Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μπους διευκρίνισε ότι 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ --το μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας-- και ακόμη 7 σε αυτό του προαστίου Λίνγουντ, ενώ ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Σάββατο.

Εξάλλου η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε ο Μπους.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι κανένας από τους συλληφθέντες δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία. «Μέρος της έρευνάς μας θα πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν έχασαν ευκαιρίες να αποτρέψουν αυτό το φρικτό συμβάν», τόνισε ο Μπους.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε τις επιθέσεις «καλοσχεδιασμένες», ενώ πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε ένα αυτοκίνητο.

Ο Μπους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αστυνομικοί θα βρίσκονται έξω και γύρω από τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας «για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί τίποτα άλλο».

Ο δράστης μετέδωσε απευθείας το βίντεο του μακελειού στο Facebook, ενώ πριν την επίθεση φέρεται να είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο ένα μανιφέστο στο οποίο επιτιθόταν εναντίον των μεταναστών.

Σε μια ανώνυμη ανάρτηση που έγινε νωρίτερα σήμερα στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορική μίσους, ένας χρήστης ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και πρόσθεσε τον σύνδεσμο για ένα Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε αργότερα η επίθεση, καθώς και ένα μανιφέστο.

Στο μανιφέστο αυτό ως κίνητρο για τις επιθέσεις αναφερόταν «η λευκή γενοκτονία», ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.

Ο σύνδεσμος στο Facebook έστελνε τους χρήστες στη σελίδα ενός χρήστη με το όνομα brenton.tarrant.9.

Στον λογαριασμό στο Twitter με το όνομα @brentontarrant αναρτήθηκαν την Τετάρτη φωτογραφίες ενός τουφεκιού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού με ονόματα και μηνύματα που έχουν σχέση με τον λευκό εθνικισμό. Όπλα που έμοιαζαν ίδια με αυτά των φωτογραφιών στο Twitter εμφανίζονται και στο βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Facebook από την επίθεση.

Στο μεταξύ σάλος έχει ξεσπάσει με τις δηλώσεις ενός Αυστραλού γερουσιαστή, του Φρέιζερ Άνινγκ, ο οποίος μετά την επίθεση εκτίμησε ότι «η πραγματική αιτία της αιματοχυσίας» είναι η μετανάστευση, «η οποία επέτρεψε στους φανατικούς μουσουλμάνους να πάνε στη Νέα Ζηλανδία».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αμέσως επέκρινε τις δηλώσεις του βουλευτή, χαρακτηρίζοντάς τες σε ανάρτησή του στο Twitter «αποκρουστικές» και προσθέτοντας ότι «δεν έχουν θέση στην Αυστραλία, πόσο δε μάλλον στο αυστραλιανό κοινοβούλιο».

 
Η «πιο μαύρη μέρα»
 
Η πρωθυπουργός Αρντέρν δήλωσε ότι η χώρα της ζει μια από «τις πιο μαύρες της ημέρες», καταγγέλλοντας αυτές τις επιθέσεις χωρίς προηγούμενο σε μια χώρα που ως σήμερα είχε τη φήμη μιας από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.
 
«Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», τόνισε η Αρντέρν σε διάγγελμά της προς τους Νεοζηλανδούς. Τα θύματα, μετανάστες και πρόσφυγες, «επέλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους χώρα -- και είναι η δική τους χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος που διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», πρόσθεσε.
 
Μια τεράστια περίμετρος στην Κράιστσερτς αποκλείστηκε από ισχυρή αστυνομική δύναμη για ώρες. Τελικά, ο αποκλεισμός ήρθη αργότερα. «Αυτό είναι ένα περιστατικό σε εξέλιξη και εργαζόμαστε για να επιβεβαιώσουμε τα συμβάντα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους.
 
Η αστυνομία ζήτησε από τους πιστούς να αποφύγουν να πάνε σήμερα στα τεμένη «σε όλη τη Νέα Ζηλανδία», αλλά και στους ίδιους τους χώρους λατρείας να κλείσουν τις πόρτες τους.
 
Ένας αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff ότι προσευχόταν στο τέμενος Μάστζιντ Αλ Νορντ, στη λεωφόρο Ντινς, όταν άκουσε τα πυρά, τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο κτίριο.
 
Ένας δεύτερος άνδρας είπε ότι είδε παιδιά να σκοτώνονται.
 
«Ακροδεξιός τρομοκράτης»
 
Ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους ανέφερε ότι συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα.
 
 
 
 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.
 
Ο Μπους τόνισε πως δεν μπορεί να υποτεθεί πως οι επιθέσεις στα τεμένη της Κράιστσερτς ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», τόνισε.
 
Η πρωθυπουργός Αρντέρν σημείωσε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και ότι τα τέσσερα πρόσωπα που συνελήφθησαν είχαν ακραίες απόψεις αλλά δεν παρακολουθούνταν.
 
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι υπήκοος Αυστραλίας, γεννημένος στην Αυστραλία», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση αυτού του «εξτρεμιστή, ακροδεξιού, βίαιου τρομοκράτη».
 
 
 
 
 
 
Το βίντεο από την επίθεση, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και φαίνεται ότι τραβήχτηκε από έναν από τους δράστες και μεταδιδόταν απευθείας καθώς εξελισσόταν το μακελειό, τον δείχνει να οδηγεί μέχρι το τέμενος, να εισέρχεται σε αυτό και να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον των πιστών.
 
Το βίντεο δείχνει ανθρώπους, πιθανόν νεκρούς ή τραυματίες, να κείτονται στο πάτωμα του τεμένους.
 
Ένας άνδρας που βρισκόταν μέσα στο τέμενος αλ Νουρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης ήταν λευκός, ξανθός και φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ο άνδρας εισέβαλε στο τέμενος την ώρα που οι πιστοί είχαν γονατίσει για να προσευχηθούν.
 
«Είχε ένα μεγάλο όπλο (…) μπήκε μέσα και άρχισε να πυροβολεί εναντίον όλων όσοι βρίσκονταν στο τέμενος, παντού», πρόσθεσε ο Άχμαντ αλ Μάχμουντ, ενώ εξήγησε ότι κατάφερε μαζί με άλλους να ξεφύγει σπάζοντας μια γυάλινη πόρτα.
 
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio New Zealand μετέδωσε τη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος άκουσε πυροβολισμούς και είδε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος και «αίμα παντού».