Την άποψη ότι παρόλο που αυξάνονται οι αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη, η εν λόγω κατάσταση καθώς και μια ενδεχώμενη απόσχιση της Σκωτίας δεν θα έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στην Κύπρο, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο SigmaLive o Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας. Επεσήμανε επίσης, ότι το αποτέλεσμα στη Σκωτία δεν έχει τόση σημασία αφού ότι και να επιλέξουν οι Σκωτσέζοι έχουν ήδη δημιουργήσει μία νέα τάση που δεν θα σταματήσει μετά το δημοψήφισμα.
 
Αναλυτικά η συνέντευξη:
 
1. Πότε άρχισαν να εντείνονται οι τάσεις απόσχισης στην Ευρώπη; 
 
Τα κινήματα αυτά τα χαρακτηρίζω μετα-εθνικιστικά κινήματα λόγω του ότι ο εθνικισμός στην Ευρώπη άρχισε το 19ο αιώνα. Τον 21ο αιώνα παρατηρούμε νέου είδους κινήματα τα οποία  δεν αποβλέπουν σε μια συγκρουσιακή προσέγγιση αλλά σε μια ειρηνική προσέγγιση ως επί το πλείστο. Βέβαια η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
 
2. Πολλοί θεωρούν τα αποσχιστικά κινήματα εθνικιστικά. Υπάρχει τέτοια σύνδεση;
 
Υπάρχουν κάποια κατάλοιπα εθνικισμού από το 19ο και 20ο αιώνα, αλλά πρέπει να τα δούμε υπό το πρίσμα ενός νέου ορθολογισμού. Υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση, πιο εξορθολογισμένη τουλάχιστον στα κινήματα της Σκωτίας, της Καταλονίας και της Ιταλίας. Υπάρχουν ιστορικά κατάλοιπα εθνικισμού αλλά είναι ένα νέο είδος  πολιτικής προσέγγισης .
 
3. Αυτό το φαινόμενο πως θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκό χάρτη. Από τη μία η ΕΕ προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα ενώ πολλά από τα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν αποσχιστικές τάσεις;
 
Φαίνεται ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η προοπτική της ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας δεν εμπνέει πλέον τους λαούς της Ευρώπης. Αντίθετα βλέπουμε την ακριβώς αντίστροφη ροπή προς την αυτονόμηση των λαών και των εθνικοτήτων.  Αυτό είναι κάτι που υποστήριζε ο καθηγητής Σμίθ  του London School of Economics, την αποκρυσταλλοποίηση της εθνικής ταυτότητας.  
 
Το γεγονός αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση και στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ένωσης να δώσει λύση σε προβλήματα τα οποία είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον από το 2005. Στην αποτυχία της δηλαδή να θεσπίσει ένα σύνταγμα για την Ευρώπη. 
 
Η ΕΕ είχε προειδοποιήσεις για άνοδο των αποσχιστικών τάσεων και αυτό φαίνεται ότι θα είναι το πολιτικό ζήτημα που θα μας απασχολεί από εδώ και πέρα. Αντί να μας απασχολεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα μας απασχολούν τα κινήματα απόσχισης στην Ευρώπη.
 
4. Υπάρχει η άποψη ότι αυτή η τάση θα οδηγήσει σε μικρότερα κράτη και έτσι η ΕΕ θα γίνει πιο διαχειρίσιμη αφού δεν θα υπάρχουν κράτη με συσσωρευμένη εξουσία. Ποια η δική σας άποψη; 
 
Υπάρχει μια λογική υπόσταση σε αυτή την άποψη, αλλά είναι πολύ απλοποιημένη γιατί πρέπει να δούμε το κίνητρο των κινημάτων. Το κίνητρο των κινημάτων δεν είναι να αποσχιστούν και να ενταχθούν σε μία πιο ενοποιημένη Ευρώπη αλλά στο να διεκδικήσουν περισσότερη αυτονομία σε σχέση με υφιστάμενα κράτη είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη. 
 
Βέβαια είμαι υποχρεωμένος να πω ότι το δημοψήφισμα στη Σκωτία παρόλο που το αποτέλεσμα του δεν έχει τόση σημασία, έχει δημιουργήσει μία νέα τάση. Το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι θετικό και να μην υπάρχει απόσχιση της Σκωτίας. 
 
Οι δημοσκοπήσεις ευνοούν την επικράτηση του «ΟΧΙ» και οι αναποφάσιστοι είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
 
Υπάρχει μια τάση προπαγάνδας στη Βρετανία και άσκηση πίεσης και εκβιασμού στους Σκωτσέζους. 
 
Το σημαντικό είναι ότι έχει αρχίσει μία τάση η οποία δεν θα σταματήσει με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
 
5. Κατά πόσον η κατεχόμενη πλευρά μπορεί να αντλήσει οφέλη από αυτή τη κατάσταση και ενδεχομένως από την κατάσταση στη Σκωτία εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό; 
 
Δεν πιστεύω να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην Κύπρο από τις τάσεις απόσχισης. Ήδη στα κατεχόμενα υπάρχει ένα ψευδοκράτος, μια αποσχιστική οντότητα που διεκδικεί διαρκώς την απόσχιση της. 
 
Θα υπάρξει ίσως ένας ενθουσιασμός αλλά σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν βλέπω να υπάρχει μια σοβαρή επίδραση στα κατεχόμενα. 
 
Ίσως ενδυναμώσει την γενική τάση απόσχισης αλλά είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε ήδη στην Κύπρο.
 
Περισσότερα στο Βίντεο