Μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί μέσα από την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα.
Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, που ξεκάθαρα έχει ανεβάσει την κόντρα με την Πιονγκ Γιανγκ συγκριτικά με τα όσα σημειώθηκαν κατά τις προεδρικές θητείες του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, εκτόξευσε την Τετάρτη 26/4 διηπειρωτικό πύραυλο τύπου Minuteman III.
Το γεγονός ότι αποδέκτης του «μηνύματος» είναι η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κάνεις, κάτι που επισφραγίζεται από τη χρονική στιγμή που έλαβε χώρα: Η εκτόξευση συνέπεσε με την έναρξη της εγκατάστασης στη Νότια Κορέα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD.
Eιδικοί λένε πως το κομμουνιστικό καθεστώς θα πραγματοποιήσει νέα πυρηνική δοκιμή ή δοκιμή πυραύλου, κάτι που χρονικά δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Οι δύο ηγέτες παίζουν το παιχνίδι της επίδειξης δυνάμεως με επικίνδυνο τρόπο, αλλά, το παιχνίδι αυτό, πολύ πιθανόν να μείνει στα λόγια.
Όπως εξήγησε στο SigmaLive ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα λάθος υπολογισμού ή ατυχήματος.
Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με κράτη που δεν έχουν ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους, τα πράγματα είναι εύκολο να ξεφύγουν, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τραμπ και Κιμ, δύο απρόβλεπτες προσωπικότητες, κινούνται με τρόπο που δεν μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα (όποια) επόμενά τους βήματα.
«Δεν γνωρίζουμε πώς αντιδρούν διπλωματικά.. Ο Κιμ Γιονκ Ουν είναι απρόβλεπτος, στη, δε, περίπτωση του Τραμπ, ακόμη μαθαίνουμε τον τρόπο που λειτουργεί στον τομέα αυτό», παρατηρεί ο δρ Αδαμίδης.
Υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε παγκόσμιο ή πυρηνικό πόλεμο;
Κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με σιγουριά. Αυτό, όμως, που τονίζει ο Καθηγητής, είναι το οικονομικό ντόμινο που μπορεί να προκληθεί εάν και εφόσον οι δηλώσεις των δύο αντρών περάσουν στην πράξη.
Το πρόβλημα είναι τα συμπλέγματα ασφάλειας της περιοχής, καθώς εμπλέκονται χώρες ισχυρές, όπως για παράδειγμα η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα.
Όπως ανέφερε, σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης οποιασδήποτε μορφής, θα υπάρχει μεταξύ άλλων θα οικονομικός αντίκτυπος, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να προχωρήσουν από τα λόγια στις πράξεις.
Ερωτηθείς κατά πόσο οι ΗΠΑ διατηρούν καλές σχέσεις με την Κίνα και κατά πόσο είναι σε θέση να συνεργαστούν, ο δρ Αδαμίδης απάντησε καταφατικά μεν, με επιφύλαξη δε.
«Ενδεχομένως να μπορούν να συνεργαστούν σε ό,τι αφορά το θέμα της Βόρειας Κορέας... υπάρχει προοπτική», δηλώνει.