Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit ήταν το «κτύπημα της τέλειας καταιγίδας», σύμφωνα με τον διεθνολόγο Γιώργο Κέντα.

 

Συγκεκριμένα, αναλύοντας στο Sigmalive το αποτέλεσμα, ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «τέλεια καταιγίδα» αντλείται από το γεγονός ότι η συμφωνία δεν ικανοποιούσε ούτε τους οπαδούς τους Brexit αλλά ούτε και όλους όσοι τάσσονταν κατά της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Επεσήμανε δε ότι είχε διαφανεί εξαρχής από τη στιγμή της δημοσιοποίησης της συμφωνίας ότι θα απορριπτόταν.

Όσον αφορά στα σενάρια εξήγησε ότι με αυτή την εξέλιξη (τη συντριπτική ήττα της Μέι στη Βουλή), απορρίπτεται οποιαδήποτε προοπτική να έρθει πίσω προς ψήφιση η ίδια συμφωνία. Με την εξέλιξη της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης επεσήμανε ότι εάν διασφαλίσει τη θέση της η Μέι, θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία. Εάν όμως χάσει και πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της παράτασης της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία δρομολογείτο για την 29η Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με τον ειδικό πλέον μπαίνει στο κάδρο το σενάριο του δεύτερου δημοψηφίσματος, εντούτοις, θεωρείται δύσκολο να γίνει, αφού το Κοινοβούλιο έχει ήδη αποδεχθεί το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος. Πάντως δεν απέκλεισε να ανοίξει ένα παράθυρο για να ασκηθούν πιέσεις, όμως επαναλαμβάνει ότι αποτελεί απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για μια δύσκολη ιστορική στιγμή, η οποία δείχνει ότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα τεθεί ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου θα είναι αποτέλεσμα επαναδιαπραγμάτευσης.

Ενδιαφέρον για τον αναλυτή παρουσιάζει το γεγονός ότι τρία μόνο μέλη της ΕΕ είχαν άμεσο ενδιαφέρον για τη συμφωνία του Brexit. Πρόκειται για την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Όμως, σύμφωνα με τον Γιώργο Κέντα, το μόνο μέρος που δεν αντιμετώπισε σοβαρά την ιστορικότητα του θέματος ήταν η Κύπρος, η οποία έχασε μια ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτεί μια αξιοπρεπή συμφωνία για την  εφαρμογή του Κεκτημένου για τους πολίτες που διαμένουν στις Βρετανικές Βάσεις.