Νέο ιστορικό χαμηλό 4,66 έναντι του δολαρίου άγγιξε χθες η τουρκική λίρα, μετά από δήλωση του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch. Οι αρνητικές επιπτώσεις, που προέρχονται, σύμφωνα με ειδικούς, από την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του νομίσματος, συμπαρασύρει και τα κατεχόμενα που διατηρούν σχέσεις εξάρτησης και είναι συγκοινωνούντα δοχεία με την Τουρκία. Παράλληλα, μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων του ψευδοκράτους, τα καζίνα, φαίνεται πως δέχονται πλήγμα μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με αφορμή έρευνα για παράνομα κέρδη και συναλλαγές εκατομμυρίων.
Η δήλωση που έκανε ζημιά
«Τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου αναδεικνύουν την πιθανότητα ότι η διακριτική πολιτική και η προβλεψιμότητα των πολιτικών θα τεθούν υπό πίεση μετά τις εκλογές του Ιουνίου», δήλωσε ο οίκος Fitch, αναφερόμενος στις παρατηρήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας στους επενδυτές, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ δεσμεύεται να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Μετά τη δήλωση αυτή, η τουρκική λίρα υποχώρησε αισθητά και έχει πέσει κατά περίπου 17% αυτό το έτος, εν μέσω ανησυχιών για την αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό.
Αναζητούν λύση στα κατεχόμενα
Την ίδια ώρα, ο «Πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχουρμάν ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι εξετάζονται ριζοσπαστικά μέτρα για την οικονομία των κατεχομένων, υπονοώντας ότι ενδέχεται να υιοθετήσουν άλλο νόμισμα εκτός από την τουρκική λίρα, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες πληροφορίες. «Αν αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα πέρα από τον έλεγχό μας λόγω των ζημιών από την αξία της τουρκικής λίρας, τότε πρέπει να συζητήσουμε ανοικτά αυτά τα θέματα με την Τουρκική Δημοκρατία, και αρχίσαμε να μιλάμε μαζί τους», δήλωσε ο Ερχουρμάν, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, καθώς και τις αυξήσεις στα ιδιωτικά δίδακτρα, τα οποία καταβάλλονται σε ξένα νομίσματα και, συγκεκριμένα, σε βρετανικές στερλίνες.
Στρέφονται στις ελεύθερες περιοχές
Δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο αναφέρουν, μάλιστα, πως πολλοί Τ/κ, βλέποντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, στρέφονται προς τις τράπεζες των ελεύθερων περιοχών. Τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», έχουν αυξηθεί τα ερωτήματα που δέχονται τράπεζες από Τ/κ για όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού σε ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι νέοι, οι οποίοι υποφέρουν και από την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς στα κατεχόμενα. «Όταν ήρθα στην Κύπρο στα μέσα Σεπτεμβρίου, η τουρκική λίρα ήταν περίπου 4.40 και τώρα αγγίζει το 6, 4. Το ενοίκιό μου έφτασε στις 640 λίρες και αυτό δεν έχει να κάνει με τον ενοικιαστή, αλλά με το ότι η οικονομία υποφέρει», αναφέρει στο twitter ένα Τούρκος που διαμένει στο ψευδοκράτος.
Δηλώσεις εντυπώσεων
Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, έγιναν σήμερα οι ακόλουθες δηλώσεις: «Είναι φανερό ότι οι κερδοσκοπικές προσεγγίσεις στην αρνητική παρουσίαση της οικονομίας κατά την προεκλογική περίοδο δεν υποστηρίζονται από τους τρέχοντες οικονομικούς δείκτες και θα θέλαμε να επαναλάβουμε την εμπιστοσύνη μας στην οικονομία μας και στην τουρκική λίρα σε όλες τις εταιρείες και τα ενδιαφερόμενα μέρη».
Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες, ανακοίνωση του Borsa, του βασικού δείκτη του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε ότι τα στοιχεία του ενεργητικού σε ξένο συνάλλαγμα, εκτός των βραχυπρόθεσμων αναγκών του χρηματιστηρίου της χώρας, έχουν σήμερα μετατραπεί σε τουρκική λίρα.
Επιπλέον, ο Τούρκος σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Candy Hoover Group, Servet Akkaynak, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα μεταφέρει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της από την Κίνα στην Τουρκία. Η κίνηση, σύμφωνα με τον Akkaynak, αποτελεί δείκτη της εμπιστοσύνης της εταιρείας στην τουρκική οικονομία και το επενδυτικό περιβάλλον.
Τους «πούλησαν» οι Ρώσοι
Ρώσοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία, αναφέρουν πως μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, η Sberbank, πουλάει την Denizbank στο Εμιράτο NBD. Ο επικεφαλής της Sberbank επικαλείται για την απόφασή του τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την ανταγωνιστικότητα της Denizbank στην τουρκική αγορά.
Σε μια άλλη εξέλιξη, την άποψη ότι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας μέσω κατεχομένων θα είναι αρνητικές, εξέφρασε ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης.