Την άποψη ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ΗΠΑ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα ρίσκαραν μια σύγκρουση με την Ρωσία κι ως εκ τούτου προχώρησαν σε στοχευμένα πλήγματα επί του συριακού εδάφους εκφράζει ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας Πάμπος Χρυσοστόμου. 
 
Μιλώντας στο SigmaLive, ο κος Χρυσοστόμου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η επίθεση θεωρούταν αναμενόμενη από την διεθνή κοινότητα, η καθυστέρηση αυτή ήγειρε τον προβληματισμό ότι ενδεχομένως να γίνονταν δεύτερες σκέψεις. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρόνος σπαταλήθηκε ώστε να μπορέσει να υπάρξει η απαιτούμενη τεκμηρίωση στην κοινή γνώμη σε σχέση με την επίθεση, ότι δηλαδή η επίθεση έγινε λόγω της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα από πλευράς Μπασάρ Αλ Άσαντ. 
 
Επιπλέον, ο κος Χρυσοστόμου σημειώνει πως τα χτυπήματα ήταν απολύτως στοχευμένα σε ερευνητικό επιστημονικό κέντρο στην Δαμασκό που φέρεται να διεξάγει σχετικές ερευνητικές εργασίες, καθώς και σε αποθήκες που φέρονται να έχουν χημικά στην πόλη Χομς. 
 
Παράλληλα, όλες οι ενέργειες των συμμαχικών δυνάμεων έγιναν με το βλέμμα στραμμένο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην συζήτηση που θα διεξαχθεί στο άμεσο μέλλον. Σε περίπτωση που η συζήτηση γίνει άμεσα, θεωρείται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ αν καθυστερήσει υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει συνέχει στην τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή. 
 
Επιπλέον, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα της Ρωσίας που είναι εγκατεστημένο στο Ταρτούς, δεν ενεργοποιήθηκε, κάτι που δείχνει ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί την σύγκρουση με τις ΗΠΑ πάνω από την Συρία. 
 
Ωστόσο, ο στρατός του Άσαντ φέρεται να αναχαίτισε περίπου 10 πυραύλους, με όπλα ρωσικής προέλευσης τα οποία ωστόσο δεν ελέγχονται από τους Ρώσους, αλλά από τον καθεστωτικό συριακό στρατό. 
 
Η στάση της Τουρκίας
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση της Τουρκίας, η οποία επί της ουσίας χαιρέτισε την επίθεση της συμμαχίας, κάτι που σύμφωνα με τον κο Χρυσοστόμου αποτελεί μια «ερμαφρόδιτη, καιροσκοπική αντιμετώπιση της κατάστασης», καθώς πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδινε τα χέρια με τον Ρώσο και τον Ιρανό ηγέτη για την διαχείριση του Συριακού Προβλήματος.