Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη μετά την επιδρομή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στη Συρία, τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/4), είναι αν αυτή ήταν νόμιμη ή όχι.

Το Sigmalive, επικοινώνησε με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αντώνη Στυλιάνου, θέτοντας του το συγκεκριμένο ερώτημα.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Ανήσυχη ηρεμία μετά τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Ο κ. Στυλιανού κατηγορηματικά απάντησε ότι στη βάση του διεθνούς δικαίου ήταν παράνομη.

Όπως εξήγησε η χρήση βίας νομιμοποιείται μόνο όταν υπάρχουν δυο εξαιρέσεις. Η μια, είναι η εξουσιοδότηση για την χρήση βίας, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την οποία οι Αμερικανοί δεν είχαν.

Η δεύτερη εξαίρεση, είναι η αυτοάμυνα κάτι που οι Η.Π.Α δεν μπορούν να ισχυριστούν καθότι δεν τους έχει επιτεθεί η Συρία.

«Στη βάση λοιπόν του διεθνούς δικαίου, όπως το ξέρουμε μέχρι χθες, η επέμβαση των Αμερικάνων ήταν παράνομη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ο κ. Στυλιανού.

Για να προσθέσει: «Όμως, αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι αλλάζει και το διεθνές δίκαιο στη βάση του εθιμικού δικαίου. Πλέον, απασχολεί την διεθνή κοινότητα η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ήταν για παράδειγμα η χρήση χημικών όπλων ή η παραβίαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την χρήση τους, η οποία είναι μια καθολική σύμβαση».

Αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα, εξήγησε ο κ. Στυλιανού, είναι η δημιουργία μιας νέας εξαίρεσης για την χρήση βίας που έχουν να κάνουν με την ανάγκη επέμβασης όταν παραβιάζονται μαζικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Όχι πλέον υπάρχει ένας νέος ψυχρός πόλεμος, πλέον υπάρχει μια νέα τάξη πραγμάτων στο διεθνές δίκαιο και αλλάζει άρδην και ο ίδιος ο ΟΗΕ», σημείωσε ο κ. Στυλιανού.

«Αυτή τη στιγμή δεν ζούμε σήμερα μόνο την επίθεση στη Συρία αλλά την αναδιάρθρωση του διεθνούς συστήματος», τόνισε.

Ο κ. Στυλιανού μετά από σχετικό ερώτημα ξεκαθάρισε ότι η χρήση βίας είναι παράνομη, είτε αυτή γίνει αεροπορικώς, είτε χερσαία με ανάπτυξη δυνάμεων επί του εδάφους.

«Η οποιαδήποτε χρήση βίας, είναι παραβίαση της απαγόρευσης η οποία εδράζεται στη βασική αρχή τους άρθρου 2 παράγραφος 4 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Είναι κανόνας "ius cogens", δηλαδή κανόνας αναγκαστικού διεθνούς δικαίου» κατέληξε.