Στάχτες από τη λάβα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που εξερράγη πριν από 3.600 χρόνια, ισχυρίζονται ότι βρήκαν στα ερείπια της αρχαίας Σμύρνης Τούρκοι αρχαιολόγοι.
 
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαίες κατοικίες στη Σμύρνη, βρέθηκαν, σύμφωνα με τον Τούρκο αρχαιολόγο, Τζουμχούρ Τανριβέρ, στους τοίχους τους στάχτες που χρονολογούνται από την εποχή που εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Όπως ισχυρίζεται, οι στάχτες μεταφέρθηκαν μέσω του ανέμου έως και 270 χιλιόμετρα μακριά από το νησί της Σαντορίνης, μέχρι και τη Σμύρνη. 
 
Οι στάχτες προσκολλήθηκαν και εγκλωβίστηκαν μέσα στα τότε κτίσματα για να εντοπιστούν ξανά έπειτα από 3.600 χρόνια από την έκρηξη του ηφαιστείου.
 
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρχαιολόγο και τους συνεργάτες του, η ανακάλυψη αυτή θα δώσει πολλά νέα στοιχεία τόσο για το ηφαίστειο, όσο και για τις πρώτες ελληνικές πόλεις/δομές των Ελλήνων στο Αιγαίο. Για το πώς χτίζονταν τα σπίτια τότε, πώς ήταν η δομή μιας πόλης και από πότε οφείλει την ύπαρξή της η Σμύρνη. 
 
Ο Τανριβέρ υποστηρίζει ότι οι στάχτες του ηφαιστείου εξαπλώθηκαν σε όλο το Αιγαίο και η εξέτασή τους ενδέχεται να αλλάξει όλη την ιστορία της Μεσογείου.