Για κοινότητα 7 χιλιάδων Τούρκων που ζουν στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων ‘Ντογάν’, το οποίο προσπαθεί ιχνηλατήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική αυτή ‘μειονότητα’ στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας, όπως αναφέρει. 
 
Οι Τούρκοι της Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπεται ούτε να προσευχηθούν ούτε να θάψουν τους νεκρούς τους, καθώς δεν υπάρχουν ούτε τζαμιά ούτε νεκροταφεία μουσουλμανικά, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα 4 τζαμιά που στέκονται ακόμη όρθια στην πόλη, το Χαμζά Μπέι, το Χορτατζί Σουλεϋμάν Εφέντι, το Γενί Τζαμί και το Αλάτζα Ιμαρέτ Τζαμί παραμένουν κλειστά γιατί το ελληνικό κράτος δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους. Κάποια είναι κλειστά και κάποια άλλα έχουν γίνει μουσεία. Έτσι οι περίπου 7 χιλιάδες Τούρκοι που μένουν στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν πού να προσευχηθούν και αναγκάζονται να κάνουν τα σπίτια τους μικρά τζαμιά για να προσεύχονται. Στις μεγάλες γιορτές δε ή τις Παρασκευές (ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων) τα διαμερίσματα δεν φτάνουν και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν μέχρι και τα ιδιωτικά τους πάρκινγκ για να προσεύχονται. 
 
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα των Τούρκων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποτελεί η ταφή των νεκρών τους, καθώς δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο στην πόλη και αναγκάζονται να τους πηγαίνουν 200-250 χιλιόμετρα μακριά, στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, για να τους θάψουν. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς το ελληνικό κράτος, δεν παραχωρείται χώρος για μουσουλμανικό νεκροταφείο, όπως αναφέρεται. 
 
Ο πρόεδρος του πολιτιστικού ιδρύματος για τους μουσουλμάνους της Μακεδονίας και της Θράκης, Οσμάν Ισμαίνογλου, δηλώνει μάλιστα προς το πρακτορείο ‘Ντογάν’ ότι οι ελληνικές αρχές σκαρφίζονται διάφορες δικαιολογίες για να μην ανοίξουν τα τζαμιά και στις σχετικές αιτήσεις τους, απαντούν ότι ‘τα τζαμιά πρέπει να μείνουν ως μουσεία’. 
 
«Δεν δίνουν άδεια για προσευχή ούτε έστω σε ένα από 4 τζαμιά για τις γιορτές μας», δηλώνει ο Ισμαίνογλου, ο οποίος μάλιστα ζητά τη συνδρομή και της ‘μητέρας-πατρίδας μας’, όπως λέει, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα. 
 
Σύμφωνα με τον Ισμαίνογλου, κατά την οθωμανική περίοδο υπήρχαν μουσουλμανικά νεκροταφεία, αλλά πλέον έχουν καταστραφεί και στη θέση τους έχουν κτιστεί μεγαθήρια. 
 
Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Τούρκων Νέων Κομοτηνής’, Νετζάντ Αχμέτ, υποστηρίζει ότι λόγω της έλλειψης νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη, το κοιμητήριο στην Κομοτηνή έχει πλέον γεμίσει και αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.