Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν κατάφερε να δώσει μακροπρόθεσμη λύση, αλλά, μια υπόσχεση πρόσκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου μέσα από το διάγγελμά του, δήλωσε στο SigmaLive ο Επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Γιώργος Κέντας.

Διαβάστε επίσης:


Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων εκτίμησε ότι ο πλανητάρχης «προσπαθεί να δημιουργήσει μια θετική εντύπωση για τις προθέσεις του».

Σε ό,τι αφορά την αποστολή 475 επιπλέον στρατιωτικών συμβούλων για να βοηθήσουν και να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις, ο δρ Κέντας εξήγησε ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει προσδοκίες χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα περιορίσουν τις δυνατότητες των μαχητών του ISIS, αλλά, δεν θα μπορέσουν να τους εξολοθρεύσουν τελείως.

Πρόσθεσε, ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου το φαινόμενο θα περιοριστεί αλλά θα πραγματοποιηθεί μια νέα μορφή σύγκρουσης στην περιοχή που θα κρατήσει για αρκετά χρόνια.

Στο πλευρό των ΗΠΑ.. διακηρυκτικά

Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι αρκετά κράτη θα συμβάλουν στον αγώνα των ΗΠΑ διακηρυκτικά. Ωστόσο, πρακτικά, λίγα κράτη έχουν τη δυνατότητα και τους πόρους να εμπλακούν στην καταπολέμηση των ISIS.

Ο Διεθνολόγος υποστήριξε ότι, σε διπλωματικό επίπεδο, η Κύπρος θα διαδραματίσει ρόλο λόγω του γεγονότος ότι είναι μέλος της ΕΕ καθώς και εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης.

Ήδη, είπε, η Βρετανία χρησιμοποιεί το έδαφος της Κύπρου και τον εναέριο χώρο για συγκεκριμένους σκοπούς παρακολούθησης και εντοπισμού στόχων στην περιοχή.
Είναι μια καλή ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία να δείξει την σταθερότητα που επιδεικνύει στην περιοχή και να δώσει το στίγμα της ως ένα κράτος το οποίο είναι σημαντικό για την ασφάλεια στην περιοχή μας, πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν το αίτιο, αλλά το σύμπτωμα του προβλήματος»

Ο δρ Κέντας εξήγησε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμερωπίσουν τα συμπτώματα μιας σοβαρής κρίσης η οποία προήλθε από δικές τους επιλογές, όπως για παράδειγμα η εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν το αίτιο αλλά το σύμπτωμα του προβλήματος», εξήγησε.