Η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές και νομικές πιέσεις για τη διεξαγωγή της δίκης και την επάνοδο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη, 1η Μαρτίου, στις Καστανιές του Έβρου από τους Τούρκους και παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης στην Τουρκία.

Στις Καστανιές μετέβη το Σαββατοκύριακο ο Αρχηγός ΓΕΣ. Ο Στρατηγός Στεφανής, μαζί με αξιωματικούς και οπλίτες, έκανε περιπολία στο ίδιο μονοπάτι που είχαν περπατήσει οι δύο στρατιωτικοί και είδε πρώτος από κοντά τις ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές στις περιπόλους μάχης των επτά ατόμων.
Χθες το πρωί βρέθηκε και σε άσκηση με εθνοφύλακες στην Αλεξανδρούπολη. Ο αρχηγός του στρατού είχε συνάντηση στην Ορεστιάδα και με τους γονείς των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι σήμερα θα τους επισκεφθούν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος εισαγγελέας δεν έχει στοιχειοθετήσει, ακόμη, το κατηγορητήριο, ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να οριστεί η τακτική δικάσιμος.

Μποϊκοτάζ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Άτυπο μποϊκοτάζ προς την αγορά της Τουρκίας, εφαρμόζεται ήδη στην πράξη από τους πολίτες αλλά και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όχι μόνο του Έβρου αλλά και όλης της Θράκης, με ακυρώσεις κατά 80% των εκδρομών προς Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη, ενώ μεμονωμένες ακυρώσεις εκδρομών προς τις δύο πόλεις της Τουρκίας υπάρχουν ήδη και από Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».

Τα μέχρι πρότινος δημοφιλέστατα ψώνια των Εβριτών στην Αδριανούπολη, ακόμη και για τα καθημερινά είδη διατροφής κ.ο.κ., έχουν ανασταλεί μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - ο ένας εκ των οποίων κατάγεται μάλιστα από την Ορεστιάδα.

Την ίδια ώρα, η νέα ετήσια έκθεση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης καταδεικνύει πτώση τζίρου για μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης το 2017 σε σύγκριση με το 2016, με την Αλεξανδρούπολη, πάντως, να αποτελεί την εξαίρεση και την τοπική της οικονομία να κινείται σε θετική τροχιά, λόγω των εξελίξεων και προσδοκιών ανάπτυξης από το μέτωπο του λιμανιού του αγωγού TAP, του LNG κ.ά.

Ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου πραγματοποιούσαν οργανωμένες εκδρομές από Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ορεστιάδα προς Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη πέντε λεωφορεία σε εβδομαδιαία βάση, μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αυτά έχουν μειωθεί σε ένα, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Βύρων Θεολόγης.

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Βύρων Θεολόγης, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου πραγματοποιούσαν οργανωμένες εκδρομές από Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ορεστιάδα προς Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη πέντε λεωφορεία σε εβδομαδιαία βάση, μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουν μειωθεί σε ένα, εξέλιξη που οφείλεται τόσο στους πολίτες που αποφάσισαν να εφαρμόσουν άτυπο εμπάργκο στην αγορά της Τουρκίας όσο όμως και στους ίδιους τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι μάλιστα έχουν προαναγγείλει ότι θα «κατεβάσουν» - ακυρώσουν και το πρόγραμμα των εκδρομών του Πάσχα αν συνεχιστεί η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μεμονωμένες ματαιώσεις εκδρομών προς τις δύο τουρκικές πόλεις, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες πλέον και από τη Θεσσαλονίκη, λόγω των πολιτών που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους είτε σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την κράτηση των δύο Ελλήνων είτε λόγω της εύλογης ανησυχίας να ταξιδέψουν σε μια χώρα με την οποία υπάρχει κλιμακούμενη ένταση (σ.σ.: σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι από τη Θεσσαλονίκη επισκέπτονται την Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη περί τα 25.000 άτομα).

Μέχρι πρότινος, οι εκδρομές για ψώνια, διασκέδαση και βενζίνη στην Αδριανούπολη, της οποίας η αγορά βρίθει ελληνικών πινακίδων στα καταστήματά της, αποτελούσαν σύνηθες καθημερινό φαινόμενο για τους κατοίκους του Έβρου, είτε με λεωφορεία είτε μεμονωμένα, κάτι το οποίο, όμως, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες της αγοράς, αποτελεί τις τελευταίες ημέρες επί το πλείστον παρελθόν. Χαρακτηριστικές είναι και οι παραινέσεις τοπικών μέσων ενημέρωσης προς όσους πολίτες επιλέγουν να ψωνίζουν στην Τουρκία λόγω χαμηλότερου κόστους, να απευθυνθούν καλύτερα στην επίσης γειτονική Βουλγαρία, με την οποία δεν υπάρχουν τέτοιες εντάσεις. 

Spiegel: Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση

Εκτενές άρθρο για την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Αναφερόμενο καταρχήν στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και παραπέμποντας σε δηλώσεις των γονιών του Δημήτρη Κούκλατζη, που «ελπίζουν σε ένα θαύμα» για την απελευθέρωση των δυο παιδιών, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «[…] η σύλληψη του Κούκλατζη και του άλλου στρατιώτη προκάλεσαν βαριά κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Έλληνες πολιτικοί εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία ενδέχεται να κρατήσει τους δυο στρατιώτες ως ομήρους, όπως και στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, προκειμένου να εκβιάσει την απελευθέρωση φερόμενων Τούρκων πραξικοπηματιών», σημειώνει στο δημοσίευμά του.

Όπως σημειώνει το Spiegel, «η Ελλάδα προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία», ενώ «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.». Από την πλευρά της, «η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά στις πιέσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά κάθε φορά όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους: ισχυρίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Παρελθόν η ελληνοτουρκική προσέγγιση;

Υπενθυμίζοντας την αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τα «πογκρόμ κατά ελληνικών μειονοτήτων στην Τουρκία τη δεκαετία του 1950», οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι μόλις πρόσφατα υπήρχαν ενδείξεις εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

«Ο Τσίπρας αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ‘αγαπητό φίλο’ και υποσχέθηκε να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Τον Δεκέμβριο, ο Ερντογάν μετέβη στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη γειτονική χώρα μετά από 65 χρόνια. Έκτοτε, όμως, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν άρδην. Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για το ότι η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει στρατιώτες που ενδέχεται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξελίσσεται σε ‘ασφαλές λιμάνι' για τρομοκράτες. Από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ο Τσίπρας χαρακτήρισε την Τουρκία ‘επιθετικό γείτονα'», αναφέρει το άρθρο.

Πολιτικές σκοπιμότητες

Το Spiegel αναφέρεται και στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι «Έλληνες πολιτικοί έκαναν λόγο για στοχευμένη επίθεση».

«Η σύλληψη των στρατιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική κλιμάκωση της έντασης», εκτιμά το Spiegel, προσθέτοντας ότι «σε τουρκικά και ελληνικά μέσα γίνεται ήδη λόγος για πιθανή στρατιωτική σύρραξη».

Όπως εκτιμά ο Ντορούκ Εργκιούν από το think tank της Κων/πολης Edam, πολιτικοί και των δυο χωρών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση, για να κινητοποιήσουν εθνικιστές ψηφοφόρους. Εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2019, ο Ερντογάν υιοθετεί μια ξεκάθαρα εθνικιστική ατζέντα, ενώ και ο Τσίπρας δεν θέλει επ΄ ουδενί να εμφανίζεται υποχωρητικός έναντι των Τούρκων, καταλήγει το Spiegel.