Δεκάδες συλλήψεις από την αστυνομία της Ουκρανίας

 

Διαβάστε ακόμη:

 

Δεκάδες οι συλλήψεις

Έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την Ουκρανία - See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/102446#sthash.l3Vm0jGF.dpuf

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει μια "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση σε όλη τη χώρα με στόχο ριζοσπαστικές οργανώσεις τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι στο Κίεβο και να έχουν νοσηλευτεί 241 άνθρωποι, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.

Ήδη, η ουκρανική αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 58 ατομων και στον σχηματισμό δικογραφίας για σαράντα εγκληματικές υποθέσεις. Την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη του Κιέβου πιστοποιεί και το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή ημέρα οι συρμοί του μετρό έχουν ακινητοποιηθεί με αποτέλεσμα η πόλη που χωρίζεται από τον ποταμό Δνίπερο να παραμένει κομμένη στα δύο.

"Οι εξτρεμιστικές και ριζοσπαστικές ομάδες απειλούν με τις ενέργειές τους τη ζωή εκατομμυρίων Ουκρανών", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή. "Στο πλαίσιο αυτό, η υπηρεσία ασφαλείας και το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Ουκρανίας αποφάσισαν σήμερα να πραγματοποιήσουν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Σήμερα παρακολουθούμε να γίνεται σκόπιμη και στοχευμένη χρήση βίας μέσω πυρπολήσεων, δολοφονιών, απαγωγών, τρομοκράτησης του πληθυσμού με εγκληματικούς σκοπούς. Και όλα αυτά με χρήση πυροβόλων όπλων", συνεχίζει η SBU.

Ξεχειλίζει η οργή  - Στους 26 οι νεκροί - Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, περισσότερα από 1.500 πυροβόλα όπλα και 100.000 πυρομαχικά "έχουν πέσει στα χέρια εγκληματιών" από την Τρίτη και η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με "συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες".

"Σε πολλές περιοχές της χώρας δημοτικά κτίρια, γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών, της κρατικής ασφάλειας και της γενικής εισαγγελίας, μονάδες και αποθήκες του στρατού" έχουν καταληφθεί, τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Αλεξάντρ Γιακιμένκο. "Δικαστήρια πυρπολούνται, οι βάνδαλοι καταστρέφουν ιδιωτικά διαμερίσματα, σκοτώνουν φιλειρηνικούς πολίτες", υποστήριξε.

Ξεχειλίζει η οργή  - Στους 26 οι νεκροί - Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ

Ο Γιακιμέντο είπε ότι τις τελευταίες 24 ώρες παρατηρείται "κλιμάκωση της βίαιης αντιπαράθεσης και ευρεία χρήση όπλων από ομάδες εξτρεμιστικών τάσεων".

Την Τρίτη, στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο του Κιέβου μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 10 αστυνομικοί.

Τηλεφωνική συνομιλία Μπαρόζο - Γιανουκόβιτς

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Τετάρτη το απόγευμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε στον ουκρανό πρόεδρο την καταδίκη του για τη χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα του τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν ώστε η Ε.Ε. να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά των υπευθύνων για το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία. Όπως, όμως, σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο σε σχόλιό του, η επιβολή μέτρων προβλέπει την ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ, πολλά εκ των οποίων μέχρι τουλάχιστον την Τρίτη, αντιστέκονταν στις σχετικές πιέσεις των ΗΠΑ προτιμώντας να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ουκρανών αξιωματούχων για τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας. Ο Πιοτρ Σεραφίν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά τις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ για το θέμα της Ουκρανίας με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών.

Name

 

Σοκ και δέος: Χάος στο Κίεβο – 22 οι νεκροί

 

Η σημερινή μέρα είναι η χειρότερη των τελευταίων τριών μηνών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και τη ρίψη μολότοφ περίπου 5.000 διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά κτίρια, και κατόπιν κινήθηκαν προς τις αποθήκες πυρομαχικών όπου κατέσχεσαν άγνωστο αριθμό οπλισμού.

Διεργασίες για την έξοδο από την κρίση

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, πάντως, λίγες ώρες μετά τον τελευταίο γύρο των αιματηρών επεισοδίων, αναζητούν με δημόσιες τοποθετήσεις τους τη λεπτή ισορροπία ώστε και να μην υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους αλλά και να μην επιτρέψουν να εκτραχυνθούν εκ νέου τα πράγματα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ωρών.

Ενδεικτική είνα η δήλωση εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως τη μεταδίδει το Voice of Russia, που από τη μια δηλώνουν ότι δεν αποχωρήσουν από την πλατεία ανεξαρτησίας όπως ζητά η κυβέρνηση αλλά από την άλλη δεσμεύονται να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία. Την κατάσταση περιγράφει ακόμα καλύτερα ο Αρσένι Γιάτσενουκ σε δήλωσή στην ιστοσελίδα του: «είναι δύσκολο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σε μια κατάσταση όπως αυτή, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να μην γίνει διάλογος».

Όπως αναφέρει το protothema.gr, πιο σκληρή φαίνεται να είναι η στάση που κρατάει ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος σε βίντεο που ανήρτησε στο youtube, υπέδειξε την κυβέρνηση ως τη μόνη υπεύθυνη για την αιματοχυσία και τόνισε: Το καθεστώς Γιανούκοβιτς πρέπει να φύγει. Όσο νωρίτερα συμβεί αυτό τόσο λιγότερο αίμα θα χυθεί».

Ξεχειλίζει η οργή  - Στους 26 οι νεκροί - Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ

Το πρωί ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβις κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους "ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα" πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση "που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία". "Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση και αμέσως", τόνισε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες. "Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες", τόνισε αναφερόμενος στις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο. Ο ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι "ξεπέρασαν τα όρια" με τις βίαιες απόπειρες "κατάληψης της εξουσίας".

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ουκρανία από τον ΥΠΕΞ

Ταξιδιωτική οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για την Ουκρανία η οποία και απευθύνεται προς τους πολίτες της Δημοκρατίας που διαμένουν μόνιμα, ταξιδεύουν ή προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Εξωτερικό τους συμβουλεύει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν περιοχές όπου πραγματοποιούνται μαζικές συγκεντρώσεις, βίαιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. "Συμβουλεύουμε ακόμη τους Κύπριους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να παρακολουθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (διεθνή και τοπικά), έτσι ώστε να τηρούνται ενήμεροι συνεχώς για τυχόν εξελίξεις, και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών", προσθέτει η ανακοίνωση.


 

Έρχονται κυρώσεις

O υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι "τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα". "Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: η τελική ευθύνη για τους νεκρούς και τη βία ανήκει στο πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Έχει αίμα στα χέρια του", έγραψε στο Twitter ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών. "Προσβλέπω στην ισχυρή ενότητα του (σουηδικού) κοινοβουλίου σήμερα κατά της βίας και της καταστολής στην Ουκρανία. Άνθρωποι πυροβολούνται και σκοτώνονται στους δρόμους μίας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας", πρόσθεσε. Ο Καρλ Μπιλτ έχει ταχθεί από χθες υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά του ουκρανικού καθεστώτος.  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά των συμφερόντων των προσώπων που συνδέονται με τη βία και την καταστολή στην Ουκρανία", έγραψε χθες στο Twitter.

 Και ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της ουκρανικής κυβέρνησης. "Θα έχω σήμερα συνομιλίες με τους ηγέτες των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών και θα τούς πείσω να επιβάλουν κυρώσεις-ατομικές και οικονομικές", τόνισε ο Τουσκ σε έκτακτη συνεδρίαση του πολωνικού Κοινοβουλίου. "Ελπίζω ότι η στάση αυτή της Πολωνίας θα βοηθήσει την ΕΕ ως σύνολο στη λήψη γρήγορων αποφάσεων", πρόσθεσε ο Τουσκ.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν Γερμανία και Γαλλία κατά τη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο η γερμανίδα πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα.

"Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει αμέσως", δήλωσε η Σουζάν Βάζουμ-Ράινερ στο γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter πριν από τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και των υπουργών τους. "Πρέπει να εξετάσουμε από κοινού την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων", τόνισε η γερμανίδα πρεσβευτής. Ερωτηθείσα για το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν η Βάζουμ-Ράινερ υπογράμμισε ότι "όλα είναι πιθανά", αλλά τόνισε: "Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το λαό. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ασκήσουμε περισσότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση".

Ο ΟΗΕ ζήτησε άμεση έρευνα για τις χθεσινές συγκρούσεις

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στην Ουκρανία και ζήτησε να διενεργηθεί «άμεση και ανεξάρτητη έρευνα».

«Καταδικάζω έντονα τις δολοφονίες και καλώ την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές να δράσουν ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ενεργήσουν άμεσα ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση», αναφέρει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της. «Ζητώ επίσης να διενεργηθεί άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για να καθοριστούν τα γεγονότα και οι ευθύνες, περιλαμβανομένης της πιθανής χρήσης υπερβολικής βίας, και να αποδοθούν ευθύνες για αυτές τις δολοφονικές συγκρούσεις», πρόσθεσε η Πιλάι.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής κάλεσε τις δύο πλευρές «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ωρών.