Οι πρώτες αναλύσεις διεθνολόγων και ακαδημαϊκών που μίλησαν στο Sigmalive, σχετικά με τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν σήμερα ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία στη Συρία, κατά στόχων του καθεστώτος του Άσαντ.

Πρόκειται περισσότερο για ένα χτύπημα κύρους, καθώς είχε αναγγελθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού περιορίσθηκε, όπως αναμενόταν, αποκλειστικά σε στόχους του συριακού καθεστώτος και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή να μην πληγούν στόχοι αμιγώς ρωσικών συμφερόντων,δήλωσε στο  SigmaLive ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος της «Επώνυμης Έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές "Θουκυδίδης"»

Διαβάστε σχετικά: Κουσκουβέλης: «Πρόκειται για χτύπημα κύρους»

«Πρόκειται για μία ενέργεια απάντησης ίσου μεγέθους του πρώτου πλήγματος», τονίζει στο Sigmalive o διεθνολόγος Μιχάλης Κοντός, σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας σε στόχους του συριακού καθεστώτος.

Διαβάστε σχετικά: Μ.Κοντός: Αυτός ήταν ο τακτικός και στρατηγικός στόχος

Μιλώντας στο SigmaLive η διεθνολόγος Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου ανέφερε ότι τα γεγονότα είναι περίπλοκα με το παρασκήνιο να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων.
 
Συγκεκριμένα, αφού σημειώνει τις δηλώσεις ότι του Αμερικανού Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η επίθεση με τα χημικά «έγινε, αλλά δεν είμαστε σίγουροι από ποιον», αναφέρει ότι ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι την σημερινή επίθεση, αλλά και από το tweet του Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να προβληματίζει.

Διαβάστε σχετικά: Ανάλυση: Γιατί έγινε τώρα η επίθεση στην Συρία

Μιλώντας στο SigmaLive o Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Άγγελος Συρίγος, επί της ουσίας, μετά την «απουσία» τους από το πεδίο συμφερόντων στην περιοχή, οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ θέλησαν να δώσουν το μήνυμα ότι έχουν λόγο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε σχετικά: Ανάλυση: Τι μήνυμα στέλνουν οι ΗΠΑ με την επίθεση στην Συρία

Μιλώντας στο SigmaLive, ο κος Χρυσοστόμου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η επίθεση θεωρούταν αναμενόμενη από την διεθνή κοινότητα, η καθυστέρηση αυτή ήγειρε τον προβληματισμό ότι ενδεχομένως να γίνονταν δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρόνος σπαταλήθηκε ώστε να μπορέσει να υπάρξει η απαιτούμενη τεκμηρίωση στην κοινή γνώμη σε σχέση με την επίθεση, ότι δηλαδή η επίθεση έγινε λόγω της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα από πλευράς Μπασάρ Αλ Άσαντ.  Επιπλέον, ο κος Χρυσοστόμου σημειώνει πως τα χτυπήματα ήταν απολύτως στοχευμένα σε ερευνητικό επιστημονικό κέντρο στην Δαμασκό που φέρεται να διεξάγει σχετικές ερευνητικές εργασίες, καθώς και σε αποθήκες που φέρονται να έχουν χημικά στην πόλη Χομς.

Διαβάστε σχετικά: Τι ρίσκο υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας μετά την επίθεση

Μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του SIGMA, ο κος Ανδριανόπουλος εκτίμησε ότι δεν αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, καθώς επρόκειτο για ένα χτύπημα «μια κι έξω» ώστε να μπορέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να δικαιολογήσει την γενικότερη πολιτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόλις άρχισε ο έλεγχος των παρατηρητικών για την φερόμενη επίθεση με χημικά του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην Ντούμα, κάτι που χαρακτήρισε «περίεργο», σημειώνοντας ότι παρόμοιες καταστάσεις είχαν συμβεί στο Ιράκ με τις κατηγορίες περί όπλων μαζικής καταστροφής. 

Διαβάστε σχετικά: Ενήμερη η Ρωσία για την επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία; (vid)

Η Κύπρος βρίσκεται από στρατηγικής άποψης σε «γκρίζα περιοχή» στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο της αποτροπής και της θέσης της μέσα στον κόσμο.

Την εν λόγω θέση εξέφρασε μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του SIGMA με αφορμή την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων ΗΠΑ, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου στην Συρία ο Ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου, προσθέτοντας ότι η θάλασσα της Κύπρου δεν είναι «νατοϊκή θάλασσα», κάτι που περιπλέκει τα πράγματα στο ζήτημα της ασφάλειας.

Διαβάστε σχετικά:Χατζηβασιλείου: Ποιος ο κίνδυνος για Κύπρο μετά την επίθεση

Η επίθεση στην Συρία των συμμαχικών δυνάμεων ΗΠΑ, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι στην περιοχή λαμβάνει χώρα ένας νέος ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων που έχει φέρει ΗΠΑ και Ρωσία στο χειρότερο σημείο των σχέσεών τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Την εν λόγω άποψη εξέφρασε μιλώντας στο SigmaLive η διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη, προσθέτοντας ότι ο τρόπος του χτυπήματος αλλά και η συγκρατημένη έως τώρα αντίδραση της Μόσχας, μας δίδουν την ελπίδα,  ότι δεν θα υπάρξει περεταίρω κλιμάκωση στην ήδη τεταμένη κατάσταση. 

Διαβάστε σχετικά: Ανάλυση:Η επίθεση στην Συρία αποδεικνύει εμπλοκή συμφερόντων

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη μετά την επιδρομή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στη Συρία, τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/4), είναι αν αυτή ήταν νόμιμη ή όχι.

Το Sigmalive, επικοινώνησε με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αντώνη Στυλιάνου, θέτοντας του το συγκεκριμένο ερώτημα.

Ο κ. Στυλιανού κατηγορηματικά απάντησε ότι στη βάση του διεθνούς δικαίου ήταν παράνομη.

Διαβάστε σχετικά: ΑΝΑΛΥΣΗ: Nόμιμη ή όχι η επιδρομή των ΗΠΑ στη Συρία;

Στις «Τομές στα Γεγονότα» φιλοξενήθηκε ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννος Χαραλαμπίδης και επεκτάθηκε για το κτύπημα στη Συρία. Ποιο παιχνίδι παίζουν Ρωσία και ΗΠΑ.

«Άπαντες πρέπει να προσέχουν για να μην πέσουν θύματα της προπαγάνδας είτε των μεν είτε των δε», υπέδειξε αρχικά ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννος Χαραλαμπίδης για να συμπληρώσει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σ’ εξέλιξη, από τη μια η προπαγάνδα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ενώ από την άλλη υπάρχει η προπαγάνδα των Ρώσων και των συμμάχων τους.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η μεγάλη απειλή δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία