Η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" δημοσίευσε σήμερα, έπειτα από έναν τελευταίο νυκτερινό έλεγχο της αστυνομίας, τέσσερις σελίδες του πρώτου φύλλου της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo που κυκλοφόρησε μετά την επίθεση που αποδεκάτισε τη σύνταξή της.
Σ' αυτές τις τέσσερις σελίδες, οι οποίες είναι πλήρως μεταφρασμένες στα τουρκικά και περιλαμβάνονται σ' ένα φάκελο στις κεντρικές σελίδες της εφημερίδας, αναδημοσιεύονται τα κύρια άρθρα και γελοιογραφίες της Charlie, περιλαμβανομένης της πρώτης σελίδας της εφημερίδας που αναπαριστά τον προφήτη Μωάμεθ, αλλά σε εσωτερική σελίδα.
Στο σκίτσο αυτό του Luz, ένας δακρυσμένος Μωάμεθ κρατάει την επιγραφή "Είμαι Charlie", το σύνθημα των εκατομμυρίων διαδηλωτών που έκαναν πορείες στη Γαλλία και το εξωτερικό για να καταδικάσουν τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που μέσα σε τρεις ημέρες στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους.
Σ' ένα σύντομο σημείωμα, ο πολιτικός αρθρογράφος της "Τζουμχουριέτ", ο Χικμέτ Τσετίνκαγια, περιγράφει με λιτό τρόπο τη γελοιογραφία.
Προσθέτει αυτές τις λίγες λέξεις εν είδει κύριου άρθρου: "το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, όποια κι αν είναι η προέλευσή της. Γι' αυτό (ο προφήτης) κρατάει στο χέρι του μια επιγραφή 'είμαι Charlie'".
Η δημοσίευση αυτών των σελίδων στην Τουρκία, η οποία ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, από τον διευθυντή σύνταξης του Charlie Hebdo Ζεράρ Μπιάρ, παρακολουθήθηκε στενά από τις ισλαμοσυντηρητικές τουρκικές αρχές, οι οποίες έχουν συχνά καταγγείλει τις "προκλήσεις" της γαλλικής εφημερίδας.
Η δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ είχε προκαλέσει στην Τουρκία έντονες επικρίσεις εναντίον της εφημερίδας.
Το 2013, ένας υπουργός της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της χώρας, είχε χαρακτηρίσει το Charlie Hebdo "πατσαβούρα".
Η τουρκική εφημερίδα ανακοίνωσε στον ιστότοπό της πως η αστυνομία εμφανίσθηκε τη νύκτα στο τυπογραφείο της στην Κωνσταντινούπολη, εξέτασε το περιεχόμενο της εφημερίδας και τηλεφώνησε σ' έναν εισαγγελέα πριν επιτρέψει τη διανομή της.
Η διεύθυνση της Τζουχουριέτ, η οποία επρόκειτο αρχικά να δημοσιεύσει ολόκληρο το τεύχος του Charlie, συζήτησε χθες πριν αποφασίσει να δημοσιεύσει μόνο τέσσερις συμπυκνωμένες σελίδες.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας Ουτκού Τσακιροζέρ εξηγεί πως δεν δημοσίευσε παρά μια επιλογή "έπειτα από διαβούλευση" και "ετοίμασε την έκδοση αυτή με σεβασμό στις θρησκευτικές ευαισθησίες της (τουρκικής) κοινωνίας και στη θρησκευτική ελευθερία".
Η Τζουμχουριέτ, η οποία ιδρύθηκε το 1924 από έναν οικείο του ιδρυτή της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου Ερντογάν. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές δίκες σε βάρος της και υπήρξε στόχος επιθέσεων. Πολλοί δημοσιογράφοι της φυλακίσθηκαν.
Η αστυνομία ανέπτυξε σήμερα το πρωί σημαντική δύναμη ασφαλείας μπροστά από την εφημερίδα στην Άγκυρα, φοβούμενη διαδηλώσεις, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Τουρκία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των παγκόσμιων κατατάξεων αναλόγως του σεβασμού προς την ελευθεροτυπία, οι οποίες δημοσιεύονται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης του Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης: Πιθανόν να ακολουθήσουν νέες επιθέσεις στη Δύση από τους τζιχαντιστές (Βίντεο)
Γιατί το Κοράνι απαγορεύει την απεικόνιση του Μωάμεθ