Όσο οι συνομιλίες στη Γενεύη πλησιάζουν στα πιο κρίσιμα ζητήματα, όπως σήμερα που θα συζητηθεί το εδαφικό, αυξάνεται και το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου για όσα διαδραματίζονται στην Ελβετία για το Κυπριακό.

Αναφορικά με την έλευση του Ερντογάν, μόνο μία εφημερίδα, η ‘Μιλιέτ’, αναφέρει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία  των συνομιλιών σήμερα. «Αν υπάρξει συμφωνία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει. Αν δεν υπάρξει, όμως, η σύνοδος της 12ης Ιανουαρίου θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών». Βέβαια, αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενδέχεται να συμμετάσχει κι αυτός τελικά. Ο τίτλος της ‘Μιλιέτ’ σήμερα είναι πάντως ενθαρρυντικός: «Αισιόδοξος καιρός στη Γενεύη για την Κύπρο», αναφέροντας ότι οι δηλώσεις που γίνονται και από τις δύο πλευρές είναι αισιόδοξες.

 

Hürriyet Daily News - Χουριέτ Ντέιλι Νιους

Η Άγκυρα προσβλέπει σε ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην Κύπρο. Η εφημερίδα αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στις χθεσινές δηλώσεις Γιλντιρίμ για τις εν εξελίξει συνομιλίες στη Γενεύη και το θέμα των εγγυήσεων, σχολιάζοντας παράλληλα ότι όταν επέλθει η λύση, τότε θα υπάρξει και ελεύθερη διακίνηση αγαθών προς την Κύπρο.


Daily Sabah – Ντέιλι Σαμπάχ

Το αέριο της Μεσογείου αναμένεται να αυξήσει τις προσπάθειες να έρθουν οι πλευρές κοντά στην Κύπρο. Και αυτή η εφημερίδα προβάλλει το Κυπριακό στην πρώτη της σελίδα, σχολιάζοντας ότι τα αποθέματα αερίου στη Μεσόγειο ενδέχεται να φέρουν τη λύση στο Κυπριακό, καθώς συμβολίζουν μία νέα πηγή ενέργειας στην περιοχή.

Sabah – Σαμπάχ

Κρίσιμη ημέρα για την Κύπρο. Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται ότι αν επιτευχθεί σύγκλιση σήμερα, τότε Ελλάδα, Τουρκία και Αγγλία θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο.

Yeni Çağ – Γενί Τσαγ

‘Μοχθηρό σχέδιο’ για την Κύπρο. Η εθνικιστική εφημερίδα αναφέρει ότι ήρθε η ώρα να χαλάσει το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που θέλει να βάλει τέλος στην παρουσία του τουρκισμού και του μουσουλμανισμού στην Κύπρο. «Για τα παιχνίδια που παίζονται στην Κύπρο, η Τουρκία πρέπει να γίνει μία γροθιά», αναφέρει.