Σε αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα ελπίζει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη για την απέλαση της Υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Καγιά, όπως ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Εκείνοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι έγινε το Σάββατο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε πως «πρόκειται για ένα τελείως απίθανο και παρανοϊκό αίτημα».
 
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε, εξάλλου, «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε λόγο για «απομεινάρια του ναζισμού», μετά την απέλαση της Υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων και την απαγόρευση προσγείωσης του αεροπλάνου του ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Ρότερνταμ.
 
 
Η Φατμά Καγιά αγνόησε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη συμμετοχή μελών της τουρκικής ηγεσίας σε φιλο-ερντογανικές εκδηλώσεις σε ολλανδικό έδαφος, εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.
 
Η Υπουργός επέμεινε να μεταβεί οδικώς από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου βρισκόταν, στο Ρότερνταμ, εμποδίσθηκε να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο και απελάθηκε.
 
Αναφορικά με τις εκκλήσεις για νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας της τουρκικής κοινότητας, ο Ολλανδός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
 
«Κρατείστε την ψυχραιμία σας. Βρίσκεστε εδώ στην Ολλανδία, έχουμε μία εξαιρετική κοινωνική ζωή, στην οποία ένα τεράστιο μέρος των Ολλανδών τουρκικής καταγωγής είναι ενσωματωμένο», ανέφερε σε μήνυμά του.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι η Ολλανδία «θα πληρώσει» για ό,τι έγινε. 
 
Η Ολλανδία συμπεριφέρεται σαν μια χώρα μπανανία δήλωσε και κάλεσε την ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, που προστατεύουν το δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία να υψώσουν τη φωνή τους και να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της.
 
«Από την Ευρώπη δεν βγήκε άχνα, αυτοί δεν δαγκώνονται μεταξύ τους. Αυτό, που έγινε, είναι σκάνδαλο και προσπαθούν να το καλύψουν», ανέφερε.
 
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσμντορφ, ζήτησε, επίσης, να απαγορευθεί σε Τούρκους Υπουργούς να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ. 
 
Η ΕΕ θα πρέπει, υπέδειξε, να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή ότι οι Τούρκοι Υπουργοί δεν θα επιτρέπεται να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ.
 
Η κρίση Ολλανδίας - Τουρκίας σημειώνεται παραμονές των ολλανδικών βουλευτικών εκλογών της Τετάρτης, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι μετανάστες και το ισλάμ. 
 
Το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, που χαιρέτησε την απαγόρευση, εμφανίζεται να κερδίζει τη δεύτερη θέση.
 
Ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις έρχεται στήθος με στήθος με τον Γκέερτ Βίλντερς, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη. 
 
Σημειώνεται ότι περίπου 500.000 Τούρκοι μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίζουν και στις δύο χώρες.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού εμποδίσθηκε να φθάσει στην Ολλανδία, εμφανίσθηκε χθες σε συγκέντρωση χιλίων ανθρώπων στην πόλη Μετς της ανατολικής Γαλλίας, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της γαλλικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας.
 
Κατά την ομιλία του, επιτέθηκε εκ νέου κατά της Ολλανδίας, την οποία χαρακτήρισε «πρωτεύουσα του φασισμού».
 
 
Ο πρωτοφανής τόνος των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων προκάλεσε την αντίδραση των υποψηφίων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
 
«Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε στο έδαφός μας δηλώσεις που άλλες δημοκρατίες αρνούνται; Όχι τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία», έγραψε στο Twitter η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
 
Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, κατηγόρησε τον Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, για ρήγμα «κατά τρόπο κατάφωρο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», την ώρα που παρόμοιες τουρκικές συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ολλανδία.
 
«Μία κοινή θέση θα έπρεπε να υπερισχύσει στη διαχείριση των τουρκικών αιτημάτων. Η γαλλική κυβέρνηση όφειλε να εμποδίσει τη διεξαγωγή αυτής της συγκέντρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
 
Οι δηλώσεις του Ερντογάν ενόχλησαν και τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» . «Η χώρα μας δεν πρέπει να δέχεται στο έδαφός της καμία παρεκτροπή και καμία επίθεση κατά της δημοκρατίας μας, των συμμάχων μας , των αξιών μας», είπε.
 
Η κυβέρνηση της Γαλλίας απάντησε δια του ΥΠΕΞ, Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος επικαλέσθηκε την «ελευθερία του συναθροίζεσθαι».
 
Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τη Γαλλία, που επέτρεψε την επίσκεψή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Μετς και την συνεχάρη που «δεν έπεσε στην παγίδα».
 
Αντίθετος στη συμμετοχή Τούρκων Υπουργών σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία για το δημοψήφισμα του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ο ΥΠΕΣ της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ότι μία τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά στη Γερμανία.
 
Ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΕΣ δεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων αυτών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά. 
 
Υπάρχουν πολύ καλά καθορισμένα όρια στον ποινικό κώδικα. Όποιος κακόπιστα καθυβρίζει και επιτίθεται στη Γερμανία ή τη συνταγματική της τάξη παραβιάζει, είπε, τον νόμο. 
 
Σημειώνεται ότι η τουρκική ηγεσία ποντάρει στις συγκεντρώσεις αυτές για να πείσει την τουρκική διασπορά στην Ευρώπη να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν.
 
Η Γερμανία φιλοξενεί την μεγαλύτερη στην Ευρώπη τουρκική κοινότητα, η οποία αριθμεί 1,4 εκατομμύριο άτομα.
 
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλές γερμανικές πόλεις ματαίωσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις, με τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί αδιάκοπα τον όρο «ναζιστικές πρακτικές» για να χαρακτηρίσει την ματαίωση των εκδηλώσεων. 
 
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «θλιβερές» τις επιθέσεις Ερντογάν και την επανάληψη των κατηγοριών περί ναζισμού. 
 
Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική εξέφρασε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,ο οποίος υπέδειξε, μάλιστα, ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας, εξαιτίας της διαμάχης για την καμπάνια Τούρκων Υπουργών σε χώρες της Ε.Ε.
 
Σημειώνεται πως και η Γερμανία βαίνει προς εκλογές και μάλιστα με την προσφυγική συμφωνία να είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της Άγγελα Μέρκελ σ΄αυτές.
 
Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν έχει προκαλέσει εντάσεις, εκτός από την Ολλανδία και τη Γερμανία και με την Αυστρία και την Ελβετία, που είπαν "όχι" σε πολιτικές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του.
 
Φρένο στις τουρκικές απαιτήσεις για προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βάζουν, επίσης, η Δανία και η Σουηδία.
 
Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, πρότεινε να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι' αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.
 
Στη Στοκχόλμη, εξάλλου, ο ιδιοκτήτης χώρου, όπου επρόκειτο να μιλήσει αξιωματούχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, ακύρωσε το συμβόλαιο.
 
Αναλυτές στην Τουρκία τονίζουν ότι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, ευνοεί όλους. 
 
Και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που προεκλογικά πιέζονται από ακροδεξιά κόμματα, αλλά ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού θεωρούν ότι κάθε εκδήλωση προπαγάνδας για το δημοψήφισμα που απαγορεύεται στην Ευρώπη συσπειρώνει ακόμη περισσότερο τους εθνικιστές στην Τουρκία υπέρ του ΝΑΙ. 
 
Αυτό φαίνεται να ενισχύει τη ρητορική της βαλλόμενης από παντού Τουρκίας, που έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. 
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, δεν επιθυμεί απλώς μια οριακή επικράτηση του ΝΑΙ με ποσοστό 51-52% έναντι 49-48%, που θα άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης του αποτελέσματος, αλλά μια ξεκάθαρη νίκη, 
με όσο μεγαλύτερη δυνατή διαφορά.
 
Οι εξελίξεις φαίνεται πως θα ευνοήσουν την πολιτική πόλωσης, ενόψει του δημοψηφίσματος και θα δώσουν τη δυνατότητα στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αυξήσει και τα ποσοστά του ΝΑΙ μεταξύ των Τούρκων, που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και στους οποίους το κόμμα είχε υψηλά ποσοστά και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να κλιμακώνει την κόντρα της με την Ολλανδία, καθώς έχει αποφασίσει να διώξει τους Ολλανδούς φοιτητές από τα τουρκικά πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, Άννα Ανδρέου, η κρίση έχει επηρεάσει και τους φοιτητές  Εράσμους από την Ολλανδία. Το Πανεπιστήμιο Μάλτεπε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, έχει ακυρώσει όλες τις συμφωνίες για φοιτητές Εράσμους.
 
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου το ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και έτσι όλοι οι φοιτητές Εράσμους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους στην Τουρκία.
 
Πριν από λίγο το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την οποία προειδοποιεί τους πολίτες του που βρίσκονται στην Τουρκία να είναι σε επαγρύπνηση.