Μυρίζει μπαρούτι η περιοχή μας
Καλά κάνουμε να παρακολουθούμε από κοντά και τι συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά μας, από όπου έρχονται άσχημα μαντάτα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μετά τις αρχικές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η συνεννόηση ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία, τα πράγματα πήραν ξαφνικά αρνητική τροπή, με κλιμάκωση της έντασης στις αμερικανορωσικές σχέσεις, με αφορμή την κατάρρευση του ειρηνευτικού σχεδίου των δύο χωρών. Η Μόσχα ανακοίνωσε ήδη το πάγωμα της συμφωνίας του 2013 για την πυρηνική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η αποστολή δύο ακόμη ρωσικών πολεμικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο. Μαύρη απελπισία σκεπάζει πάλι τη δύσμοιρη γειτονική μας χώρα, όπου καθημερινά δεκάδες άνθρωποι θάβονται κάτω από τα ερείπια όσων κτηρίων μένουν ακόμα όρθια.

Και φυσικά μέσα σ’ αυτό το χάος σπεύδει να αρπάξει ό,τι μπορεί ο συνήθης τρομοκράτης, η Τουρκία. Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, ο σουλτάνος απειλεί ότι θα πάρει μέρος και στην ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ! Σημειώνεται ότι η Τουρκία διατηρεί παράνομα από πέρσι στρατεύματα μέσα στο ιρακινό έδαφος, εποφθαλμιώντας την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μοσούλης. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιφερειακού πολέμου» αν η Τουρκία συνεχίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στο βόρειο Ιράκ. Μυρίζει μπαρούτι η περιοχή. Και η μυρωδιά του φθάνει μέχρι τη βραχονησίδα μας...
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ν. Αναστασιάδης υπό πλήρη σύγχυση!

Διερχόμαστε την πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού. Δεν ξέρουμε πια ποιον να πιστέψουμε. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που διαβεβαιώνει πως αγωνίζεται για μια λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών ή τον φίλο του, εγκάθετο της κατοχής, που λέει ακριβώς τα αντίθετα; Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ακόμα και μια λέξη, ένα κόμμα, μια άνω τελεία σε ένα κείμενο μπορεί να εκληφθεί και να ερμηνευθεί διαφορετικά από τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο Ν. Αναστασιάδης «ενημέρωσε» τα κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις. Και όλα έφυγαν από το Προεδρικό… συγχυσμένα. Ιδού:

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε πως κατά την ενημέρωση ο Πρόεδρος τελούσε υπό πλήρη σύγχυση, ειδικά για τα αποκαλούμενα τεχνικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων. Δεν θεωρεί, όπως είπε, πως είναι τεχνικό θέμα το Σύνταγμα αλλά κατ' εξοχήν πολιτικό, όπως και οι Διεθνείς Συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο για το φυσικό αέριο, ούτε και οι Ομόσπονδοι Νόμοι που αφορούν την ιθαγένεια. «Δυο ώρες προσπαθούσε έμμεσα να μας πείσει (ο Πρόεδρος) ότι είναι πολύ λογικό να προχωρήσουμε σε μια ενδιάμεσου τύπου συμφωνία. Ο Πρόεδρος ήταν αντιφατικός και μασούσε τα λόγια του. Άλλα έλεγε ο κ. Μαυρογιάννης για τεχνικά θέματα και άλλα ο κ. Αναστασιάδης. Όταν μάλιστα έθεσα θέμα για το Σύνταγμα και την ιθαγένεια προς τον κ. Χριστοδουλίδη, αρνήθηκε να μου απαντήσει». Συμπατριώτες, ετοιμαστείτε για ανηλεές σκοταδιστικό μαστίγωμα.
Σ.Ι.

Χάλασε ο καιρός στην Κύπρο, Αβέρωφ;

Με αφορμή όσα θρυλούνται για τις συνομιλίες, χαρήκαμε μια ανακοίνωση των Οικολόγων: «Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μάς έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι ο καιρός, στην Κύπρο, είναι καλός και δεν χρειάζεται να γίνει καμία συνάντηση εκτός Κύπρου. Είπε επίσης ότι ζούμε σε οικονομική κρίση και δεν υπάρχουν λεφτά για ταξίδια των πολιτικών ηγετών στο εξωτερικό με τα έξοδα των φορολογουμένων. 'Μια χαρά είναι η Κύπρος', κατέληξε. Αυτή ήταν η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος στην απαίτηση του Ακιντζί για συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ. Τώρα γίνεται γνωστό ότι σχεδόν συμφώνησαν σε συνάντηση τον Νοέμβριο στο εξωτερικό για το εδαφικό, τύπου Κάμπ Ντέιβιντ.

»Φαίνεται ότι τώρα χάλασε ξαφνικά ο καιρός στην Κύπρο και το κυβερνών κόμμα άλλαξε άποψη. Δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να ταξιδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Η δικαιολογία των διαρροών δεν στέκει, αφού διαρροές μπορούν να γίνουν από χιλιόμετρα μακριά. Ο Ακιντζί κατάφερε να πείσει τον Αναστασιάδη να τεθούν χρονοδιάγραμμα και οδικός χάρτης, ενώ έγινε αποδεκτή και η ιδέα για συναντήσεις εκτός Κύπρου. Το επόμενο βήμα θα είναι η πενταμερής διάσκεψη; Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε συνάντηση εκτός Κύπρου και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Ο κυπριακός λαός δεν είναι κορόιδο κανενός ηγέτη και δεν μπορεί να ξεγελαστεί από τέτοιου είδους φτηνά κόλπα». Τα φτηνά κόλπα είναι καταφύγιο κάθε αναξιόπιστου ηγέτη.
Σ.Ι.

Από τα πολυβόλα στο... πιστόλι

Όλοι έχουμε μια γενική εικόνα για το τι συνέβαινε με την αείμνηστη Λαϊκή και τις δραστηριότητές της. Αλλά, όταν έρχονται στο φως λεπτομέρειες των διαφόρων αμαρτιών που έγιναν και οδήγησαν στο κλείσιμό της, ανακαλύπτουμε ότι τα πράματα ήταν χειρότερα απ' ό,τι νομίζαμε. Μια τέτοια εικόνα έδωσε τις τελευταίες μέρες ο διαχειριστής των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας Κρις Παύλου, ο οποίος μίλησε ειδικότερα για τη θυγατρική της Λαϊκής στη Ρωσία, η οποία, όπως είπε, περιήλθε στον έλεγχο της μαφίας. Ο κ. Παύλου αναφέρθηκε στον Ρώσο συνεταίρο και περιέγραψε ένα σκηνικό που ταίριαζε μάλλον σε... γκανγκστερική ταινία. Είπε συγκεκριμένα για τον Ρώσο, ο οποίος ήθελε να διοικεί χωρίς να τον ελέγχει κανένας:

«Μας έκλεψε το κτήριο που είχαμε, αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το κτήριο γιατί ήταν εκεί με τους μπράβους του και τα πολυβόλα»! Ο διαχειριστής της Λαϊκής ανέφερε, επίσης, ότι ο Ρώσος συνεταίρος πώλησε τις μετοχές του σε τρεις... βαρόνους οι οποίοι είναι έμποροι όπλων. Τα ερωτήματα, βέβαια, είναι πολλά γύρω από την επέκταση της Λαϊκής στη Ρωσία, τον τρόπο που έγινε αυτή, τον έλεγχο που έπρεπε να είχε ασκηθεί και διάφορα άλλα. Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει. Από τα πολυβόλα της Μόσχας τελικά βρεθήκαμε στο... περίστροφο των Βρυξελλών και η Λαϊκή οδηγήθηκε στο κοιμητήριο.
ΜΠΟΞΕΡ