Νέο αεροπορικό δυστύχημα συγκλονίζει το παγκόσμιο. Αεροπλάνο τύπου MD-83, που ανήκε στην SwiftAir και πετούσε για λογαριασμό των Αλγερινών Αερογραμμών, συνετρίβη κατά τη διάρκεια πτήσης από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 119 επιβάτες, περιλαμβανομένου επταμελούς πληρώματος, χάθηκε από τα ραντάρ γύρω στις 4.38 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου.

Η επαφή χάθηκε, περίπου 50 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους.

Τη συντριβή του αεροσκάφους επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Πολιτικής Αεροπορίας της Αλγερίας. Μέχρι στιγμής το αεροσκάφος δεν έχει εντοπιστεί και οι λόγοι της συντριβής παραμένουν άγνωστοι.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους συμμετέχουν το Μάλι, ο Νίγηρας, η Αλγερία και η Γαλλία. 

Σύγχυση για τα συντρίμμια

Αυτή τη στιγμή επικρατεί σύγχυση για το αν εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους αφού ο Πρωθυπουργός της Αλγερίας δήλωσε ότι εντοπίστηκαν από τα δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις έρευνες 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Μάλι, κοντά στην πόλη Γκάο, σε μη προσβάσιμη περιοχή.

Παρόλα αυτά, τον εντοπισμό του αεροσκάφους δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, με τον υπουργό Λοράν Φαμπιούς να υποστηρίζει ότι «το αεροσκάφος ακόμα αγνοείται».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο το αεροσκάφος άλλαξε πορεία λόγω ισχυρής καταιγίδας.
 
 
Οι επιβαίνοντες

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Associated Press, μεταξύ των επιβαινόντων είναι 51 Γάλλοι, 27 πολίτες από την Burkina Faso, 8 Λιβανέζοι, 6 Αλγερινοί, 5 Καναδοί, 4 Γερμανοί, δύο πολίτες από το Λουξεμβούργο, 1 Ελβετός, 1 Βέλγος, 1 Αιγύπτιος, 1 Ουκρανός, 1 Νιγηριανός, ένας από το Καμερούν και ένας από το Μάλι. Τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί.Εξαφανίστηκε πάνω από το Μάλι

Πιθανότατα μεταξύ των πόλεων Γάο Τεσαλίτ

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του αεροσκάφους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι έρευνες επικεντρώνονται σε αυτήν τη φάση σε μια μεγάλης έκτασης ζώνη γύρω από την περιοχή του Γκάο, στο έδαφος του Μαλί", είπε ο Φαμπιούς.

Ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί που εδρεύει στο Τιμπουκτού, είπε ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί πιθανότατα ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ. 

Το αεροπλάνο άλλαξε πορεία λόγω καταιγίδας

Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν Μπερτέν Ουεντράγκο δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie που κατευθυνόταν από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία στη 01:38 (ώρα Γκρίνουιτς, 04:38 ώρα Κύπρου) εξαιτίας καταιγίδας στην περιοχή.

Σε μία εβδομάδα 462 νεκροί

Είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται μέσα σε μία εβδομάδα, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Εάν επιβεβαιωθεί ότι και οι 116 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Swiftair είναι νεκροί, τότε σε μία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα 462 άνθρωποι.

Στις 17 Ιουλίου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών την ώρα που πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο 298 ανθρώπων. Στις 23 Ιουλίου δικινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε εν μέσω τυφώνα στο νησί Πενγκού της Ταϊβάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 48 άνθρωποι.