Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας να πλήξουν με δεκάδες πυραύλους εγκαταστάσεις του συριακού καθεστώτος.

Την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης για καταδίκη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία ως επιθετική ενέργεια, απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του. 

Στην έκτακτη συνεδρία του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ρωσία διασταυρώσαν τα ξίφη τους.

Διαβάστε σχετικά: LIVE: Το "τριπλό" κτύπημα στη Συρία και η επόμενη μέρα

Συγκεκριμένα, ο κ. Νεμπένζια ανέφερε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά «επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Διαβάστε σχετικά: Τι έγινε στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για Συρία

Από την άλλη η Νίκι Χέιλι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας, εάν η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων.

Την ίδια ώρα ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε άπαντες να σεβαστούν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίσουν το μήνυμα της ειρήνης. Ο Γ.Γ του Οργανισμού ζήτησε απεγνωσμένα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Διαβάστε σχετικά: Συρία: Αυστηρό μήνυμα Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

Λίγο νωρίτερα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, μετά από συνεδρία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, χαιρέτισε τη δράση των τριών συμμάχων και τα αποτελέσματά της.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η χρήση χημικών όπλων «δεν πρέπει ποτέ να πραγματοποιείται χωρίς συνέπειες» και πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται κανονική κατάσταση».

Διαβάστε επίσης: ΓΓ ΝΑΤΟ: Όλoι οι σύμμαχοι στηρίζουν την επίθεση στη Συρία

Στο μεταξύ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε πλήρως τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα στην Ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό, μετά την απομάκρυνση των τελευταίων ανταρτών από την πόλη Ντούμα, έπειτα από μια επιχείρηση με βαρύ απολογισμό, διάρκειας σχεδόν δύο μηνών.
 
«Όλοι οι τρομοκράτες εγκατέλειψαν (την πόλη της) Ντούμας, το τελευταίο από τα προπύργιά τους στην Ανατολική Γούτα» μετέδωσε σήμερα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο τύπου του στρατού.
 
 
 
«Αποστολή εξετελέσθη»

Λιγό πριν συνεδριάσουν Συμβούλιο Ασφαλείας και ΝΑΤΟ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ν. Τραμπ τοποθετήθηκε μέσω twitter γράφοντας: «Αποστολή εξετελέσθη». O Αμερικανός Πρόεδρος έκανε την πρώτη του δήλωση μετά το διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε την συμμαχική επίθεση στη Συρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η επιχείρηση δεν «μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα» η επίθεση και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο για την συνεργασία.

Διαβάστε σχετικά: Ν. Τραμπ για Συρία: Αποστολή εξετελέσθη

Προηγουμένως ο Ν. Τραμπ ενημέρωνε τους Αμερικανούς για την απόφασή του να χτυπήσει τη Συρία, στη Δαμασκό, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις ενώ καπνοί αναδύονταν στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης.

Μετά το διάγγελμα Τραμπ ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση της Τερέζας Μέι η οποία δήλωσε πως εξουσιοδότησε τις βρετανικές δυνάμεις στη Συρία. «Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος καταδίκαζε αποφασιστικά την επίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Συρίας. Σε γραπτή ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως «χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταπατώντας τον καταστατικό χάρτη και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου προέβησαν σε επιθετική πράξη ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος που βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα κατά της τρομοκρατίας ...»

Διαβάστε σχετικά: "Προέβησαν σε επιθετική πράξη ενάντια σ'ένα κυρίαρχο κράτος"

Παράλληλα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες «από τη Δευτέρα» στον ΟΗΕ επιχειρώντας να καταγραφεί πρόοδος με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, λίγες ώρες μετά τα αεροπορικά πλήγματα των Δυτικών εναντίον της Συρίας.

Κανένας κίνδυνος για Κύπρο

Μετά τις στρατιωτικές επιδρομές η κυπριακή κυβέρνηση θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Διαβάστε σχετικά: ΥΠΑΜ στο Sigmalive: Είμαστε προληπτικά σε πλήρη ετοιμότητα

Δηλώσεις έκανε στο sigmalive ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενώ σε γραπτή τοποθέτηση προχώρησε και ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Διαβάστε σχετικά: Προδρόμου: Στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες πλήρους ασφάλειας

Οι στόχοι

 
Πιο πριν οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα --μια παλιά βάση πυραύλων-- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».
 
 
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».
 
 
Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στόχοι έγιναν κέντρα επιστημονικής έρευνας, «στρατιωτικές βάσεις» και οι εγκαταστάσεις της Προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.
 
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες ένα «κέντρο ερευνών» στη συνοικία Μπαρζέχ, στη βορειοανατολική Δαμασκό, αποτέλεσε στόχο.
 
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα.
 
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως πύραυλοι «αναχαιτίσθηκαν» στη Χομς.