Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή Σούδα του νησιού της Χίου τα ξημερώματα σήμερα, τα οποία κατέληξαν, τελικά, στην ολοσχερή καταστροφή έξι προκατασκευασμένων οικίσκων φιλοξενίας.
Η ένταση ξεκίνησε με αφορμή την έντονη βροχόπτωση που προκαλούσε σειρά προβλημάτων στη δομή φιλοξενίας με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν. Η ένταση εξελίχθηκε σε συμπλοκή περίπου 40 ατόμων μεταξύ τους. Με βάση τα πρώτα στοιχεία πρόκειται για Αλγερινούς και Μαροκινούς που στράφηκαν κατά Σύρων. Η συμπλοκή διήρκεσε αρκετή ώρα κατά την οποία πήραν φωτιά 30 σκηνές και έξι οικίσκοι.
Δυνάμεις των ΜΑΤ επενέβησαν για να περιορίσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα σημείο του προσφυγικού καταυλισμού και να μπορέσει να εισέλθει η Πυροσβεστική για να σβήσει τη φωτιά. Από την Αστυνομία και το Λιμενικό, συνολικά έγιναν 18 προσαγωγές, που ήταν Αλγερινοί, Μαροκινοί και Σύροι.
Η ατμόσφαιρα σχεδόν σε όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων αλλά ιδιαίτερα στα κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου είναι εξαιρετικά τεταμένη λόγω του υπερπληθυσμού, της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου λόγω και έλλειψης προσωπικού, δεδομένου ότι δεν έχει έρθει από την ΕΕ ο συνολικός αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού που είχε αναγγελθεί, αλλά και λόγω άσχημων συνθηκών διαβίωσης μέσα στα κέντρα.
Σε έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη για το προσφυγικό, την Παρασκευή το απόγευμα, η οποία διήρκεσε περισσότερο από επτά ώρες, υπό τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάστηκε ακριβώς το θέμα του υπερπληθυσμού στα κέντρα πρώτης υποδοχής στα νησιά και τρόποι αντιμετώπισής του με αιχμή το νησί της Λέσβου, όπου στις εκεί δομές φιλοξενούνται λίγο λιγότεροι από διπλάσιοι μετανάστες-πρόσφυγες σε σχέση με τις θέσεις φιλοξενίας που διαθέτει, με αποτέλεσμα οι εντάσεις και τα προβλήματα να είναι καθημερινά εντός και εκτός των δομών φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, «ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, συμφωνήθηκε:
- Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου
- Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
- Η επιτάχυνση των διαδικασιών των επιτροπών ασύλου - προσφυγών
- Η δραστηριοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατόπιν άδειας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου
- Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια
- Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων
- Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μουζάλας και Ν. Τόσκας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τ. Κουίκ, ο ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Γιαννέλης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χ. Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας της Λέσβου κ.κ. Τρακέλης και Βγιόλατζης, ο συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το Προσφυγικό, Υποστράτηγος Κ. Φλώρου, και οι βουλευτές Λέσβου κ.κ. Πάλλης, Αθανασίου και Τάσσος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ