Η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα την ανάληψη των ευθυνών της απέναντι στον αρμενικό λαό, “ενθαρρυμένη βεβαίως και από τη μη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από κάποια κράτη”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, καλώντας, εκ μέρους της Βουλής, “όλα τα πολιτισμένα κράτη να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αφού, όπως καταδεικνύει η ιστορία του πλέον βίαιου 20ού αιώνα, εύκολα μπορεί να επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όταν αυτά μένουν ατιμώρητα”.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώνει η Βουλή στην Πύλη Αμμοχώστου σε συνεργασία με την Εθνική Συνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας και το Μουσείο-Ινστιτούτο Αρμενικής Γενοκτονίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο κ. Ομήρου είπε ότι “το κυπριακό κοινοβούλιο είναι το πρώτο σε ολόκληρη την Ευρώπη που αναγνώρισε με ψήφισμά του τη Γενοκτονία των Αρμενίων και μέχρι σήμερα ενέκρινε ομόφωνα τρία ψηφίσματα, το 1975, το 1982 και το 1990, τα οποία καταδικάζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων και αναγνωρίζουν την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους”.

“Χθες η Βουλή έκανε ακόμα ένα σημαντικό βήμα: Ποινικοποίησε την άρνηση κάθε γενοκτονίας, νοουμένου ότι αυτή αναγνωρίζεται ως τέτοια είτε με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου είτε με ομόφωνη απόφαση ή ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποδεικνύοντας ότι η συμπαράστασή μας είναι αφειδώλευτη”, σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Αρμενίων και σημείωσε ότι “η Κύπρος φυσικά δεν έμεινε ασυγκίνητη μπροστά στην τραγωδία του αρμενικού λαού”.

“Πληθώρα δημοσιευμάτων που περιγράφουν τις τουρκικές κτηνωδίες εμφανίζεται συστηματικά στον ελληνόφωνο κυπριακό Τύπο ήδη από το 1890. Παράλληλα, κύματα Αρμενίων προσφύγων άρχισαν να φτάνουν στην Κύπρο ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και πλήθαιναν όσο εντεινόταν η τουρκική βιαιότητα. Οι Αρμένιοι πρόσφυγες, πέραν των δέκα χιλιάδων, εντάχθηκαν ομαλά στην κυπριακή κοινωνία και σταδιακά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της, συμβιώνοντας μέχρι σήμερα αρμονικά με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού. Μετά τη ανακήρυξη μάλιστα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η θρησκευτική ομάδα των Αρμενίων εκπροσωπείτο στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση, ενώ από το 1965 μέχρι σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων”, είπε.

Αναφερόμενος στην έκθεση φωτογραφίας, είπε ότι “πρόκειται για μια φωτογραφική και ειδησεογραφική μαρτυρία, που καταρρίπτει με τον πλέον φρικιαστικό τρόπο τους ισχυρισμούς της επίσημης Τουρκίας περί βίαιου απλά εκπατρισμού των Αρμενίων”.

Πρόσθεσε ότι “στα πλαίσια της έκθεσης προβάλλεται το διασωθέν απόσπασμα της ταινίας Πλειστηριασμός Ψυχών, που γυρίστηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη και βασίζεται σε βιβλίο επιζήσασας της γενοκτονίας”.

“Η έκθεση αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και μια ψηφίδα στην προσπάθεια του αρμενικού λαού για διατήρηση αναλλοίωτης της ιστορικής του μνήμης. Οι Αρμένιοι θυμούνται και διεκδικούν. Διεκδικούν τη δικαίωση των ομοεθνών μαρτύρων τους και την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα. Τους βεβαιώνουμε πως σε αυτόν τους τον αγώνα θα έχουν πάντα συμπαραστάτη τον κυπριακό λαό”, είπε ο κ. Ομήρου.

 Ευγνωμοσύνη προς την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή

Την ευκαιρία να καταστούν αυτόπτες μάρτυρες της ωμής πραγματικότητας της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς δίνει η Κοινή Έκθεση της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πύλη Αμμοχώστου στην Λευκωσία δήλωσε, στο μεταξύ, ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι “οι φωτογραφικές και ειδησεογραφικές μαρτυρίες που ευγενώς μας παραχώρησε το Μουσείο - Ινστιτούτο της Αρμενικής Γενοκτονίας στο Ερεβάν, παρουσιάζουν τα γεγονότα χωρίς σχόλια, επεξεργασία και αλλοίωση”. Πρόσθεσε ότι “πέραν της ιστορικής τους αξίας, οι φωτογραφίες αυτές είναι ιδιαίτερα σπάνιες, αφού υπήρχε απαγόρευση εκ μέρους των Οθωμανών για τη φωτογραφική απαθανάτιση των γεγονότων”. “Όσοι συνεχίζουν να αμφισβητούν ή να αγνοούν την τραγική πραγματικότητα ας δουν το οπτικό αυτό υλικό, το οποίο είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής, με την ελπίδα να ενημερωθούν και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους”, είπε ο κ. Μαχτεσιάν. Σημείωσε ότι η εκδήλωση αυτή, “αφιερωμένη στη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίου μαρτύρων του Χριστιανισμού και του Αρμενισμού αποτελεί συνέχεια της γενικότερης πολιτικής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία την Πέμπτη έκανε άλλο ένα γενναίο βήμα, ποινικοποιώντας την άρνηση της Γενοκτονίας και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της προς τους σύμμαχους και συμπάσχοντες Αρμενίους.”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπήρξε το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη, και το δεύτερο στον κόσμο, που αναγνώρισε το 1975 την Αρμενική Γενοκτονία. Καταλήγοντας, ο κ. Μαχτεσιάν, εξέφρασε “ευγνωμοσύνη  προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία πάντοτε στήριζε και στηρίζει την αρμενοκυπριακή κοινότητα και τον αρμενικό λαό”.

Η έκθεση  εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα εκατοντάχρονα της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Πηγή: KYΠΕ