Την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξαν τελικά οι Σκωτσέζοι. Σύμφωνα με τα τελικά απότελεσματα του δημοψηφίσματος, το 55.3% ψήφισε κατά της απόσχισης ενώ το 44.7% υπέρ.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του "ναι" στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία. Επίσης και η  Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του "ναι" στο ιστορικό δημοψήφισμα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία.

Σε δηλώσεις προέβει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε "ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα" του δημοψηφίσματος σε συνέντευξή που παρχώρησε σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Η προσέλευση ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Σχεδόν 4,7 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν ναι ή όχι στην ερώτηση «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».

Διαβάστε ακόμη:

TimeLine: Δείτε σε γραφικό, το χρονικό της αποσχιστικής τάσης στη Σκωτία από το 1921 μέχρι και σήμερα

"Το αποτέλεσμα της Σκωτίας δεν θα επηρεάσει την Κύπρο"

Γιατί το ψευδοκράτος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το παράδειγμα της Σκωτίας