Φτάνει, σήμερα, στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Στις 10.40 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν και της πολυμελούς συνοδείας του, το οποίο συνόδευσαν τρία ελληνικά F-16.
Το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου, ένα Airbus 320, απογειώθηκε στις 9:20 το πρωί από το αεροδρόμιο Εσέν Μπουγκά της Άγκυρας. Δύο τούρκικα F-16 τον συνόδευαν μέχρι το σημείο που τέμνονται τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης. Περίπου 10:06 το αεροσκάφος του Ερντογάν μπήκε στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Χίου. Τα τρία ελληνικά F-16 που συνοδεύουν το Airbus του προέδρου της Τουρκίας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Λάρισας.
FM @NikosKotzias welcomes #Turkey President Recep Tayyip Erdoğan at #Athens Eleftherios Venizelos airport upon his arrival in #Greece / Υποδοχή Προέδρου Τουρκίας από ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά κατά την άφιξή του στην Ελλάδα pic.twitter.com/ftTn7h0DtK
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 7 Δεκεμβρίου 2017
Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.
#Turkey’s President Recep Tayyip Erdoğan & his wife Emine Erdoğan arrive in #Athens for a 2day visit in #Greece pic.twitter.com/iAzhL9sPRS
— MediaGovGr (@MediaGovGr) 7 Δεκεμβρίου 2017
Η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγα λεπτά πριν τις 11 το πρωί.
Λίγο μετά τις 11:30 έφθασε στην πλατεία Συντάγματος η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου, τον οποίο υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο σημείο βρίσκονται αγήματα για να αποδώσουν τιμές.
Κατά την υποδοχή ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής: «Καλωσήλθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».
Prime Minister Alexis Tsipras welcomes Turkish President Recep Tayyip Erdoğan at Syntagma square - President Erdoğan lays a wreath at the Monument to the Unknown Soldier pic.twitter.com/WD3Cp7HSoz
— MediaGovGr (@MediaGovGr) 7 Δεκεμβρίου 2017
Εκεί έγινε κατάθεση στεφάνου από τον τούρκο πρόεδρο και έγινε ανάκρουση του τουρκικού και ελληνικού εθνικού ύμνου.
Στις 11:45 το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Παυλόπουλος και Ερντογάν επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς, και μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.
Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.
Νωρίτερα ο Έλληνας Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.
Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσημη υποδοχή, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενσχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά, προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.
Από την άλλη, μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.
Αναφορά έγινε και στο Κυπριακό. Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος: "Για το Κυπριακό, δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες, εγώ ήμουν μέρος των συνομιλιών. Είχαμε διαχειριστεί τη διαδικασία εκείνη μαζί με τον Κόφι Ανάν. Δυστυχώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Στο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπτιοι ψήφισαν σε ένα ποσοστό 60% "ναι" ενώ οι Ε/Κ είπαν "όχι".
Η ΕΕ δεν έθεσε σε εφαρμογή καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στον οικονομικό τομέα. Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Στόχος μας είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο θα πράξουμε και στο Αιγαίο.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι συνοδεύουν τον Ερντογάν στην Αθήνα
«Φρούριο» η Αθήνα λίγο πριν την έλευση Ερντογάν
Ιδού το ιπτάμενο «παλάτι» που πάει Αθήνα τον Ερντογάν (pics)
Γραβάτα-δώρο του Ερντογάν φόρεσε ο Κοτζιάς-Η μυστική κάμερα
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Στις 13:30 ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το τέλος της οποίας, στις 14:50, θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στις 16:30, ενώ το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώνεται με το δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.
Την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι υπολογίζεται η άφιξή του στην Κομοτηνή και η επίσκεψή του στο Kirmahalle Cammi. Η διήμερη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής, όταν και θα αναχωρήσει για την Τουρκία.
Οι διμερείς συζητήσεις
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διευρυμένες διμερείς συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.
Η σημασία της επίσκεψης
Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, τονίζοντας, όμως, τη χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, μετά τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ , ότι "ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών".
Τη χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σημαντική επειδή γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες και γίνεται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπογράμμισε: "Σήμερα, διερχόμαστε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση να τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας".
Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. "Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης. Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης Με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα.
Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές", επισήμανε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη στο Anadolu.
Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. "Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. "Οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, καθώς και το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται όσο πιο αποτελεσματικά είναι δυνατόν", είπε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεταφορών.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας "οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη".
Χαμηλές είναι για τη Λευκωσία οι προσδοκίες για το Κυπριακό
Την ελπίδα να υπάρξει θετική ανταπόκριση από πλευρά του Τούρκου Προέδρου για την έναρξη ενός προπαρασκευαστικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό εξέφρασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Για τη σημασία της επίσκεψης μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη στο πρακτορείο ANADOLU κάνοντας λόγο για «ευκαιρία να γίνουν τολμηρά βήματα προς τα εμπρός».
Για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι σημαντικό να σταλεί ένα μήνυμα στήριξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στις αποφάσεις των ΗΕ.
Αυτές οι διαπραγματεύσεις, όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες, πρέπει, υπέδειξε, να ξεκινήσουν ξανά και να προετοιμαστούν με τρόπο, που να διασφαλίζουν την επιτυχία τους.
Ωστόσο προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, που μεταξύ άλλων ορίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, υπέδειξε ότι χρειάζεται «επικαιροποίηση».