Παρόντες δηλώνουν ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο στην επόμενη ημέρα επί της Συρίας μετά το σύντομο αλλά ουσιαστικής σημασίας πλήγμα στο οποίο προχώρησαν μέσω βομβαρδισμών το Σάββατο. 
 
Μιλώντας στο SigmaLive o Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Άγγελος Συρίγος, επί της ουσίας, μετά την «απουσία» τους από το πεδίο συμφερόντων στην περιοχή, οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ θέλησαν να δώσουν το μήνυμα ότι έχουν λόγο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Παράλληλα, έστειλαν ένα μήνυμα στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος θεωρείται ο κερδισμένος του πολέμου μέχρι στιγμής, ότι δεν θα πρέπει να νιώθει ήρεμος για την επόμενη ημέρα. 
 
 
Όπως προκύπτει το πλήγμα ήταν σύντομο και στοχευμένο, ενώ δόθηκε μέσω προειδοποιήσεων αρκετός χρόνος μετακίνησης πληθυσμού και δυνάμεων και παράλληλα να μην πληγούν ρωσικοί στόχοι, κάτι που θα έφερνε τις δυο υπερδυνάμεις σε εμπόλεμη κατάσταση. 
 
Ως εκ τούτου, μια στρατιωτική απάντηση από πλευράς Ρωσίας, δεν φαίνεται να θεωρείται πιθανή.
 
«Από ότι δήλωσαν, φρόντισαν να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, κάτι που δείχνει μια συγκεκριμένη αντίληψη των πραγμάτων, ενώ η όλη εικόνα μαρτυρά ότι είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει αντιπαράθεση. Εξάλλου, ΗΠΑ και Ρωσία, παρά τον ψυχρό πόλεμο και τις συγκρούσεις συμφερόντων, δεν έχουν έρθει αντιμέτωπες η μια απέναντι στην άλλη από το 1945», τονίζει ο κος Συρίγος. 
 
Ερωτηθείς σχετικά με τα χημικά, ο ίδιος απαντά ότι αυτές αποτελούν μόνο την αφορμή και πλέον κανείς δεν θα ασχολείται με αυτά. 
 
Πάντως ο κος Συρίγος θεωρεί ότι η επίθεση δεν είχε την αναμενόμενη έκταση, καθώς δεν επλήγησαν ούτε κέντρα επιχειρήσεων, ούτε αεροδρόμια. Ωστόσο το μήνυμα προς άπαντες ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν παρόντες και ότι έχουν πληροφορίες επί τους εδάφους, έχει σταλεί.