Η επίθεση στην Συρία των συμμαχικών δυνάμεων ΗΠΑ, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι στην περιοχή λαμβάνει χώρα ένας νέος ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων που έχει φέρει ΗΠΑ και Ρωσία στο χειρότερο σημείο των σχέσεών τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 
 
Την εν λόγω άποψη εξέφρασε μιλώντας στο SigmaLive η διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη, προσθέτοντας ότι ο τρόπος του χτυπήματος αλλά και η συγκρατημένη έως τώρα αντίδραση της Μόσχας, μας δίδουν την ελπίδα,  ότι δεν θα υπάρξει περεταίρω κλιμάκωση στην ήδη τεταμένη κατάσταση. 
Η κα Συγκρασίτη σημειώνει ότι από την μια, χρόνιοι ανταγωνισμοί, προσωπικές στρατηγικές ηγετών, συμφέροντα και επιδιώξεις καθώς και ιστορικές διαμάχες, περιπλέκονται για ακόμη μια φορά σε ένα επικίνδυνο για όλη την ανθρωπότητα γαϊτανάκι και το κουβάρι της συριακής κρίσης αντί να λύνεται, μπερδεύεται χειρότερα. 
 
Από την άλλη, προσθέτει, η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων για την πραγμάτωση επιθέσεων και στρατιωτικών επιδρομών, πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανκ, αν δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένη και αποδεδειγμένη, ενώ δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά και κατά τα δοκούν.  
 
«Οφείλουμε όμως να έχουμε πάντα κατά νου, ότι η χρήση βίας και στρατιωτικών μέσων, κλιμακώνει πολλές φορές, ακόμα και μια πλήρως ελεγχόμενη κρίση, σε ανεξέλεγκτη με ολέθριες επιπτώσεις», τονίζει εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι υπάρχει ακόμα χρόνος εκτόνωση και διπλωματία.