Σε συναγερμό και υψηλή επιφυλακή βρίσκεται η Δανία, στον απόηχο των δύο αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό πέντε άλλων στην πρωτεύουσα της χώρας. Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών έπεσε το πρωί ένας ένοπλος.

Οι αρχές της χώρας εκτιμούν πως πρόκειται για το δράστη των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη και στα δύο περιστατικά με τους πυροβολισμούς και επίσης θεωρούμε ότι ο δράστης, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας (σήμερα) στο σταθμό Νόρεμπρο είναι υπεύθυνος και για τις δύο δολοφονικές επιθέσεις», επισήμανε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Τόρμπεν Μόλγκαρντ Τζένσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο άνδρας, ο οποίος βρισκόταν σε σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης, άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον της αστυνομίας. Οι αρχές θεωρούν ότι έδρασε μόνος του, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν το έχουν οριστικά επιβεβαιώσει.

Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του άνδρα και της αστυνομίας σημειώθηκε στη συνοικία Νορέμπρο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις περιοχές των δύο επιθέσεων και όπου οι αρχές είχαν θέσει υπό παρακολούθηση ένα κτίριο.

Name

«Τη δεδομένη στιγμή ένα πρόσωπο που ενδέχεται να συνδέεται με την έρευνα έφθασε στο σημείο» εξήγησε η αστυνομία.

Όταν οι αστυνομικοί του φώναξαν, «εκείνος άνοιξε πυρ». Οι αστυνομικοί απάντησαν. Κανένα μέλος των δυνάμεων επιβολής της τάξης δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Νωρίτερα σήμερα στο μήνυμα που ανήρτησε η αστυνομία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter επισήμαινε ότι: «η αστυνομία άνοιξε πυρ στο σταθμό Νορέμπρο. Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί. Άγνωστη είναι η κατάσταση της υγείας του».

 

Δύο αιματηρές επιθέσεις το βράδυ

Μέχρι πριν από λίγες ώρες η αστυνομία δε μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν οι δύο επιθέσεις που διενεργήθηκαν στην πρωτεύουσα της Δανίας- το πολιτιστικό κέντρο και τη συναγωγή- συνδέονται.
Στην πρώτη επίθεση, γύρω στις 17:00 ώρα Κύπρου, το Σάββατο  ένας άνδρας γάζωσε ένα πολιτιστικό κέντρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μία εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης και στην οποία συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς- ο οποίος έχει επανειλημμένα δεχθεί απειλές για την ζωή του λόγω των σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007- με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 55χρονος άνδρας και να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί.

Name

Έπειτα πυροβολισμοί έπεσαν στη 01:00 ώρα Κύπρου, κοντά στη συναγωγή της Κοπεγχάγης. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά και κατέληξε λίγο αργότερα και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο ένας στο πόδι και άλλος στο χέρι.

«Η αστυνομία είχε φθάσει στο σημείο. Ένας άνδρας εμφανίστηκε και άρχισε να πυροβολεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Άλαν Τέντι Βαντσγουόρθ- Χάνσεν, που διευκρίνισε ότι η ζωή των αστυνομικών δε βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με μια εβραϊκή οργάνωση, ο άνδρας που έχασε την ζωή του κοντά στη συναγωγή της Κοπεγχάγης ήταν Εβραίος. Ο πρόεδρος της οργάνωσης, του Εβραϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των Σκανδιναβικών Χωρών, Μίκαελ Γκέλβαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη εντός της συναγωγής τη στιγμή της επίθεσης και ότι ο «νεαρός άνδρας» που σκοτώθηκε από τα πυρά επέβλεπε τις εισόδους του κτιρίου.

Name

Τρομοκρατικό χτύπημα η επίθεση

Η πρωθυπουργός, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά, δήλωσε πως όλα δείχνουν ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν πολιτικού χαρακτήρα.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα πως δεν είναι αυτή η Δανία που θέλουμε. Μένουμε ενωμένοι και πάντοτε παλεύουμε για την ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία μας είπε.

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή.
 
Συνδρομή με αυξημένους ελέγχους και υψηλή επιφυλακή έχει ζητηθεί και από τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία (προσβάσιμη με πλοίο και από ξηράς) και τη Σουηδία.
 
Ενδεικτικά, στο Μάλμε της Σουηδίας μπορεί να φτάσει κανείς μέσα σε μισή ώρα παίρνοντας απλά τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Κοπεγχάγης.

Μήνυμα συμπαράστασης από τον Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, η χώρα του οποίου δεν έχει ακόμη συνέλθει από την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδίκασε την επίθεση.

Επικοινώνησε με την πρωθυπουργό της Δανίας και της εξέφρασε «τη συμπαράσταση του γαλλικού λαού σε αυτή τη δοκιμασία».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών θα αναχωρήσει άμεσα για την Κοπεγχάγη.

Την επίθεση καταδίκασε και η Κομισιόν. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Δανίας στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Η Ευρώπη δεν εκφοβίζεται» είναι το μήνυμα που στέλνει.

ΗΠΑ: Ελεεινή η επίθεση 

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «ελεεινή» επίθεση . «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ελεεινή επίθεση σήμερα στην Κοπεγχάγη» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπερναντέτ Μίχαν σε ένα δελτίο τύπου, όπου προστίθεται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις έρευνες.

«Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη επίθεση και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τρόνινγκ-Σμιτ.