποχώρηση των Υπουργών του καθώς και των Προέδρων των Ημικρατικών Οργανισμών αλλά όχι των μελών των ΔΣ των Ημικρατικών.

Ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν μιλώντας ενώπιον του ΕΓ επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραμονής του κόμματος στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι ενδεχόμενη φυγή θα αποδυναμώσει το κόμμα.

Παρουσία έκπληξη Νίκου Κλεάνθους στο ΕΓ 

Έκπληξη στο ΕΓ αποτέλεσε η παρουσία του Νίκου  Κλεάνθους πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος ο οποίος αν και δεν έχει δικαίωμα ψήφου τοποθετήθηκε ενώπιον το ΕΓ. Ο Νίκος Κλεάνθους κλήθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος λόγω της εισδοχής του στην ομάδα Κυπριακού για νομικά θέματα να κάνει μια ενημέρωση στο Εκτελεστικό Γραφείο. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Κλεάνθους, ανήκει στους εκπροσώπους του ΔΗΚΟ στη διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου Αναστασιάδη.   Σημείωσε ότι διαφώνησε με το περιεχόμενου κοινού ανακοινωθέντος και συμφώνησε με την τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου. O κ. Κλεάνθους εφόσον δεν έχει δικαίωμα ψήφου αποχώρησε από την εκλογική διαδικασία. 

Εξερχόμενος του ΔΗΚΟ ο κ. Κλεάνθους επεσήμανε ότι τις επιφυλάξεις που διατηρεί τις εξέφρασε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «δεν είμαι μέλος αυτού του συλλογικού οργάνου για να αποφασίσω εγώ οτιδήποτε, απλώς κατέθεσα τις απόψεις και τις επιφυλάξεις που είχα διατυπώσει και ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη».

Σημείωσε ότι η ομάδα των συμβούλων νομικών για το Κυπριακό είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα στις 09.30, το πρωί και όπως είπε «υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση και διαφορετική εκτίμηση σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν».

Είπε ακόμη ότι «δεν θέλω για λόγους δεοντολογίας να κάνω δηλώσεις που να δείχνουν ότι ο Πρόεδρος δεν απέδωσε την πραγματικότητα. Και ο Πρόεδρος γνωρίζει και τα υπόλοιπα μέλη γνωρίζουν και το Εθνικό Συμβούλιο γνωρίζει και υπήρξε και κοινή συνεδρία και εκεί που τοποθετήθηκαν δεν ήταν διαφορετικά».

Παραμονή υπό όρους εισηγείται ο Μάρκος Κυπριανού 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού καθώς και ο αντιπρόεδρος Χρίστος Πατσαλίδης, εξέφρασαν την άποψη ενώπιον της συνεδρίας οτι χωρίς καμία αμφιβολία η κοινή δήλωση είναι κακή και προβληματική.

Σε τοποθέτησή του ο Μάρκος Κυπριανού εισηγείται παραμονή υπό όρους στην Κυβέρνηση.

Προδομένη απο τον Πρόεδρο η Α.Παπαδοπούλου

Υπέρ της αποχώρησης του κόμματος απο το ΔΗΚΟ, τάχθηκε η Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Επεσήμανε ότι το κοινό ανακοινωθεν είναι επαναφορά του σχεδίου Ανάν και προνοεί παρθενογένεση ενώ οπως είπε νιώθει προδομένη απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

ΥΠΑΜ: Μέγα πολιτικό λάθος

Μέγα πολιτικό λάθος χαρακτήρισε ο Φώτης Φωτίου, υπουργός άμυνας, το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος απο την Κυβέρνηση. Επεσήμανε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι καθοριστικής σημασίας.

Name

Στην πρότασή του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπυλος καταγγέλει τις παραβιάσεις  της προεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με το Δημοκρατικό Κόμμα με τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου

Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ

1. Παραπέμπει σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε «παρθενογένεση»
 
Στη Συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου πουθενά δεν αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε φυσικά αναφέρεται οτιδήποτε για μετεξέλιξή της. Αντίθετα, οι διατυπώσεις που γίνονται στη Συμφωνία αφήνουν τη δυνατότητα στην άλλη πλευρά, αλλά και σε τρίτους, να προβούν σε πολιτικές ερμηνείες, οι οποίες είναι επιζήμιες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη, η τουρκική ερμηνεία της Συμφωνίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με το σημείο 2 του κεφαλαίου 6 («Χαρακτηριστικά λύσης») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι:
«Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
2. Παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους. 
 
Πιο συγκεκριμένα, η Συμφωνία Αναστασιάδη–Ερογλου: 
• Ορίζει ότι η κυριαρχία «εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».
• Αναφέρει ότι οι «Τουρκοκύπριοι» και οι «Ελληνοκύπριοι» θα έχουν το δικό τους «συνιστών κράτος» και θα έχουν τη δική τους ιθαγένεια, έστω κι αν χαρακτηρίζεται «εσωτερική». 
• Ορίζει ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ανήκει στα «συνιστώντα κράτη», χωρίς μάλιστα να έχει συμφωνηθεί ποιες θα είναι οι εξουσίες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. 
 
Αυτά είναι σε πλήρη αντίθεση με το σημείο 2 του κεφαλαίου 6 («Χαρακτηριστικά λύσης») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι:
«Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
καθώς και με το σημείο (β) του κεφαλαίου 7 («Νέος κύκλος συνομιλιών») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι: 
«Προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να  συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πως το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και διεθνή προσωπικότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία και τη μία και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος».
 
3. Επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας. 
      
Στη Συμφωνία Αναστασιάδη–Ερογλου προνοείται ότι οι πολίτες θα έχουν «ομοσπονδιακή» ιθαγένεια ΚΑΙ «εσωτερική ιθαγένεια» του «συνιστώντος κράτους».  
 
Αυτό, είναι σε πλήρη αντίθεση με το σημείο 2 του Κεφαλαίου 6 («Χαρακτηριστικά λύσης») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι: 
«Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
καθώς και με το σημείο (β) του κεφαλαίου 7 («Νέος κύκλος συνομιλιών») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι: 
«Προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να  συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πως το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και διεθνή προσωπικότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία και τη μία και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος».
 
 
4. Παραβιάζει τις προϋποθέσεις έναρξης νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.
 
Η Συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου είναι διάσπαρτη με εποικοδομητικές ασάφειες, οι οποίες ήδη τυγχάνουν διαφορετικών ερμηνειών από την τουρκική πλευρά. 
 
Η ύπαρξη εποικοδομητικών ασαφειών παραβιάζει την προεκλογική συμφωνία η οποία προβλέπει ότι (κεφάλαιο 7, σημείο (β)):
«Προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πως το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και διεθνή προσωπικότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία και τη μία και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος».
            
5. Αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το «έγγραφο Downer» με τις «γενναιόδωρες προσφορές» Χριστόφια. 
 
Στη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου αναφέρεται ότι «όλα τα άλυτα θέματα του πυρήνα (του Κυπριακού) θα είναι στο τραπέζι», γεγονός που αναγνωρίζει την ύπαρξη «λυμένων θεμάτων» και κατά συνέπεια επικυρώνει το «έγγραφο Downer» και τις «γενναιόδωρες προσφορές» Χριστόφια.
 
Αυτό παραβιάζει την τελευταία παράγραφο του κεφαλαίου 5 της προεκλογικής συμφωνίας («Συνολικό πλαίσιο προτάσεων για λύση») όπου αναφέρεται ότι:
«Επιβάλλεται πριν από την έναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τώρα στα πλαίσια του ενδοκυπριακού διαλόγου. Προτάσεις και προσφορές που υποβλήθηκαν κατά τον τελευταίο κύκλο συνομιλιών από την πλευρά μας ή και συγκλίσεις  που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και της ηγεσίας τους να αποσυρθούν». 
 
6. Επαναφέρει τη φιλοσοφία, αλλά και φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.
 
Η Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου επαναφέρει τη φιλοσοφία αλλά και φρασεολογία και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν. 
 
Αυτό παραβιάζει την προτελευταία παράγραφο του κεφαλαίου 6 της προεκλογικής συμφωνίας («Χαρακτηριστικά λύσης») όπου αναφέρεται ρητά: 
«Το σχέδιο Ανάν, η φιλοσοφία του, η αρχιτεκτονική του και οι αρχές του απορρίφθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, επειδή ο λαός έκρινε ότι συγκρούεται με τις αρχές μιας λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Συνεπώς η επαναφορά του ίδιου σχεδίου στο σύνολο του ή με φραστικές ή διακοσμητικές αλλαγές είτε η διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου που θα είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή».  
 
O Νικόλας Παπαδόπουλος αποκάλυψε επιστολη που απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη
 
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επιχείρησε έγκαιρα να ξεκαθαρίσει τη θέση του με επιστολή πoυ απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2014, την οποία αποκάλυψε στο Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος. 
 
 
Name
 
 
 
Η απόφαση θα επικυρωθεί στην ΚΕ

Στη συνεδρία μετέχουν, εκτός της 5μελούς ηγετικής ομάδας, δεκαπέντε Μέλη που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες ενδοκομματικές εκλογές, καθώς και έξι Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τέσσερεις Υπουργοί, οι Πρόεδροι όλων των Επαρχιακών Επιτροπών, οι Πρόεδροι ΓΟΔΗΚ και ΝΕΔΗΚ, σύνολο 39 άτομα.

Η απόφαση που θα ληφθεί σήμερα, θα επικυρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρία της ΚΕ του κόμματος.
 
Yπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος συγκεκριμένο γραπτό δεσμευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ το οποίο κάλυπτε βασικές πτυχές τόσο της εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και συγκεκριμένης στρατηγικής στο εθνικό θέμα, με στόχο βέβαια την επανένωση της Κύπρου.
 
Name
 
 
Nωρίτερα...

Εισερχόμενος στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Μάρκος Κυπριανού, είπε ότι για το θέμα θα πρέπει να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης, με την ευχή να μην είναι "οριακή" η απόφαση, για να μπορεί να είναι  "διαχειρίσιμη".

Κατά την προσέλευσή τους, ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους τόσο ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, όσο και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος τι να αναμένεται από τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου. Απαντώντας ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι θα τα πούνε εντός της συνεδρίας.

Σε δήλωσή του, επίσης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρώην Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι το δίλημμα δεν είναι εάν μένουμε ή φεύγουμε από την Κυβέρνηση αλλά με ποιόν τρόπο θα βοηθήσει το κόμμα τον τόπο σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Name

Συνάντηση Παπαδόπουλου- Κάρογιαν

Το πρωί, Νικόλας Παπαδόπουλος και Μάριος Καρογιάν πραγματοποίησαν συνάντηση, κατόπιν αιτήματος του τέως προέδρου του κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Μάριος Κάρογιαν ενημέρωσε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι θα καταθέσει δική του πρόταση-εισήγηση ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου για παραμονή στην κυβέρνηση.

Η πρόταση Κάρογιαν θα εισηγείται παραμονή καθώς "δεν είναι η ώρα της αποχώρησης από την κυβέρνηση", αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ο τέως πρόεδρος του κόμματος, παρόλο που αναγνωρίζει εστίες αδυναμίας στο κοινό ανακοινωθέν, ωστόσο δεν θεωρεί ορθή τη δαιμονοποίηση και το μηδενισμό του ανακοινωθέντος.

Ο κ. Κάρογιαν θεωρεί ότι, το ΔΗΚΟ πρέπει να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιχειρώντας να επηρεάσει, θέτοντας ασφαλιστικές δικλείδες στη διαδικασία των συνομιλιών. Εκτιμά ότι, αν το κόμμα αποχωρήσει, χάνει τη ρυθμιστική του ιδιότητα.   

Επιπλέον, ο Μάριος Κάρογιαν ανέφερε στον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με στόχο την επικαιροποίηση της συμφωνίας που διέπει την κυβερνητική συνεργασία.

Επιθυμεί παράλληλα εμβάθυνση της κυβερνητικής συνεργασίας και επαναπροσδιορισμό των βασικών εννοιών της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριος Κάρογιαν προτείνει όπως στις βασικές έννοιες συμπεριληφθεί ένα δεσμευτικό έγγραφο μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη-ΔΗΚΟ.

Στη περίπτωση που διαφανεί ότι με την πάροδο του χρόνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν τηρήσει την επικαιροποιημένη συμφωνία, τότε και μόνον, ο Μάριος Κάρογιαν θα θέσει θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Πάντως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους και κάλεσε τον Μάριο Κάρογιαν να τον στηρίξει στην απόφαση του για αποχώρηση ώστε αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα  και να μην επηρεαστεί η ενότητα και η συνοχή του κόμματος.

Name

 

Name