H 'Εμα Μοράνο, η τελευταία γνωστή επιζήσασα του 19ου αιώνα και ο πρεσβύτερος άνθρωπος στον πλανήτη, γιορτάζει σήμερα τα 117α της γενέθλια στο μικρό της διαμέρισμα στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.
Η 'Εμα γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1899 και είναι ένα από τα οκτώ παιδιά -πέντε κορίτσια, τρία αγόρια- μιας οικογένειας που ζούσε στο χωριό Σιβιάσκο στο Πεδεμόντιο. Ο πρώτος της έρωτας χάθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, χώρισε από έναν βίαιο σύζυγο το 1938, λίγο μετά τον θάνατο του μοναδικού παιδιού της σε ηλικία επτά μηνών, μόλις πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκτοτε έμεινε μόνη και εργάστηκε επί μακρόν σε μια βιοτεχνία κατασκευής πάνινων σακιδίων από γιούτα και στη συνέχεια ως μαγείρισσα, έως τα 75 της.
Εντύπωση προκαλεί ότι η διατροφή της βασίζεται στα αυγά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές που της είχε δώσει ένας γιατρός όταν 20χρονη πλέον είχε διαγνωστεί με αναιμία, η Έμα τρέφεται επί σχεδόν έναν αιώνα με τρία αυγά ημερησίως,εκ των οποίων τα δύο ωμά, τα οποία συνοδεύει με λίγο κρέας και ελάχιστα φρούτα και λαχανικά. Πίνει λίγο κρασάκι, δεν καπνίζει. Τρελαίνεται για μπισκότα, αλλά σε συνέντευξή της στο AFP στα τέλη Οκτωβρίου δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρη αν θα άγγιζε από την τούρτα των γενεθλίων της, γιατί η τούρτα πέρυσι την είχε αρρωστήσει.
"Ο κόσμος έρχεται. Εγώ δεν καλώ κανέναν, αλλά έρχονται. Από την Αμερική, την Ελβετία, την Αυστρία, το Τορίνο, το Μιλάνο... Έρχονται από παντού για να με δουν", δήλωσε έκπληκτη.
Προσωπικότητα πολύ ανεξάρτητη, ζούσε αυτόνομη έως τα 115 της, παρότι δεν έβγαινε τα τελευταία 20 χρόνια από το διαμέρισμά της των δύο δωματίων.
Από πέρσι αφήνει δύσκολα το κρεβάτι της και χρειάζεται σε 24ωρη βάση μια γυναίκα να την περιποιείται. Η κοινωνική της ζωή είναι περιορισμένη, όχι λόγω της αδύνατης ακοής και όρασής της, αλλά γιατί όλοι οι σύγχρονοί της έχουν πεθάνει. "Οι φίλοι της είναι δυστυχώς όλοι στο νεκροταφείο", δήλωσε η 72χρονη Ρόζι Σαντόνι, συγγενής της που τη βοηθά στην καθημερινότητά της.
Παρότι το μυαλό της δουλεύει ξυράφι, η 'Εμα ακούει και μιλά με δυσκολία, η όρασή της δεν τη βοηθά για να δει τηλεόραση και κοιμάται ένα μεγάλο μέρος της ημέρας. Αύριο περιμένει συγγενείς, μερικούς δημοσιογράφους και τη δήμαρχο της Βερμπάνια Σίλβια Μαρτσιονίνι. Προς τιμήν της θα δοθεί συναυλία, "ένα μουσικό ταξίδι διαμέσου τριών αιώνων" στο θέατρο της πόλης όπου ζει, στις όχθες της λίμνης Ματζόρε, ενώ θα προβληθεί σε αβάν-πρεμιέρ η ταινία "Η γυναίκα που είδε τρεις αιώνες" της Ρενέ Πάπας.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μια αναδρομή της ζωής της, από τις εμπειρίες της από δύο παγκόσμιους πολέμους έως τη δουλειά της στη βιοτεχνία και τη γενναία απόφαση της να χωρίσει σε μια εποχή που το διαζύγιο ήταν αδιανόητο. Το 1899, όταν γεννήθηκε, ο Ιταλός Γουλιέλμο Μαρκόνι εξέπεμψε πρώτος ραδιοκύματα διαμέσου της θάλασσας της Μάγχης και η Βρετανία ήταν σε πόλεμο με τους Μπόερς στη Νότια Αφρική.
Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ