Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ-Τσίπρα με την οποία οριστικοποιείται η κατ' αρχήν συμφωνία των δύο χωρών για το όνομα των Σκοπίων, κάτι για το οποίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε κι επισήμως τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο επισήμανε ότι στην συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

«Ήρθα λίγο ξαφνικά, αλλά μεταφέρω καλά νέα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ για τη διαφορά σε ό,τι αφορά την ονομασία. Έχουμε μια συμφωνία, είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), κάτι που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης. Το σημαντικότερο όλων είναι πως με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις.  Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και θα συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής, για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης προκειμένου να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία. Πλέον η ευθύνη εναπόκειται στα Σκόπια, να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Από αυτά θα κριθεί και η τελική συμφωνία. Θέλουμε καλή γειτονία, η οποία ξεκινά από τον σεβασμό της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου», είπε κατά τη συνομιλία που είχαν οι δυο τους μπροστά στις κάμερες. 

Με τη σειρά του ο κος Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας  για την Ευρώπη».

Όπως μεταδίδουν τα ελλαδικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων παρά την ισχυρή πίεση στο εσωτερικό της χώρας έκανε το επόμενο βήμα και τηλεφώνησε  στον Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes.

Μετά την ενημέρωσε που παρείχε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σημειώνεται ότι, ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε ανακοίνωση στις 19:30.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

-Όνομα Severna Makedonija / Βόρεια Μακεδονία (δηλαδή όχι αμετάφραστο) με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα
 
-Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε "προστασία μακεδονικών μειονοτήτων" εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο, με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.
 
-Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.
 
-Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
 
-Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα («Macedonian language» ) με τη σημείωση, ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας πως η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).
 
-Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό.
 
Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία
 
-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).
 
-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ (ο οποιος διαφωνεί) και η αναπομπή της στη Βουλή.
 
-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
 
-Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη "Βόρεια Μακεδονία" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.
 
-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.
 
-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
 
-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.
 
-Αφού ελήφθη απόφαση για τα Σκόπια θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.