Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Βάση Ακρωτηρίου πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με αφορμή τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Η επίσκεψη σηματοδοτήθηκε από δύο σημαντικές ανακοινώσεις με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να ανακοινώνει ό,τι:

  • Θα σταλούν επιπλέον δύο Tornado GR4 για να ενισχύσουν τα μαχητικά που πραγματοποιούν επιχειρήσεις
  • Η 2η μοίρα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας θα επιχειρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι προβλεπόταν αρχικά, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2015, οπότε θα αντικαθίστατο

Τα δύο επιπλέον μαχητικά αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο σήμερα Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του από τη βάση Ακρωτηρίου, είπε ότι ήθελε ο ίδιος προσωπικά να ευχαριστήσει τους πιλότους που πραγματοποιούν τις επικίνδυνες επιχειρήσεις.

«Ήθελα να έρθω εδώ για να ευχαριστήσω τα στρατεύματα μας για το σημαντικό έργο που επιτελούν για να ηττηθούν αυτοί οι βάρβαροι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, που απειλούν την ασφάλεια όχι μόνο του Ιράκ, της Συρίας και της περιοχής, αλλά και των δρόμων της Βρετανίας», είπε χαρακτηριστικά.

Name

Πρόσθεσε επίσης ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχτεί ο στόχος, ενώ παράλληλα είπε ότι στόχος του Λονδίνου είναι να εργαστεί προς την κατεύθυνση εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων με την αποστολή συμβούλων. Πηγές από την Downing Street, αναφέρουν ότι η αποστολή επιπλέον Tornado δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση στο ρυθμό των επιθέσεων, αλλά ενίσχυση της ανθεκτικότητας της μοίρας.

Η ερμηνεία των ανακοινώσεων Κάμερον

Πάντως στρατιωτικές πηγές αναφέρουν, ότι οι ανακοινώσεις Κάμερον, αποτελούν ξεκάθαρη νίκη όσων τάσσονται υπέρ των αεροπορικών επιχειρήσεων για την καταστολή των τζιχαντιστών αλλά και γενικότερα της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνουν επίσης ότι τα Tornado εισήχθησαν το 1991 κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου, και επρόκειτο σταδιακά να αποσυρθούν μέχρι το 2019. Ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν ότι η απόσυρση τους παίρνει παράταση για μεταγενέστερο στάδιο. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο στόλος των Τornado θα αντικαθίσταντο από νέας γενιάς Εurofighter Typhoon. Ωστόσο σε αυτό το στάδιο, τα Εurofighter Typhoon δεν είναι σε θέση να κάνουν χρήση πυραύλων Brimstone σε μικρούς και μεσαίους στόχους όπως τα οχήματα των ISIS.

Name

Σε αυτό το στάδιο πάντως, εκτιμάται ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, έχουν οδηγήσει τους τζιχαντιστές σε αλλαγή συμπεριφοράς, καθώς δεν έχουν την ίδια ελευθερία κινήσεων. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι μυστικές υπηρεσίες, δείχνουν ότι οι τζιχαντιστές είναι ιδιαίτερα οργανωμένοι κάτι το οποίο δεν επιτρέπει την όποια υποτίμηση τους.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη Κάμερον στο Ακρωτήρι. Η τελευταία φορά που το είχε βρεθεί στην Κύπρο, ήταν πριν από τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη.

Ενήμερη η κυπριακή Κυβέρνηση

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επίσκεψη Κάμερον στο Ακρωτήρι. Όπως είπε,  η επίσημη ενημέρωση ανέφερε ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον Βρετανό Πρωθυπουργό θα πραγματοποιούσε στάση στη Βάση Ακρωτηρίου για ανεφοδιασμό προτού μεταβεί στο Αφγανιστάν για επαφές. Ερωτηθείς γιατί δεν διευθετήθηκε κάποια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, απάντησε ότι τόσο η ώρα όσο και η διάρκεια της επίσκεψης το καθιστούσε ανέφικτο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ενημέρωσε σια τα τεκταινόμενα στις βρετανικές βάσεις.

[email protected]

Follow me on Twitter