Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο την Τρίτη, το οποίο δείχνει τον αποκεφαλισμό του Στίβεν Σότλοφ, του δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου, τον οποίο κρατούσαν όμηρο οι τζιχαντιστές.  Στο ίδιο βίντεο, απειλούν πως θα σκοτώσουν και Βρετανό όμηρο.

Η ακραία τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με την εκτέλεση, δια αποκεφαλισμού του δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ.

Τη θλιβερή είδηση δημοσιοποίησε μια οργάνωση που παρακολουθεί τους ιστοτόπους που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές για να αναρτούν τις ανακοινώσεις τους.

Στο βίντεο, που έχει τίτλο "δεύτερο μήνυμα στην Αμερική" διακρίνεται ο δημοσιογράφος, που φοράει πορτοκαλί στολή, γονατισμένος δίπλα σε έναν οπλισμένο μασκοφόρο, ο οποίος κρατάει μαχαίρι. Ο ένοπλος καταδικάζει την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη συνέχεια  βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του Σότλοφ.

Στο εν λόγω βίντεο, οι τζιχαντιστές προειδοποιούν τις κυβερνήσεις να μην ακολουθήσουν "τη σατανική συμμαχία της Αμερικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους".

Ο Άνδρας του «Ισλαμικού Κράτους» που φορά μάσκα απευθύνεται στον αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας: «Όπως οι πύραυλοί σας συνεχίζουν να πλήττουν τον λαό μας, το μαχαίρι μας θα συνεχίσει να χτυπά τους λαιμούς των πολιτών σας». "Επανέρχομαι, Ομπάμα και επανέρχομαι εξαιτίας της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος", δηλώνει ο μαυροντυμένος εκτελεστής.

Μάλιστα, οι τζιχαντιστές παρουσιάζουν άλλον έναν Βρετανό όμηρο με πορτοκαλί μπλούζα, τον Ντέιβιντ Κόθορν Χέινς, απειλώντας πως θα σκοτώσουν και εκείνον εάν οι ΗΠΑ δεν τους αφήσουν ήσυχους.

 
Ο 31 ετών Σότλοφ μιλάει στην κάμερα πριν τον θάνατό του, λέγοντας ότι «πληρώνει το τίμημα» για την αμερικανική επέμβαση.
 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, περί τα τέλη Αυγούστου, οι τζιχαντιστές είχαν βιντεοσκοπήσει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ. Στο εν λόγω βίντεο, υπό τον τίτλο "Μήνυμα στην Αμερική", οι εξτρεμιστές απεικονίζονταν να αποκεφαλίζουν Φόλει, ενώ απειλούσαν να σκοτώσουν και τον Αμερικανό ρεπόρτερ Στίβεν Σότλοφ, πράξη στην οποία προχώρησαν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν.

Όπως εκτιμάται, ο εκτελεστής είναι το ίδιο πρόσωπο που αποκεφάλισε τον Φόλει.

ΗΠΑ: Αυθεντικό το βίντεο

Το βίντεο στο οποίο εφανίζονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποκεφαλίζουν τον αμερικανό δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι αυθεντικό, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Καϊτλίν Χέιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην Εσθονία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία αργότερα εντός της εβδομάδας..

Ο 31χρονος Στίβεν Σότλοφ είχε απαχθεί στο Χαλέπι της Συρίας τον Αύγουστο του 2013. Στις 27 Αυγούστου η μητέρα του, η Σίρλεϊ, απηύθυνε έκκληση στον Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, τον αυτοανακηρυγμένο "χαλίφη" της οργάνωσης, ζητώντας του να λυπηθεί τον γιο της και να τον αφήσει ελεύθερο.

Ο Σότλοφ ήταν έμπειρος δημοσιογράφος και έκανε εδώ και αρκετά χρόνια ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, την οποία γνώριζε πολύ καλά. Είχε εργαστεί μεταξύ άλλων για το περιοδικό Time, την εβδομαδιαία εφημερίδα Christian Science Monitor, το Foreign Policy και, πιο πρόσφατα, για το World Affairs.

Αποτροπιασμός για το βίντεο- φρίκη

Τον αποτροπιασμό της για το βίντεο εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, τονίζοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμα να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του βίντεο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ ερευνούν τις πληροφορίες, προσθέτοντας πως οι υπηρεσίες πληροφοριών θα εξετάσουν προσεκτικά το βίντεο «για να καθορίσουν εάν είναι αυθεντικό».

Δήλωσε, πάντως, ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της αμερικανικής κυβέρνησης συνοδεύουν την οικογένεια του Σότλοφ. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν αφιερώσει σημαντικό χρόνο και πόρους για να προσπαθήσουν να τον σώσουν.

Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από το Ισλαμικό Κράτος είναι μια "απολύτως αποκρουστική, στυγερή πράξη" δήλωσε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Αυτή η βάρβαρη πράξη, μετά τη δολοφονία ενός άλλου δημοσιογράφου, του Τζέιμς Φόλεϊ, αποκαλύπτει τον ειδεχθή χαρακτήρα" της τζιχαντιστικής οργάνωσης, σημειώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Εξοργισμένος ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την "οργή" του για την εκτέλεση με αποκεφαλισμό ενός ακόμη αμερικανού δημοσιογράφου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. "Είμαστε όλοι εξοργισμένοι από τις αναφορές που έρχονται από το Ιράκ για τις τρομερές δολοφονίες αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος, και τον προφανή αποκεφαλισμό ενός ακόμη δημοσιογράφου" είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Διαβάστε ακόμα