Ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλι απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 74 ετών, στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

"Έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Αλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάνελ.

Ο Μοχάμεντ Αλι, μεταφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη σε νοσοκομείο του Φοίνιξ με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια ότι η κατάσταση του κρινόταν πολύ σοβαρή. 

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα. Ήταν πατέρας εννέα παιδιών και ζούμε μαζί με την τέταρτη σύζυγό του, στο Σκότσντειλ της Αριζόνα.

Κάσιους Μαρσέλους Κλέι

O Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα. Ολυμπιονίκης στη Ρώμη το 1960, ο 'Αλι είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία την ίδια χρονιά, αποκτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή WBA το 1964, νικώντας τον Σόνι Λίστον με νοκ-άουτ στον 7ο γύρο.

To 1964 ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμαντ Αλι.

Αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, ο άνθρωπος τον οποίο αποκαλούσαν "The Greatest" (Ο μέγιστος) είχε συγκλονίσει τις ΗΠΑ το 1967 αρνούμενος να υπηρετήσει τη στρατιωτική του υπηρεσία και να πολεμήσει στο Βιετνάμ, λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.
Φυλακίστηκε, του αφαιρέθηκαν οι τίτλοι του και του απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε αγώνες πυγμαχίας για τρία χρόνια και έξι μήνες πριν ξαναγίνει παγκόσμιος πρωταθλητής το 1974, κερδίζοντας τους τίτλους του WBA και του WBC, όταν νίκησε με νοκ αουτ (στον 8ο γύρο) τον Τζορτζ Φόρεμαν σε έναν αγώνα που διοργανωθεί στην Κινσάσα του τότε Ζαΐρ, σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και έμεινε στην ιστορία ως "βροντή στη ζούγκλα".

Έχασε τον τίτλο του από τα σημεία από τον Λέον Σπινκς στις 15 Φεβρουαρίου του 1978 και τον ανέκτησε στη ρεβάνς στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
Τελείωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με ήττα στα σημεία από τον Τζαμαϊκανό Τρέβορ Μπέρμπικ, στις 11 Δεκεμβρίου του 1981 στο αθλητικό κέντρο Βασίλισσα Ελισάβετ στο Νασάου.

Τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής βαρέων βαρών

Ο Μοχάμεντ Άλι (κατά κόσμον Κάσιους Μαρσέλους Κλέι), γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1942 και συνέδεσε το όνομα του με την πυγμαχία ,κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, έχοντας μόλις πέντε ήττες στην καριέρα του, αλλά και με το κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ, προκαλώντας αντιδράσεις στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Απόγονος Αφρικανών σκλάβων, ο Άλι άρχισε να ασχολείται με την πυγμαχία από νεαρή ηλικία, όταν του έκλεψαν το ποδήλατο.

Θέλοντας να γίνει δυνατότερος, ο Άλι άρχισε την πυγμαχία σε ερασιτεχνικό επίπεδο, με προπονητή έναν από τους κορυφαίους πυγμάχους, τον Τσακ Μπόντακ και σύντομα ασχολήθηκε επαγγελματικά με την πυγμαχία, με το ντεμπούτο του τον Οκτώμβριο του 1960 να είναι ενθουσιώδες νικώντας μετά από έξι γύρους τον Τένει Χάνσακερ και έμεινε αήττητος έως το 1963 με ρεκόρ 19-0!

Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον και κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. 

Μετά την απόσυρσή του από την πυγμαχία, ο Μοχάμεντ Αλί έχει τιμηθεί αρκετές φορές για την αθλητική αλλά και κοινωνική προσφορά του. Το 1996 επιλέχθηκε για την αφή της ολυμπιακής φλόγας κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ενώ το 2005 τιμήθηκε με το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας».

Τον ίδιο χρόνο τιμήθηκε επίσης με το χρυσό «Μετάλλιο Ειρήνης Otto Hahn» για την πολύχρονη συμμετοχή του στο αμερικανικό κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των μαύρων παγκοσμίως, καθώς και για το έργο του ως πρεσβευτής καλής θέλεησης των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το μη κερδοσκοπικό «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.