Παγκόσμιο συναγερμό σήμανε είδηση που αφορά την αγαπημένη όλων, την Nutella.
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, υποστηρίζει ότι το φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται προκαλεί όγκους και είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η αγαπημένη όλων, μικρών και μεγάλων για να παραχθεί βασίζεται στο φοινικέλαιο, που του δίνει απαλή υφή και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.
Ωστόσο, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι το εν λόγω έλαιο είναι περισσότερο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.
«Αν φτιάξουμε τη Nutella χωρίς φοινικέλαιο, το προϊόν θα μοιάζει με υποκατάστατο και δεν θα έχει τη γεύση που έχει», λέει ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero Vincenzo Tapella.
Ο ίδιος έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με αντιδράσεις, καθώς φορείς της υγείας υποστηρίζουν πως το φοινικέλαιο πρέπει να απαγορευτεί.
Προς το παρόν, πάντως, η Ferrero υπερασπίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή της προϊόντα και τονίζει στους καταναλωτές ότι το φουντούκι και η σοκολάτα είναι από τα πιο δυνατά πρωινά για τα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα, αντίπαλες εταιρείες με αντίστοιχα προϊόντα, διαφημίζουν τις αλοιφές τους, τονίζοντας ότι δεν περιέχουν φοινικέλαιο.
Η αναλυτική έκθεση της EFSA, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016, αναφέρει πως το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου.
Οι υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του φυσικού κόκκινου χρώματος που έχει, αλλά και για να εξουδετερωθεί η έντονη μυρωδιά του.
Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, προκαλεί προσμείξεις που ονομάζονται γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων. Από αυτή τη διαδικασία απελευθερώνεται γλυκιδόλη, μια ένωση που θεωρείται ακράδαντα ότι προκαλεί όγκους.
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, η γλυκιδόλη προκάλεσε όγκους σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες ιστού σε ποντίκια εργαστηρίου και αρουραίους.
Ωστόσο, η Ferrero λέει ότι χρησιμοποιεί μια βιομηχανική διαδικασία που συνδυάζει μια θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: protothema.gr