ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΗΓΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Σε μια άλλη εξέλιξη, να βγάλει στη φόρα τα ονόματα των νομικών και φυσικών προσώπων που είχαν ρόλο μεσαζόντων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ζητεί από το Τμήμα Φορολογίας, διά της Βουλής, ο Γιώργος Περδίκης

Ερώτηση Περδίκη: «Υπάρχουν επιπλέον περιπτώσεις που προέκυψαν από τη διερεύνηση των στοιχείων της Λίστας Λαγκάρντ;»


Τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, αναφορικά με τις διακινήσεις χρήματος από την Κύπρο προς την τράπεζα HSBC στην Ελβετία, έχουν εταιρείες του κυπριακού κατασκευαστικού τομέα, αποκαλύπτουν πηγές της «Σημερινής» που έχουν πρόσβαση στη λίστα Λαγκάρντ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε η εφημερίδα μας, δεν αποκάλυψαν περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της λίστας και την ταυτότητα των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στην κατοχή των κυπριακών Αρχών και διερευνώνται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής από το καλοκαίρι του 2015.

Πάντως, όπως ενημέρωσε πρόσφατα τους Πολιτικούς Αρχηγούς ο Έφορος Φορολογίας σε σύσκεψη στη Βουλή, δεν υπάρχουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα στη λίστα των φυσικών προσώπων. Δεν ήταν όμως σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνδέονται πολιτικά πρόσωπα με τις εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει ειδική έρευνα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τμήματος Φορολογίας. Ο κ. Τσαγγάρης ξεκαθάρισε, επίσης, πως το Τμήμα του δεν θα δώσει στη δημοσιότητα οποιεσδήποτε λίστες ονομάτων.

Ζητείται δημοσίευση των μεσαζόντων

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, να πληροφορήσει εκ νέου τη Βουλή σε σχέση με την έρευνα που διεξάγει για την πολύκροτη υπόθεση φοροδιαφυγής, γνωστής ως λίστας Λαγκάρντ, καλείται, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, το Τμήμα Φορολογίας. Το νέο ερώτημα προς το Τμήμα Φορολογίας, που φέρει ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2016, καταχώρισε στη Βουλή το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Όπως πληροφορούμαστε, αφορά τη νέα πτυχή της υπόθεσης που ανέδειξε πρόσφατα η «Σημερινή» και ειδικότερα τις επιστολές που έστειλε το Τμήμα Φορολογίας σε 20 νομικά και φυσικά πρόσωπα, στο πλαίσιο διερευνώμενης εμπλοκής τους ως μεσάζοντες σε αδικήματα φοροδιαφυγής.

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Φορολογίας απέστειλε επιστολή σε 20 νομικά και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτηση ο κ. Περδίκης, και προσθέτει: «Παρακαλώ τον αρμόδιο Υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι αυτά τα 20 νομικά και φυσικά πρόσωπα, από τα οποία έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από το Τμήμα Φορολογίας και εάν υπάρχουν επιπλέον περιπτώσεις που προέκυψαν από τη διερεύνηση των στοιχείων της Λίστας Λαγκάρντ». Η απάντηση από την αρμόδια Αρχή εκκρεμεί.

Ενεργούσαν ως μεσάζοντες για φοροδιαφυγή

Λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας, μετά και την ολοκλήρωση του σταδίου της ταυτοποίησης όλων των φυσικών και νομικών προσώπων της λίστας, εξασφάλισαν επιπρόσθετα στοιχεία, που δημιουργούν υποψίες ότι η φοροδιαφυγή γινόταν συντονισμένα από κυκλώματα. Τα στοιχεία αυτά εμπλέκουν συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων δικηγορικά γραφεία, αλλά και φυσικά πρόσωπα, ότι ενεργούσαν ως μεσάζοντες για φοροδιαφυγή. Στόχος των κυκλωμάτων ήταν ουσιαστικά να κρύβονται από τις φορολογικές Αρχές μεγάλα χρηματικά ποσά επιφανών πολιτών, που διακινούνταν από την Κύπρο σε λογαριασμούς που ανοίγονταν στην ελβετική Τράπεζα HSBC.

Το Τμήμα Φορολογίας απέστειλε επιστολές σε 20 νομικά και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται ως μεσάζοντες. Με τις επιστολές, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τον ρόλο στην υπόθεση. Όπως πληροφορούμαστε, η νέα πτυχή της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, και αναμένονται ακόμη οι απαντήσεις των 20 εμπλεκομένων, προτού αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Μη βάσιμες 49 ενστάσεις

Αναφορικά με το θέμα είσπραξης χρημάτων, στο πλαίσιο διερεύνησης της λίστας Λαγκάρντ, έχει επιβληθεί συνολική φορολογία 35 εκ. ευρώ σε 87 φυσικά πρόσωπα, αλλά όλοι έχουν υποβάλει ενστάσεις. Σαράντα εννέα από αυτές τις ενστάσεις έχουν κριθεί ως μη βάσιμες. Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τελικό οφειλόμενο ποσό που θα εισπραχθεί από τους διακανονισμούς με τους εμπλεκομένους, αλλά και αν θα οδηγηθούν υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου.

Εκκρεμεί η συνεργασία με Φαλτσιανί

Παράλληλα, εκκρεμεί η απόφαση του Τμήματος Φορολογίας στο θέμα συνεργασίας με τον δημιουργό της λίστας Λαγκάρντ, τον Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος υποστηρίζει πως μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση των ονομάτων που ήδη κατέχουν οι Αρχές, αλλά και στην εξασφάλιση πολύ περισσότερων ονομάτων από μια δεξαμενή 23 χιλιάδων ονομάτων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο Έφορος Φορολογίας είχε συνάντηση με τον πληροφοριοδότη στη Ρώμη.