Η ανακούφιση πήρε τη θέση του πανικού στο Λονδίνο, μετά το ιστορικό «όχι» των Σκωτσέζων στο χθεσινό δημοψήφισμα.


Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ελαφρύ προβάδισμα των «ενωτικών», η διαδικασία έμοιαζε με «σκωτσέζικο ντους» για την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτητοποίησής τους ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχέθηκε δημόσια την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ντείβιντ Κάμερον τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα παρακαλούσε με δάκρυα στα μάτια του Σκωτσέζους (δείτε το βιντεο με ελληνικούς υποτίτλους) να ψηφίσουν κατά της απόσχισης.

Η έκκλησή του φαίνεται πως απέδωσε, καθώς, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρα με το μέρος του: 55,3% των Σκωτσέζων είπαν "όχι" στην ανεξαρτητοποίηση και το 44,7% τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα σημείωσε ρεκόρ αγγίζοντας το 84,6%.

Τον «όρκο» που έδωσε ο Κάμερον για μεγαλύτερες εξουσίες στους Σκωτσέζους δεν ξέχασε ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Σκωτίας, και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος αφού παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του "ναι" στο δημοψήφισμα, δήλωσε πως προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις.

Πράγματι, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αφού συνεχάρη τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία.

Σε δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε πως είναι "ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα" του δημοψηφίσματος σε συνέντευξή που παραχώρησε σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.



Tώρα αρχίζουν τα δύσκολα για Ευρώπη

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμενόταν με τεράστια αγωνία όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς η αποσχιστικές τάσεις σημείωσαν αύξηση. Συγκεκριμένα, η ΕΕ είχε προειδοποιήσει για άνοδο των αποσχιστικών τάσεων και αυτό φαίνεται ότι θα είναι το πολιτικό ζήτημα που θα την απασχολεί από εδώ και πέρα. Με άλλα λόγια, αντί να την απασχολεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα την απασχολούν τα κινήματα απόσχισης  (δείτε εδώ ρεπορτάζ).

Το SigmaLive κάλυψε λεπτό προς λεπτό το δημοψήφισμα και όλο το παρασκήνιο.