Η Άγκυρα άνοιξε διάλογο με την Ουάσιγκτον για αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ.
 
Προϋπόθεση ωστόσο, για το Κογκρέσο, αποτελεί η απόσυρση από την αγορά των S-400 για τους οποίους όμως έχει καταβληθεί η προκαταβολή.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο απαντά συχνά τελευταία με το Κογκρέσο να κρατά το μαστίγιο και η κυβέρνηση Τραμπ το καρότο.
 
Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μεταξύ των Υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία έγινε με πρωτοβουλία των Αμερικανών με στόχο να μεταπείσει την Τουρκία ώστε να μην αγοράσει τελικά το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, για το οποίο έχει καταβληθεί η προκαταβολή, και να αγοράσει το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, το οποίο είναι σαφώς υποδεέστερης εμβέλειας.
 
Στόχος των Αμερικανών είναι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο πριν την οριστική ρήξη με την Τουρκία, αφού είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ως εκ τούτου, το Κογκρέσο επιβεβαιώνει την ύπαρξη του διαλόγου, αλλά διαμηνύει ότι ο μόνος τρόπος να συναινέσει είναι όντως η Τουρκία να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τους S-400.  
 
Από την άλλη, η Τουρκία επιθυμεί να παραμείνει με το ένα πόδι στη Δύση και με το άλλο στην Ανατολή, οπότε να αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των δύο κόσμων.
 
Έτσι, ενώ συζητά για την αγορά των Patriot, δεν φαίνεται διατεθειμένη να  υποχωρήσει από την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος το οποίο  αναμένεται να φτάσει στη χώρα τέλη του 2019.
 
Μέχρι τότε πάντως, θέλει να εκμεταλλευθεί τον ωφέλιμο χρόνο.
  
Εξελίξεις υπάρχουν και στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας στην Ανδριανούπολη, καθώς για 5η φορά το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης. 
 
Υπενθυμίζεται ότι έχουν περάσει ήδη 139 ημέρες από την φυλάκιση των δύο χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
 
Ο δικαστής επικαλέστηκε την εν εξελίξει έρευνα στα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων, τόσο καιρό μετά.  Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή η απόφαση, καθώς είναι η πρώτη μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, οπόταν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε ζητήσει τη γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης και είχε δηλώσει αισιόδοξος.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν τότε είχε διασυνδέσει το θέμα με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, με το συμπέρασμα που εξάγεται να είναι πως αναμένονται πολιτικές αποφάσεις.